Starten på nyttårsfeiringen vi kjenner i dag

Det første fyrverkeriet man kjenner til i Norge fant sted i Bergen i år 1599, for å feire selveste Christian IV – Kongsbergs grunnlegger. 

Feiret Christian IV med fyrverkeri allerede i 1599

Skikken med fyrverkeri har en lang historie. Det hele begynte med effekter som lyd, lys, røyk, eller konfetti. Opprinnelsen sies å være i Kina, men India nevnes også som opphav. De tidligste kilder man kjenner til dateres tilbake til Han-dynastiet (206-220). Her brukte man og varmet opp bambusrør til det sprakk med et «smell» for å feire fødsel, bryllup, kroning eller da noen gikk bort. Senere ble kinaputter benyttet for hell og lykke – også for å fordrive ondskap. Den tidligste dateringen av hvordan man lager fyrverkeri er fra år 1040, i Kina. Fyrverkeriet ble videre utviklet på 1200-tallet da kruttet for alvor ble funnet opp i riktig måleforhold av Roger Bacon (1235- 1290).
Det første fyrverkeriet man kjenner til i Norge fant sted i Bergen i år 1599, for å feire selveste Christian IV – Kongsbergs grunnlegger. Dette var i forbindelse med hans hjemkomst fra en lengre reise til Nord-Norge.
Det var ikke før på 1700-tallet at pyroteknikere utviklet avanserte metoder for å skape fyrverkeri slik vi kjenner det i dag. Det er mulig jeg spolerer noe av mystikken da du senere i kveld ser opp på nattehimmelen for å ønske det nye året velkomment – men blandingene som lager rakettenes fargespille er eksempelvis strontiumsalter for å få frem det røde, natriumsalter for gult, bariumsalter for grønn, kobbersalter for blått og magnesium for hvitt.
Nok et år har passert og 2016 glir over i 2017 ved midnatt. Det er noe høytidelig og feststemt over det hele, å feire året som var men samtidig heve glasset for året som kommer. Kanskje har du en forventning til kvelden, kanskje har du satt deg et nyttårsforsett eller to, kanskje har du noe stort i vente eller ligger året åpent fremfor deg?
Uansett hva det kommende året måtte bringe, skal vi i tradisjons tro gå inn i 2017 med et smell. Bruken av fyrverkeri i Norge er mest utbredt til nyttårsaften, men også ved større markeringer som bryllup.

Med dette ønskes alle en trygg og god feiring og et gledelig nytt år.

Kilder; sveafireworks.no, wikipedia/fyrverkeri og wiki.uoi.no

 

 

3600.no

Se alle innlegg