Sølv og sti i skjønn harmoni

Magiske omgivelser. Foto: Silver Trails

– Ingen andre byer i verden kan tilby det Kongsberg har.

Er det én ting som er sikkert, så er det at Inger Helene Hamborg har falt pladask for byen vår.

Den spreke 33-åringen bodde her sammen med samboeren i en liten periode i 2015, men er nå tilbake og satser alt på den nye selskapet hennes Silver Trails.

Selskapet jobber med stien og dens muligheter og er opptatt av nye forretningsmuligheter i byens historiske omgivelser.

– Navnet sier seg selv; det er sølv og sti i skjønn harmoni, smiler Inger Helene.

Hun har tatt turen til kontoret vårt i Kirkegata 12 og formodentlig gløder av begeistring for Kongsbergs historie og natur.

– Ingen andre byer i verden kan tilby det Kongsberg har! understreker hun og fortsetter like herlig.

– Vi har alt her: naturen, aktivitetene og kulturminnene. Det er dette som gjør Kongsberg så unik. Du har kanskje stier langs et rennesystem andre steder, som for eksempel Madeira, men de mangler gruvehullene, ler hun.

Fremmer Kongsberg som stisykkelby. Foto: Anniken Tangerud

Skapte sin egen drømmejobb

Det var i 2019 hun opprettet selskapet.

– Ideen kom etter en sykkeltur med noen venner. De ytret et behov etter å ha noen som kunne jobbe kommersielt med en strategi rundt stisykling i byen. Jeg hadde akkurat sagt opp jobben som fysiologisk tester på Sunnaas sykehus og var i en «vinn-eller-forsvinn»-situasjon: enten begynner jeg å søke jobber, eller så skaper jeg drømmejobben min selv.

– Jeg endte opp med det siste og etablerte Silver Trails for å jobbe med nettopp det.

En ekte ildsjel. Foto: Privat

I styret har hun med seg Joar Søvik Solem, Marius Bakken, Jørgen Heir og Per Olve Tobiassen. Alle fire karer som har lang erfaring innen stisykling og driver frivillighetsgruppa Kongsberg Sti.

Tanken bak selskapet er todelt, forteller hun:

– For det første har vi lyst til å tilby kurs for stisyklister, guidede turer og shuttling , forteller hun og forklarer:

– Shuttling er en tjeneste hvor både du og sykkelen blir kjørt til en topp, slik at du får flest mulig høydemeter i nedoverkjøring. Det er noe du kan gjøre sammen med familie og venner, eller alene.

For det andre skal de jobbe mye med å utvikle Kongsberg som sykkelby.

– Vi skal tilrettelegge for pumptracks for barn, skape samlingspunkter for alle aldre, kombinert med andre aktiviteter. For eksempel nært knyttet til Kongsberg Skisenter hvor de nå skal lage en ferdighetsløype i samarbeid med Kongsberg Sti.

Bildet er fra barneteknikkurset SilverTrails arrangerte åpningshelgen til Kongsberg sommersenter. Foto: Silver Trails

Den store lidenskapen

Det var i 2011 Inger Helene falt pladask for kombinasjonen sykkel og natur (for å ikke glemme adrenalin).

– Jeg begynte med utforkjøring ned alpinbakkene i Åre, Sverige. Før det kunne jeg ikke komme meg verken opp eller ned fra en fortauskant, innrømmer hun og ler.

Da hun flyttet til Oslo i 2013 ble det mer tungvint å komme seg opp til toppene.

– Det ble lettere å sykle på sti, og jeg fant mine mil innover Nordmarka og Lillomarka, sier hun med en varme i stemmen.

Med en master i bevegelsesvitenskap, har Inger Helene alltid vært glad i å bevege seg. Før sykkel var det bordtennis som fattet interessen.

Kari Thune Uglane på sykkelen. Foto: Silver Trails

Vil tjene alle

Sykkel er den store hobbyen hennes.

– Jeg hadde ikke blitt lurt til å flytte hit om det ikke hadde vært for den muligheten vi har her. Her har du nærhet til by, kultur, natur og nå har jeg muligheten til å drive med det jeg elsker mest her i verden.

– Det er et privilegium å få være med på å utvikle noe som flere kan ha glede av i fremtiden. For dette er et like interessant prosjekt for dem som labber eller går tur med familien.

– Alle brukergrupper vil tjene på at vi gjør noe med de fantastiske mulighetene her.

Det er mange ting som Inger Helene elsker med stisykling.

– Når jeg er ute på sykkelen, tenker jeg ikke på noe annet. Du kan ikke miste fokus på det du gjør, alle sanser er tilstede. Det blir en form for terapi, ved siden av folkehelseperspektivet.

– Ikke minst er det kjempesosialt. Jeg synes kanskje det er den sporten som forener den ferske og proffe. De kan fint dra på den samme turen, enten det er en kort ettermiddagstur eller en lengre tur over flere dager.

– Stisykling gjør at du får dekket alle dine behov, smiler hun.

– Du får luftet hodet i frisk luft, det gir deg en frihetsfølelse, og jeg mener bestemt at dette er noe alle kan. Det er veldig lett å bli flink fort. Du blir lett hekta, mener hun og ler.

Det er på sykkelsetet sommerstid hun trives mest. Foto: Privat

Med respekt for naturen. Vern gjennom bruk.

Så på vinterstid kommer lengselen etter å komme seg ut, og på sommerstid har hun ikke lyst til å gjøre noe annet enn å sitte på det sykkelsetet ute i skogen.

– Kanskje ikke alle synes det er like kjekt, men det er vi klar over. Det er kjempeviktig at vi har respekt for naturen.

– Det er mange som driver med tilrettelegging av stier i denne byen. Kanskje man kan samle alle ideer og krefter slik at man får til et bra sluttprodukt?

Derfor samarbeider de med KOT, grunneiere, Statsskog, Bergverksmuseet, Bystikomiteen og kommunen og er opptatt av å lytte til og bruke deres kompetanse.

– Vi har en god dialog og gjør et veldig nøye grunnarbeid, inkludert hva det vil si for området. Vern gjennom bruk, er et godt uttrykk, spesielt i Kongsberg, understreker hun.

For ikke lenge siden fikk Kongsberg Sti 300.000 fra Sparebankstiftelsen DNB for det nevnte ferdighetsløype-prosjektet oppe i Kongsberg Skisenter.

– Hvordan er det å være med på en reise som dette?

– Det er kjempegøy. Det er noe helt unikt å få være med på å påvirke aktivitet, glede andre, legge tilrette for nye sosiale fellesskap, smiler hun.

Veien videre

Det er mange ting å ta tak i fremover, for den engasjerte stisyklisten.

Hun retter også en takk til styret.

– De karene er en gjeng som tar ting på strak arm. De gir meg utfordringer, gode ideer, masse energi og er en motiverende gjeng å jobbe sammen med.

Nybegynnerløype ved Rundtjern?

Her om dagen fikk Silver Trails 10.000 kroner av Statsskog. De skal gå til bredden.

– Vi har sett at det mangler en sti for barn og nybegynner i Kongsberg, så midlene skal gå til en ferdighetsløype i Funkelia; innerst ved parkeringen i området mot Rundtjern.

– Kun med få midler, uten å endre eksisterende sti, kan vi lage en løype som ikke tar så mange høydemeter, forklarer hun.

De er allerede i dialog med Historielaget, Fortidsminneforeningen, kommunen, KOT, Naturvernforbundet og Statsskog for å få det til.

– Det ligger en forfallen natursti der, men vi er avhengig av et godt samarbeid og deres kompetanse for å få noe til. Her kan man jo også lære noe underveis, med informasjon rundt kulturminnene der oppe.

Bratt læringssti

– Jeg har gjort så mye i jobben min som jeg aldri har gjort før. Ikke minst gleder jeg meg over alle de fantastiske menneskene jeg har møtt.

Inger Helene trekker også frem initiativet til blant andre «Kongsberg i våre Hjerter» som nå på dugnad rydder frem gamle hjulstuer og gruver langs Korsveien.

– Tar du sykkelturen der nå vil du oppdage og se du noe du aldri har sett før! Plutselig står hjulstuene der og bader i dagslys. Bare det er verdt turen i seg selv.

– Er du ny kan du også leie fulldempede elsykler ved skisenteret, og sykle helt opp til Korset, Sachsen og telefonløypa ned.

– Det er et voldsomt positivt engasjement rundt Gruveåsen og skisenteret om dagen. Det simpelthen blomstrer rundt oss.

– Det er så mange som vil noe, og det skal vi få til! avslutter hun.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg