Vi går tydeligvis en spennende høst i møte. Her er noe av det Kongsbergs kulturliv har å tilby høsten 2018.

Kongsberg Musikkteater, EnergiMølla, JazzEvidence og Viseklubben Christian er blant noen av aktørene som kan by på en innholdsrik og variert meny denne høsten.

Obs. Dette er bare noe av det som skjer i august, september og oktober.

Husk også at for eksempel Kongsberg Krimfestival, Elvelangs i Kongsberg og Kongsberg Teaterlag vil invitere til moro og spenning.

Kongsberg Musikkteater:

Besøk nettsiden deres her. 

Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans.

11.09.2018 18:00

De fleste barn kjenner historien om den stakkars Muldvarpen som plutselig får en stor og ekkel bæsj midt opp på hodet. Slikt kan man ikke finne seg i! Noe så frekt! Og da begynner jakten på synderen. Er det den sinte haren? Den glade grisen? Den forelskede geita? Eller kanskje hesten med verdens største selvtillit som kan ha vært så frekk?

Eller kanskje er det noen helt andre? Muldvarpen må etterhvert be om hjelp fra fluene – verdens største møkkaeksperter – for å løse mysteriet……

Historien om den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans, er blitt en av vår tids største barnebøker.

En smak av Brasil

14.09.2018 19:00

En smak av Brasil er musikken fra den tropiske verden og med spanske røtter. En smeltedigel av klassisk musikk, herlige rytmer, vidunderlige melodier, virtuose danser og noen bånd til Norge. Musikken kommer fra Cuba, Brasil, Spania, Argentina og vårt eget land.

FRIKAR GotoGuta

27.09.2018 19:00

Endelig kommer det fantastiske dansekompaniet FRIKAR til Kongsberg Musikkteater !

Rita Eriksen – Eva Cassidy Songbook

28.09.2018 19:30

Den Store Stemmen står i fokus når Rita Eriksen synger seg inn i Eva Cassidys sjelfulle, musikalske univers. I denne konserten får vi endelig oppleve Rita Eriksens fulle register – slik hele Norge stemte henne fram som den første vinneren av NRKs Stjernekamp.

 

Amund Maarud feat Lucky Lips

11.10.2018 19:00

Amund Maaruds sjette soloalbum er under ferdigstilling og viser en artist som ikke stopper opp, men fortsetter å utforske nytt terreng. Det blir et album med mye akustiske instrumenter og en sjangermessig dreining mot americana og roots i større grad enn noe Amund har gjort på plate til nå.

Dansegalla med Ole Ivars og Steinar Engelbrektson med band

12.10.2018 19:00

Velkommen til en hyggelig kveld, hvor alt overskuddet går til Skrim Håndball Elite!
Ole Ivars

Med over 50 år som show- og danseband har de allikevel klart å fornye seg ved å tilpasse seg publikum på alle måter. Allikevel «krydrer» de reportoaret med velkjentet «gamle» travere, som «Der englarna fans» m. flere, hvor publikum også stemmer med. Det sies at Ole Ivars er Norges ukronede danseband-konger.

Steinar Engelbrektson m/band

Deriblant vokalist Sissel Lunde Sundby som i tillegg spiller keyboard. Hun fikk «Gullskoen» forrige år, og ble nominert til beste soloartist. Steinar Engelbrektson Band spiller bla dansbar country, men har også mange fine norske tekster – som bla «På grunn av bagateller» hvor Steinar trakterer trekkspillet og med en sangframføring som trollbinder publikum! Han har gjennom tidene hatt flere nominasjoner i konkurranse med andre kjente danseband. Ved re-booking sies: «Det har blitt et folkekrav at Steinar Engelbrektson skal spille..:»

Begge bandene oppleves som svært dyktige – for de som liker førsteklasses dansemusikk – men også for de som bare vil nyte stemningen de gir til publikum fra scenen.

ARE KALVØ – HYTTEBOK FRÅ HELVETE

13.10.2018 19:00

Ein komikars motvillige forsøk på å lære seg å elske naturen.

For nokre år sidan begynte Kalvø å miste venner til naturen. Gode venner, som før alltid var med på pub for å prate tull, begynte plutselig å gå i fjellet, legge ut bilde av skispor, og i fullt alvor seie sånt som at det berre er i møte med naturen at du forstår kor liten du er.

Ein dag måtte Kalvø innsjå at han ikkje hadde ein einaste facebook-venn som ikkje hadde lagt ut eitt einaste bilde av seg sjølv på eit fjell.

For første gong sidan han blei tvinga til slikt på skulen, la Kalvø derfor ut på tur, på ski og til fots, for å finne igjen vennene sine. Og for å finne ut kva i alle dagar det er som skjer.

Resultatet blei «Hyttebok frå helvete», ei svært morsom og litt sint bok om vår tid og vårt merkelige forhold til naturen.

Denne kvelden fortel han om turen, om vår tid, om naturen og om overraskande mykje anna som du ikkje trudde hadde noko med saka å gjere. Det blir stand-up. Det blir vitsar. Det blir tull. Det blir eit par uventa harde utfall mot alle som liker fjell betre enn folk.

Greg spiller Mesterverk for Piano

18.10.2018 19:00

Den polske mesterpianisten Grzegorz Niemczuk holdt en fantastisk Chopin-konsert i Kongsberg Musikkteater i oktober 2017 og en flott Grieg-konsert i februar i år. Konsertene ble store suksesser og et entusiastisk publikum krevde nærmest å få ham tilbake.
Og nå kommer han tilbake!

Simon & Garfunkel Revival Band

19.10.2018 19:30

Simon & Garfunkel husker vi alle blant de mest populære artistene på 60-tallet. Direkte fra sin Europaturne 2018, med over 100 konserter, kommer Simon & Garfunkel Revival Band til Kongsberg Musikkteater – et av Europas beste tribute-band!

Kollaps i kulissene

20.10.2018 19:30

Når alt som kan gå galt, går enda verre!

Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle i spissen for et topplag av norske komedieskuespillere. Så langt sett av 50.000!

Publikum ler så de hyler og kritikerne jubler for The Play That Goes Wrong.

Villmarkseventyr med Lars Monsen!

25.10.2018 19:00

Bli med Norges mest erfarne villmarking på ekspedisjoner og hundeløp i Alaska, Canada og Norden.

Han viser nye bilder og videoklipp som ennå ikke er vist på TV, forteller om nær-døden opplevelser, sin tro på det overnaturlige, ekstreme bjørnemøter, godt kameratskap og vanvittige fiskeopplevelser. Kom, se, hør og bli inspirert!

The Johnny Cash & June Carter Songbook

27.10.2018 21:30

Bak enhver stor mann står en kvinne. Bak The Man in Black sto June Carter.

The Boys named Sue blir av flere omtalt som Norges beste på å tolke musikken til Johnny Cash, og i showet «The Songbook» gir de publikum et gjenhør med alle de fantastiske hitene til The Man in Black. Men det stopper ikke der. Showet gir også et innblikk i den betydelige rollen June Carter spilte for Cash sin karriere, både som kone og som musikalsk inspirator, entertainer og låtskriver av blant andre monsterhiten Ring of Fire.

Tangoforestilling med El Muro og Cyrena & Steinar

28.10.2018 17:00

Det er klart for en spektakulær tangofest når El Muro og Cyrena & Steinar inviterer til en forrykende tangoforestilling i Sølvsalen.
Med på laget har de en av de fremste internasjonale tangosangerene fra Buenos Aires i dag, Juan Villarreal.

Lifegame av Keith Johnstone

31.10.2018 19:00

LifeGame kan beskrives som halvt teater, halvt talkshow. I samtale mellom gjesten og forestillingens «programleder» får vi et nært innblikk i gjestens liv. Innimellom blir noen av historiene spilt ut av kveldens team med skuespillere. Disse er eksperter på improvisasjon, og i farta vil de tolke gjestens minner med stor entusiasme og innlevelse. Denne kvelden gir rom for mye latter, men kanskje også noen tårer.

Lifegame er et unikt konsept der vi får innblikk i vanlige folks fantastiske historier.
Å være menneske er, som vi vet, både utrolig og vanskelig.

“Alle liv er uvanlige – selv de vanlige”

Hvem blir gjest når Brageteatret besøker Kongsberg? – Følg med!

EnergiMølla

Besøk nettsiden til Mølla her. 

Ila Auto

15.09.2018 klokken 12:00 – på Barnelørdag og 20:00 for de voksne. 

Gjennom over 400 konserter har Ila Auto blandet tradisjonsmusikk med egne låter; bluegrass med rock & roll, folk og country, og utviklet seg til et av landets beste og mest selvutleverende liveband. Musikken handler om kjærlighet eller mangel på kjærlighet, om biler og om død og lengsel, men hele tiden med en undertone av glede og faenskap. For ingenting skaper glede og faenskap som banjo og vaskebrett.

The Nomads(S), Peau de Peche/High Octane Boys/The Indikation, The Stools

22.09.2018 19:00

Denne konsertkvelden er viet 60-tallets Garage Rock. Det er for å hedre vår felles venn Frode Skjold som døde i januar i år, så alt for tidlig. Han ble bare 49 år gammel.  Det musikalske uttrykket fra 60-tallet stod sentralt i mye av det Frode formidlet. En konsertkveld med 60-tallets Garage Rock i sentrum blir derfor svært riktig!

Fay Wildhagen

12.10.2018 20:00

Fay Wildhagen kom som et friskt pust inn i den norske musikkfloraen i 2015.  Med albumet «Snow» ble hun nominert til Spellemannspris og årets nykommer under P3 Gull, og gjorde over 70 konserter rundt om i Norge og i utlandet. Blant annet var hun ute på en support-turné med Mew.

Fredag 21. september kommer det etterlengtede oppfølgeralbumet «Borders». Den unge gitar-virtuosen og ekstreme låtskrivertalentet har fått utfolde seg på ny, og «Borders» både låter og føles som Fay, men det er likevel annerledes enn kritikerroste «Snow». På by:Larm leverte hun smakebiter til stor begeistring fra fans og presse, og til høsten får flere byer muligheten til å oppleve Fay og hennes nye band live.

Utgivelsen feires nemlig med påfølgende turné, og det nye livebandet består av stjernelaget Kristoffer Lo (blås og gitarer), Jonas Barsten (trommer), Andreas Rødland Haga (bass), og Eirik Kiil Saga (keyboards). Det er bare å glede seg!

Kjartan Lauritzen

13.10.2018 20:00

Kjartan Lauritzen har på rekordtid gått fra å være en nesten normal gutt fra Balestrand i Sogn & Fjordane, til å bli hele Norges nye rap-superhelt. Med sitt breie sognemål tok han først Bergen med storm i 2015, før resten av landet åpnet øynene for bygdegutten. En gledesspredende karakter og et sjeldent godt rapteknisk talent, la grunnlaget for reisen som til nå har gitt han til sammen over fem millioner streams på hitsene Fredag og Havanna, uten noen major label i ryggen.

Rapperen har på rekordtid beveget seg fra små klubb-gigs til store festivalscener, og leverer et show av høy internasjonal kvalitet hver gang. Etter konserten hans foran 6.000 publikummere på årets Slottsfjellfestival, ble han blant annet umiddelbart booket til kongescenen neste år.

Fredag 29. september slapp han sin selvproduserte EP «Fenomenet» på det Bergenske kollektivet Vibbefanger,som han er en del av. Slippkonsertene i Bergen (Røkeriet), Trondheim (Storsalen) og Oslo (Rockefeller) ble utsolgt flere uker i forveien.

Det er få artister som har hatt like mye krutt i pangstarten som Kjartan Lauritzen, og vi vet at fenomenets fremtid er lysere enn en hvit og nytrimmet Volvo 240.

JazzEvidence

Besøk nettsidene deres her. 

Ellen Andrea Wang Trio

29.08.2018 19:00

Bassisten, vokalisten, komponisten og bandlederen Ellen Andrea Wang har i løpet av noen få år etablert seg som et av de mest spennende navn på den norske jazzscenen – og i stadig større grad internasjonalt også. Alle som har vært på en av hennes konserter, skjønner hvorfor.  I 2015 fikk hun Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris, og året etter kvitterte hun med en strålende konsert. Da den anerkjente musikkjournalisten Geir Rakvaag anmeldte hennes siste trioplate i Dagsavisen, gjorde han det under overskrifta «I en klasse for seg». Det lover godt for en fin konsertkveld på Energimølla!

Asmundsen & Co: Av og med Vidar Johansen

12.09.2018 19:00

Høsten 2016 spilte Tine Asmundsen med band en konsert hos Jazz Evidence der de presenterte legenden Einar Iversens komposisjoner. Det var en flott konsert, og Kongsberg Jazzfestival satte prosjektet opp på sitt program sommeren etter. Nå har Tine Asmundsen funnet en annen musiker som fortjener større oppmerksomhet som komponist, hennes samarbeidspartner gjennom mange år, Vidar Johansen. Hun har mange med seg når hun hevder at Vidar Johansen er en av de fineste komponistene i norsk jazzhistorie. Nå har han gjort et utvalg av låter han har skrevet i løpet av sin 50-årige musikerkarriere og arrangert dem for Tines band – der han sjøl er et helt sentralt medlem.

Asmundsen & Co består heldigvis av de samme musikerne nå som sist de spilte på Kongsberg, og det skulle borge for en strålende konsert der vi får høre musikk med stor publikumsappell. Også de som påstår at de «ikke liker jazz», kan trygt gå på denne konserten!

Jazzkafé: Ruud / Krogh Jazzband

29.09.2018 13:00

Den som setter pris på melodisk, swingende og rytmisk musikk med tydelig hjemstavn i mainstream og bop- jazz, kommer definitivt til å glede seg over hva disse musikerne kommer til å servere på denne Jazzkaféen. Dette bandet er et av de banda Jazz Evidence vil ha tilbake på Jazzkaféen relativt ofte – rett og slett fordi de er dyktige og fordi de har et stort publikum.

Ensemble Denada med Torun Eriksen og Erlend Skomsvoll

10.10.2018 19:00

«Denadas store kveld», skrev Dagsavisen etter premierekonserten på Kongsberg Jazzfestival i 2017. Det var også gjennomgangstonen blant publikum etterpå. Arrangør og musikalsk leder Erlend Skomsvoll sender Torun Eriksens grasiøse popkomposisjoner på en roadtrip fra Berlin til New Orleans med reisefølge fra Ensemble Denada. Dette bandet har blitt godt samspilt etter atskillige mil på kryss og tvers i verden de siste 10 åra.

Ensemble Denada, Torun Eriksen og Erlend Skomsvoll har funnet både tonen, teksten og stilen. «En vilje, inderlighet og energi som var gripende», skrev Dagsavisen i sin anmeldelse av premierekonserten. Siden premieren har de spilt fra Hemnesberget til Bremen, og de har lagd en 40 minutters TV-versjon av konserten i samarbeid med NRK 2 og Nasjonal jazzscene. Nå i høst legger de ut på en Norges-turne som strekker seg fra Østlandet til Nord-Norge og tilbake. Den første konserten på turnéen blir på Kongsberg, på Energimølla, der dette musikalske eventyret startet.

Ungjam!

16.10.2018 17:00

Samarbeidet mellom Jazz Evidence, Kongsberg Kulturskole og Kongsberg videregående skole fortsetter. Unge og ivrige musikere får her en fin mulighet til å utfolde seg.

Stian Westerhus med verket V

17.10.2018 19:00

Stian Westerhus er en spydspiss i sin generasjon musikere og har hele tida brutt ny mark med gitaren. Både på egen hånd og i samspill med andre sprenger han grensene for hva en elektrisk gitar kan gjøre, og han vrenger ofte musikken ut-inn med en intim, nærmest kroppslig ekspressivitet. Voldsomt, ærlig og vakkert i en nesten smertelig kombinasjon.

Bestillingskonserten V ble uframført på Nasjonal jazzscene i januar 2018 til en svært begeistret mottagelse. Her møter vi Westerhus i en mer kammermusikalsk form, flankert av særegne musikere med sterke individuelle uttrykk, og sammen sliper de den norske, sjangerfrie musikken til en barberbladskarp egg som skjærer gjennom samtida. V er en elektroakustisk supernova, en dundrende, hvesende, puffende mekanoakustisk galaktisk maskin som svetter olje og puster metall mens den spytter ut englekor som faller sakte mot jorden.

Viseklubben Christian

Besøk nettsidene deres her. 

Drolsum Stasjon

11.09.2018 19:00

Drolsum Stasjon roet litt ned på konsertvirksomheten for et par år tilbake men dro i gang igjen ganske så spillesugne sist sommer. Viseklubben Christian hadde gleden av å ha de på scenen i fjor og da som en del av dobbel konserten med Skare. Denne gangen, og som oppstart på høstprogrammet, kommer de alene. Dette blir en kveld med masse humør, glitrende vokal og instrument prestasjoner i det klubben har valgt å kalle «justert bluegrass» – om du som leser ble litt nysgjerrig nå så var det overhodet ikke meningen…

Lars Martin Myhre og Perry Stenback

21.09.2018 19:00

Du har helt sikkert hørt sanger av Lars Martin Myhre, enten de har vært fra hans 31 år lange samarbeide med Odd Børretzen eller fra noen av hans soloplater. Sanger som ”Deja vu”, Trøstesang”, ”Hun lignet på en som var pen”, ”Oppbrudd igjen” og ”Skip som møtes i natten” har vært hyppig spilt på NRK P1. Lars Martin omtales ofte som en ”melodiens mester”. I år er det 43 år siden Lars Martin Myhre begynte med musikk på heltid og han har hatt en mangfoldig karriere: Han har komponert film- og teatermusikk, han har deltatt på drøye 70 plater, han har samarbeidet med utallige andre artister (bl.a. Arild Nyquist, Palle Mikkelborg, og Halvdan Sivertsen), mottatt fire Spellemannpriser og oppnådd et platesalg på over 500 000 enheter. Lars Martin mottok nylig Alf Prøysens Ærespris (juryen sier bl.a.: ..eksepsjonell finesse, kunstnerisk finurlighet, beundringsverdig musikalitet, smittende engasjement….).Hans soloplater har fått strålende mottagelse av både publikum og anmeldere.

Nok en gang har Lars Martin valgt å ta med seg sin svensk/danske kollega Perry Stenbäck på tur. De har jobbet sammen en rekke ganger i studio og på turne, og med fantastiske tilbakemeldinger, bl.a. på sist sommers visefestival i Skagen (DK).

Ved hjelp av fantastiske låter, strøkent gitarspill og en fabelaktig fortellerevne vil publikum få en minneverdig og morsom kveld hvor verken smil eller tårer er langt unna.

Kaia Huuse & Frode Johansen

29.10.2018 19:00

To av Norges fremste visesangere slår seg sammen.

I #WeToo tar visesangerne Kaia Huuse og Frode Johansen pulsen på livet. Enten det er det indre livet eller det ytre. Bevæpnet med gitarer og med ordet i sin makt tar de to etablerte artistene med publikum på en reise gjennom humor, satire, kjærlighet, sorg og savn. Det blir halvannen time i godt selskap der god fortellerkunst og god musikk står i fokus. Fra to artister som kan håndverket!

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg