Starten på et eventyr

24. juni, 2017, er det 52 år siden Kongsberg Jazzfestival startet.

Jazz Evidence arrangerte «Jazz-Weekend» allerede i september 1964, men det er festivalen som åpnet 24. juni 1965 som er det offisielle startskuddet for mer enn 52 år med jazzfestivaler på Kongsberg.

Det ble en tung start, i følge boka alle må skaffe seg: «JAZZ PÅ TRASS», ført i pennen av Pål Nordseth.

På programmet sto Per Borthens Swingdepartment, Caribe Band, Leif Simensen kvartett, Helge Hurum Storband, Cave Stompers, Niels-Henning Ørsted Pedersen kvartett, Krzysztof Komeda Quartet, Karin Krog kvartett, Bjørn Johansen kvartett, Nathan Davis Quartet og Trond Lien Sextett.

Et utgiftsbudsjett på 46.000 kroner – men med 4.000 i et festivalfond og en underskuddgaranti på 1.500 kroner fra Kongsberg kommune – dersom det skulle gå riktig ille…

De to åpningskonsertene på gamle Kongsberg kino, med kapasitet til 600 publikummere, ble en skikkelig nedtur. Det ble solgt 15 billetter til den første konserten, og åtte til den andre. Publikum sviktet totalt, men tok seg noe opp utover i festivalen. Likevel ble underskuddet for arrangøren Jazz Evidence på hele 20.000 kroner.

Vi manglet umiddelbart 10.000 kroner for å betale musikerne. Det tilsvarte en halv årslønn den gangen. Jeg beinfløy hjem for å låne pengene av faren min, forteller Kjell Gunnar Hoff i boka «JAZZ PÅ TVERS».

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg