Sommeråpent i Kongsberg Kirke

Kongsberg kirke har blitt omtalt som en av Norges flotteste kirker. Nå holder de åpent hele sommeren!

Av: Hanna Sundling og Benjamin Holter

Kongsberg kirke har i år holdt sommeråpent helt siden 1.juni.

Se vakre bilder fra kirken her. 

I kirken er det mulig både å få guidet omvisning, og å gå rundt og se selv. Ekteparet Gunvor Thingstad Bøen og Hølje Bøen har vært guider i kirken de siste 20 årene, og det er de i år også.

De har begge et godt forhold til kirken, og sparer ikke på hverken entusiasme eller kunnskap om bygget og dets historie.

– Det er en av Norges flotteste kirker, forteller Hølje. Han er spesielt stolt av Gloger-orgelet og lysekronene.

Sammen med kona har han skrevet boken «Kongsberg Kirke – bergstadens juvel», som inneholder alt fra kirkens historie til kunstverkene som utsmykker den. Boken selger de inne i kirken, og den er godt lesestoff til de som er interessert i slikt.

Problemet er at det er ikke like mange som er interesserte i kirken lenger. I de siste årene har Hølje merket at besøksantallet i har gått nedover. Han forteller at Kongsberg kirke ikke har like god kontakt med turistkontoret som de en gang gjorde, og at folk da ikke blir fortalt om Kirken som et sted de kan besøke, noe han synes er meget dumt.

– Kongsberg er ikke så særlig flinkt til å selge seg selv, forteller Hølje, før han fortsetter med å fortelle at kirken har så mye mer å tilby enn det folk tror.

Se opp!

Blant hovedattraksjonene er de uvurderlige maleriene. Bildene er malt direkte på veggen, og viser fram en rekke av bibelske historier og figurer. Takmaleriet er kanskje det mest kjente bildet i kirken, og av god grunn; det er et massivt maleri, på omlag 90 kvadratmeter, som avbilder Jesus som kommer ut fra en åpning i himmelen, omringet av himmelsk lys. Rundt ham ser du Moses med steintavlene, profeten Elias, og tre av Jesu disipler. Bildet, og kirken i sin helhet, er faktisk så praktfull at flere besøkende stopper opp i døra på vei inn.

Himmelske toner

Noe som gjør denne kirken til en av de mest kjente, er orgelet. Det gamle orgelet er det mest historiske og bevarte barokkorgelet nord for Hamburg. Orgelets berikende historie og unike lyd fører med seg sin helt egen strøm av besøkende.

Lysekronene er også et midtpunkt. De lyses kun opp av ekte flammer en dag i året; under den historiske orgelkonserten. Da spilles orgelet slik som det ble gjort på 1700-tallet, og det er en helt annen stemning i kirken enn det er resten av året.

I år faller konserten på 26. Oktober; det er en opplevelse man ikke burde gå glipp av

3600.no

Se alle innlegg