Sommerles ble en ubetinget suksess på Kongsberg

Barn og unge leste over 10.500 bøker.

I løpet av sommeren 2017 har ivrige barn over hele byen deltatt i en lesekampanje hvor de har lest bøker, samlet poeng og blitt premiert for innsatsen.

Tekst: Mari B. Hole og Anniken Tangerud 

Nesten 1000 barn fra 1.-7. klasse i Kongsberg leste i sommer over 10.500 bøker – noe som faktisk er over én million boksider tilsammen!

Barne- og ungdomsbibliotekar, Oda Cornelia Knudsen, trekker spesielt frem én person som vi kan takke de fantastiske tallene for.

– Vi tror at suksessen uten tvil henger sammen med skolebibliotekar Hege Lisliens grundige og fantastiske innsats i alle klasser på alle skoler året rundt, forteller Oda engasjert til 3600.no og fortsetter:

– Hun er engasjert, varm og levende, hun leser, snakker, anbefaler og åpner bøkenes verden for barn som vanligvis ikke ville lest, og hjelper barn stadig videre i og med bøkene.

– I forkant av Sommerles 2017 var hun på en mengde skolebesøk, i tillegg til at hun jevnlig også har hatt møter med foreldre. Hun bevisstgjør blant annet på viktigheten av å lese, og hvor viktig denne ferdigheten er nå i skolesammenheng og i framtida i jobbsammenheng.

– Uten henne ville ikke Sommerles nådd ut til alle de 949 dedikerte Sommerlesbarna på Kongsberg!

Superstolte bibliotekarer

Lørdag 2. september feiret et fullstappet bibliotek avslutningen på årets kampanje og Kongsberg Bibliotek stilte med både boller, saft og premier til spente og glade barn.

Vi på biblioteket er superstolte av alle barna som har brukt sommeren på å lese. Snakk om mengdetrening! forteller Oda varmt.

Vi tok en liten prat med en av de mange flinke deltakerne i årets Sommerles: Ingeborg Nordin Hustveit.

Ingeborg elsker å lese bøker. Foto. Hyunjung Kim

Ingeborg er ni år og hun vet nøyaktig hva som gir henne en ekte leseglede:

– Det beste er å lese bøker i sengen!

Da vi spør Ingeborg hvilken bok hun synes har vært den beste i aksjon Sommerles, tar det ikke lang tid før svaret er klart:

«Tegneserienes historie»! Det som gjorde den så spennende var at vi fikk lære om hvordan tegneseriene ble laget. Det var en veldig kul bok. Ellers liker jeg også «Georgs Magiske Medisin» av Roald Dahl.

Hvorfor er det så gøy å lese?

Det er veldig gøy å lese fordi man kan lese så mange spennende bøker og forskjellige historier, og det beste er å lese bøker i sengen – spesielt før jeg legger meg, avslutter Ingeborg og smiler.

For biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm, er tiltak som Sommerles viktige fordi de viser mangfoldet et bibliotek gir oss.

Biblioteket er jo i dag ikke bare et sted man sitter i stillhet for å lese romaner, men også et samlingspunkt, en kilde til utfoldelse, kunnskap og kulturelle innslag. Rett og slett en berikelse for lokalsamfunnet og den enkelte.

Det er viktig at barn får ta del i alt det biblioteket kan tilby. Det er et samfunnsoppdrag å utruste mennesker med kultur, informasjon og kunnskap som vil bidra til at de blir aktive, flotte, deltakere i arbeidslivet og i samfunnet for øvrig, forteller biblioteksjef, Elisabeth Bergstrøm engasjert.

Årets kampanje er den andre på rad for Kongsberg Bibliotek og du skal ikke se bort ifra at både store og små kan se frem til nye høyder neste år.

 – Vi gleder oss enormt til neste års Sommerles: Sommerles 2018! Vi har en målsetting om å slå de fantastiske tallene fra i år, og håper å nå ut til enda flere ved hjelp av skolebesøk, bibliotekbesøk, foreldremøter og arrangementer for barn og ungdom. Og vi har lært av egne tabber, vi også, og skal være supertidlig ute med å bestille premier for å sikre oss godbitene, avslutter Oda.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg