Skitt fiske

Foto: Andre Pedersen

Om det er ørret, abbor, sik, laks eller rett og slett en stille fisketur i frisk luft du leter etter, kan det hende du får napp her…

Lyden av snella der den jobber sakte og trofast, fisken som vaker i ny og ne og vinden som rasler i trærne. Det er mange av oss som lengter etter å koble av hverdagsmaset og la kroppen og tankene finne hvilepulsen. Kanskje en liten fisketur er akkurat det du trenger?

I Kongsberg er det godt å være en fisker på tur – Numedalslågen renner gjennom byen og her kan du fiske gjedde, ørret, sik og abbor. Du trenger heller ikke kjøre langt om du vil finne gode fiskemuligheter utenom Numedalslågen. Bare en kort biltur unna, finner du flotte turterreng ved for eksempel Knuten, Skrim og Blefjell med over 70 vann – mer eller mindre fulle av fisk.

Bare husk å lese deg opp på stedets regler og kjøp rett fiskekort.

Her har du en oversikt over fiskemulighetene i nærheten.

Foto: Christian Haukeli

Nybrufossen. (KJFF) Numedalslågen og Fondskogen i Kongsberg.

Det er faktisk lov å ta med seg fiskestanga og forsøke lykken midt i Kongsberg sentrum. Kongsberg Jeger og Fiskeforening (KJFF) startet i 2017 et ambisiøst program for å få Lågen i Kongsberg sentrum tilbake som god ørretelv. KJFF har blant annet redusert gjeddebestanden slik at gjedda ikke skal forsyne seg grovt av ørreten som blir satt ut, men fortsatt er det gode muligheter for å få store gjedder – over 2 kg.

I juni, 2018 satte KJFF ut 340 ørret fra 150 gr. til 1 kg og i juni 2019 setter KJFF ut 250 ørret på 1 kg. Ved å kjøpe et årskort til 250 kr eller døgnkort til 50 kr har du mulighet til både å få stor ørret og stor gjedde samt abbor og sik i Numedalslågen gjennom Kongsberg. Fiskekortet gjelder også for Fondskogen. Gå inn på hjemmesiden til KJFF for mer informasjon om hvorledes du kjøper fiskekort og hvor du kan fiske.

Foto: Christian Haukeli

Sølvverket. (Knuten/Kolsjø/Blefjell. Statsskog)

Det å fiske i Sølvverket egner seg spesielt godt for de som ønsker å ta med familien ut på tur, og områdene har haugevis av gode turstier. Ofte finner du også spor etter gamle kulturminner fra tiden med gruvedrift på flere steder. Sikre kilder opplyser at flere av vannene i området er bebodd av ørret av typen «skikkelig rugg». Enkelte steder på eiendommen ligger det samtidig utleiehytter.

Statskogs Norgeskort for innlandsfiske kan du kjøpe på inatur.no eller SMS.

Skrim (Fritzøe Skoger. Omholtfjell Fiskelag)

Omholtfjell Fiskelag står for drift, kultivering og vedlikehold av rundt 20 fiskevann på Skrim, og sørger for at vannene blir kalket og fisk blir satt ut. De kan fortelle at det er ørreten som dominerer i alle vannene. Av fiskeredskaper går det mest i mark og spinner, men flue og sluk brukes også en del. Fiskekort kan kjøpes i deres kasser ved Skrimveien og Digerhaugveien, eller ved hjelp av VIPPS.

Numedalslågen Nord (Lågen Fiskeforening Flesberg)

Dersom fluefiske i elv er preferansen, har du jo faktisk mulighet langs Kongsbergs prakt: Numedalslågen. Lågen er en populær elv å fiske i. Fra kommunegrensen Flesberg / Kongsberg ved Pikerfoss til kommunegrensen Flesberg / Rollag sør for Djupdal, tilbys det fiske etter ørret, gjedde, sik og abbor. Overskudd av fiskekortsalg skal gå til å heve standarden i området for fiske ved utsetting av ørret og forbedring av gytemulighetene. Fiskekort kan kjøpes på inatur.no

Brufoss

44 km unna Kongsberg sentrum, finner du Brufoss. Det ligger riktignok i Vestfold, men skitt au. Det er langs Lågen. Fiske ved Brufoss organiseres av grunneiere på begge sider av elva på de øverste 12 kilometerne av den lakseførende del av Numedalslågen. Brufossområdet omfatter noen av de beste fluefiskestrekningene i Lågen og her har du en relativ stabil vannføring gjennom mesteparten av sesongen. Fiskekort kjøpes på nettsidene deres eller ved henvendelse til Laksehytta i Brufoss

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg