Stortings og Sametingsvalget 2017 nærmere seg. Vi har i den forbindelse stilt partilederne i partiene som er representert i Kongsberg kommunestyre, samt ordføreren, noen lette sommerspørsmål. 

Navn: Kari Anne Sand
Alder: I sin beste alder
Driver med: Ordfører i Kongsberg for Senterpartiet

Ordfører i Kongsberg Kari Anne Sand er en meget opptatt person. Likevel tar hun seg tid til å møte oss til en liten sommerprat. Vi møtte en smilende, uformell og opplagt ordfører på hennes kontor i rådhuset.

Vervet som ordfører er ingen A4 jobb. En ordfører har nesten aldri helt fri. Vi har sett henne høyt og lavt gjennom sommeren.

Blant annet så vi henne i forbindelse med Kongsberg Jazzfestival hvor hun hadde besøk av statsministeren og andre samfunnstopper. og ved åpningen av den nye Saggrendadammen – noe hun gjorde med plask og bram. Men innimellom slagene har hun slappet av.

Mange har lagt merke til ordførerens kjoler denne sommeren og forrige sommer. Vi kommer ikke utenom å spørre hvor disse kommer fra og hvem som står bak disse flotte kreasjonene?
– Det er Anne Irene Rølandet Kretz, som har systue i Bevergrenda, som har laget disse. Kjolen jeg hadde på meg i fjor sommer fant jeg blant mange andre flotte kjoler hun hadde designet og sydd. Så da det nærmet seg jazzfestival igjen i sommer, snakket vi sammen og jeg fant ut jeg måtte ha en egen jazzkjole i år også. Årets kjole har jeg vært med på å utforme selv sammen med Anne Irene. Vi så litt på farger, stoffer og mønster sammen. Så kjolene har lokal designer og er sydd lokalt. Kortreiste kjoler smiler Kari Anne. Hun sier videre:

– Jeg synes det er viktig å støtte opp om lokale produsenter og næringsliv. Jeg har kjøpt flere plagg fra denne lille bedriften og synes hun lager fine og spennende ting.

Hva er en god sommeraktivitet for deg når du har fri?
– Jeg må drive med flere ting. Jeg liker å være i aktivitet. Gå i skogen med elghunden min Kaisa er en fin og avslappende aktivitet for meg. Ute på hytta ved Eikeren har jeg også en stor vev. Å sitte i veven synes jeg også er veldig godt. Også har jeg litt skog ute på hytta. Der liker jeg å «romle» litt med motorsaga og rydde litt. Det å gjøre noe helt annet enn det man gjør til daglig rett og slett, er fint.

Drømmeferie, hvor ville du reist hvis du fikk velge?
– Jeg har ikke noe liste over ting jeg må gjøre før jeg dør. Jeg er veldig glad i å være på hytta og er mye der. Jeg er også en ivrig friluftsmenneske, så jeg har blant annet vært i USA å besøkt familie. Da har min datter Ingrid og jeg kombinert reising med naturopplevelser. Men skulle jeg trekke frem noe jeg kunne ha lyst til, så må det være at min datter Ingrid og jeg har pratet litt om å reise til Vietnam for å få oppleve litt av den delen av verden. Vietnam virker som et spennende land.

Har du hatt tid til å ta ferie i sommer, hva har du gjort?
– Jeg har vært på hytta og kost meg. I tillegg har jeg vært noen dager i Møre og Romsdal. Vi lever i et flott land og det er utrolig mange flotte steder i Norge. Det er mye og velge i. Man trenger ikke dra langt for å få en fin ferieopplevelse.

Hvis du skulle guide en gruppe turister i Kongsberg – hva ville du vist fram først? 
– Hvis jeg bare skulle velge et sted, måtte det bli Kongsberg Kirke. Kirken forteller mye om Kongsbergs historie. Den forteller om grunnlaget for hele byen, hvem som bodde der, hvordan de hadde det osv. Og hadde jeg hatt litt mer tid ville jeg også tatt dem med opp til Korset og fortalt historien om fortid og nåtid og samtidig kunne vist dem og pekt hvor de forskjellige stedene i Kongsberg er. Ikke minst ville jeg fortalt om Teknologibyen Kongsberg og de mange verdensledende og inovative bedriftene byen har. Det er en fantastisk utsikt der oppe.  Jeg tror det ville gitt turistene et fantastisk inntrykk av hvor fin byen vår og områdene rundt er.

Hva er din ultimate sommerlåt?
– Når jeg hører kjenningsmelodien til NRK reiseradioen, da er det sommer. (The kid from the red bank med Count Baisis orkester, har vært kjenningsmelodi for Reiseradioen siden 1963, journ.anm.). Kjeld Ingrisch sin «To pilsnere i en snor» er også en fin sommerlåt for meg.

Hva er ditt beste sommerminne?
– Hele livet, også den dag i dag, har (og er) sommer for meg vært å bade i litt småkaldt vann i Eikeren etter å ha vært med i slåttonna på hjemgården. En liten hjemmebrygget øl etterpå hører også med, smiler Kari Anne.

– Minnene fra hjemgården og sommeraktivitetene der er gode.

Hvilke tre ting eller personer ville du tatt med deg på en øde øy?
– Da MÅTTE jeg hatt med meg lesestoff, håndarbeid og ikke minst dattera mi Ingrid. Hun er et veldig godt reisefølge. Både på korte og lange turer. Så ville jeg helst hatt med meg hunden min Kaisa.

Har du lest noen bøker i sommer?
– Jeg alltid lest mye og jeg har lest mye i sommer også. Jeg kunne nevnt mye. Men skulle jeg trekke frem noe, må det bli flere av bøker av forfatteren Edvard Hoem. Særlig de siste bøkene hans. Jeg har en del slekt i Romsdalen. Morfaren min kom blant andre derfra og flere av mine forfedre og mødre utvandret til Amerika. Edvard Hoem levendegjør gjennom flere av sine bøker historien fra den harde tiden da mange så seg nødt til å reise på grunn av vanskelige tider her hjemme i Norge. Jeg føler han forteller en historie gjennom sine romaner som også er historien til mine forfedre. Bøkene skildrer er sterk historie og de grep meg veldig. «Slåttekar i himmelen» er en av bøkene. Da jeg begynte på den klarte jeg ikke å legge den ifra meg. Jeg leste den på en dag. Den søndagen fikk ikke hunden min like lang tur som den pleier og min datter Ingrid ble uten middag, ler Kari Anne.

Hva står på menyen hos deg om sommeren? Hva er din favorittmat om sommeren?
– Fyre opp grillen. Lukten av tennvæske og grillkull. Legge på fersk fisk eller kjøtt. En elgbiff så vidt innom grillen på begge sider er fantastisk. Da er det sommer.

The Count Basie Orchestra – Kid from Red Bank

 

Til informasjon vil valglokalene i Kongsberg være åpne søndag 10. september fra kl. 16.00 til 20.00 og mandag 11. september fra kl. 10.00 til kl. 21.00. I tillegg er det allerede nå mulig å avgi forhåndsstemme.

Vi legger oss ikke opp i hva du bør stemme, men anbefaler å uansett bruke stemmeretten. Godt valg alle sammen!

3600.no

Se alle innlegg