Snakk om sprek 130-åring

Feiret med skøyter, pølser og smil i helgen. Foto: Kristin Lian

2018 blir virkelig et merkeår for naturfrelste i byen.

Ikke bare blir selveste Turistforeningen 150 år i år, men Kongsberg og Omegns Turistforening fyller 130 år. Det må markeres og i forrige uke gikk startskuddet for feiringen!

Tekst: Ingunn Våer, KOT.

Hodelykttur ned Kemneren

Foto: Gro Siljan Hjukse

Torsdag 18. januar var det hodelykttur ned Kemnern med Barnas turlag. Hele 60 stykker var med på å bruke kvelden ute i en perfekt vinterkveld.

Vi tok skiheisen opp før en magisk skitur inn til Sachsen. Der ble det bål, kveldsmat og tid til lek og sprell. Så var det turen ned igjen! Kemnern er for de som har stått litt på ski før, og det hadde denne gjengen.

Med hodelykter og deilig føre kom alle sammen blide og fornøyde ned til Funkelia igjen.

Saken fortsetter under bildet. 
Løype! Foto: Gro Siljan Hjukse

Fredag 19. januar, var det den store Turfesten i Oslo Spektrum. Kongsberg og Omegns Turistforening hadde flere som var innover og fikk med seg en storslått aften ledet av Anne Lindmo. Vi sier ikke så alt for mye, du kan heller se det selv på NRK i påsken 😉

Saken fortsetter under bildene. 
Foto: Kristin Lian

Kom deg Ut-dagen.

Søndag 21. januar var stiftelsesdatoen, og vinterens Kom Deg Ut-dag! Kongsberg og Omegns Turistforening valgte å legge aktivitetene til sentrum og Kølabånn.

Her er det mulighet for alle til å delta på sine premisser, fra de små i vogn eller akebrett til de større med hockyutstyr. Det er også mulighet for å låne utstyr slik at alle kan delta.

Saken fortsetter under bildet. 
Gøy på isen. Foto: Kristin Lian

Som en bursdag skal være, var søndagen preget av bursdagsfest.

Ballonger, gaver og pølser hører med! Og alle fikk! Nesten 300 fant veien til Kølabånn denne søndagen og tok del i vår bursdagsfest!

Enda flere fant man ute i skiløyper og på fjellet. Søndag var en fantastisk dag og vi er så glade for alle som deler bilder og gratulasjoner med oss på Facebook og Instagram!

Skal feire hele året

Kongsberg og Omegns Turistforening er langt ifra ferdig med å markere, og vi har planer for flere aktiviteter utover året!

Neste markering av jubileumsåret blir søndag 4. mars på Selsli. Da er hytta åpen for alle, med enkel servering fra hyttestyret! Her kan du enten stoppe under Knuteløpet (som går den søndagen og rett forbi) eller du kan komme hit på søndagstur og være med å heie på alle som går Knuteløpet, se deg om i hytta og bli bedre kjent med foreningen.

 

Oppstarten av Kongsberg og Omegns Turistforening:

Den 16. februar 1888 kunne man lese følgende notis i ”Kongsberg Adresse”: ”Man har bragt i erfaring at en Turistforening er under dannelse her på Stedet, idet en av Byens Borgere har satt seg i spidsen for Foretagendet, og innbudt til et Discussionsmøde hvortil var fremmødt et halvt snes af byens større Skatteydere. Mødet valgte en Komite på tre Mænd til at udarbeide Lover der skulle forelegges et senere Møde”.

Komitéen gjorde jobben sin, og 5. mai 1888 ble Kongsberg og Omegns Turistforening stifta.

Aktiviteten var stor de første åra. Allerede i 1889 ga foreningens formann, adjunkt Joh. L. Alver, ut ei lita bok med turbeskrivelser. Et kart fulgte med boka, og den kosta 50 øre. For øvrig ble stier og skiløyper merka. Den første stien foreningen merka, var «fjellveien» over Jonsknuten til Bolkesjø i 1889. Året etter ble stien fra Grønli seter til Skrimtoppen merka. I 1891 fikk foreningen sine første hytter – begge på Hardangervidda. Ved Lågliberget øst på vidda ble det bygd ei hytte som var i bruk til den ble nedlagt omkring århundreskiftet. Helt vest i Bjoreidalen ble det oppført ei steinbu. Den ble drevet fram til 1912; da ble Bjoreidalshytta bygd et kvarters gange lenger mot øst.

3600.no

Se alle innlegg