Slik skal de sette Kongsberg på verdenskartet

Tegningene til arkitektkontoret Bakkøy&Buttaas viser at restauranten vil flyte naturlig inn i tårnets nåværende arkitektur. Illustrasjon

En investor, Rune Henninen fra Knutehytta og aktører i byens næringsliv skal bygge en restaurant oppe i Knutetårnet i sammenheng med en ny gondolbane.

Når det kommer til særegenheter, så finnes det mange av de i en historisk by som Kongsberg.

En av de kanskje mest iøynefallende er Jonsknuten hovedsender eller Knutetårnet, som det populært kalles. I ensom majestet har det 92 meter høye tårnet voktet byen fra bergstadens høyeste punkt siden det ble reist i 1960-61.

Les også: Knuten – et magisk sted. 

Omgitt av et fantastisk kulturlandskap, som kanskje er landets mest historiske og særpregede, planlegges det nå ytterligere tiltak for å øke attraktiviteten og tilgjengeligheten i området:

En roterende restaurant i midten av Knutetårnet som man kan nå ved hjelp av det som vil bli Norges lengste gondolbane for passasjerer. 

Saken fortsetter under bildet
Tegningene til arkitektkontoret Bakkøy&Buttaas viser at restauranten vil flyte naturlig inn i tårnets nåværende arkitektur. Illustrasjon

– I 2024 fyller Kongsberg by 400 år og det skal markeres på en skikkelig måte, forteller en av de som har vært involvert i prosjektet fra starten av, stolt.

Derfor har en anonym investor, Rune Henninen fra Knutehytta og flere hjørnesteinsbedrifter i Kongsberg, nå gått sammen og fyret liv i 50 år gamle planer om nettopp denne gondolbanen og restauranten.

Egentlig har de faktisk jobbet med prosjektet i all hemmelighet i flere år, men det er ikke før i dag de avslører den spennende nyheten til 3600.no.

– Selskapet som eier Sølvverksskogen har lenge ønsket å utvikle området og gjøre det mer tilgjengelig for publikum. Derfor har de nå gitt klarsignal til et prosjekt av denne dimensjonen, skryter Bjørn Helge Jahnischen, et av styremedlemmene som forvalter investorens midler.

Han fortsetter like begeistret:

– Når banen står klar vil publikum få være med på en epokegjørende og høytsvevende reise i en bred kulturhistorie, som kan avsluttes med en flott middag ved byens fineste utsikt. Du kan jo ikke få det bedre enn det!

Byggestart er allerede til sommeren og det forventes at både banen og restauranten vil stå ferdig slik at det offisielt kan åpnes den 2. mai i jubileumsåret 2024.

«Når banen står klar vil publikum få være med på en epokegjørende og høytsvevende reise i en bred kulturhistorie»

Saken fortsetter under bildet. 
Her skal banen ligge. Fra parkeringen ved Persløkka, innom Haus Sachsen og opp til Jonsknuten. Strekningen blir på rundt 6 kilometer og blir således Norges lengste gondolbane for passasjerer. Illustrasjon

Ny turistmagnet.

Realiserer store drømmer.

Den kvinnelige investoren, som altså ønsker å være anonym, sier til 3600.no at alle byer trenger litt særpreg og «oomphf»-faktor.

– Ikke bare vil denne gondolbanen og den roterende restauranten skape mange arbeidsplasser fremover, men det vil tilby både lokalfolk og turister en spektakulær opplevelse!

– Panoramautsikten fra den roterende restauranten vil bli «over the top» og det blir turen opp dit også, forteller mangemillionæren.

Selv spytter hun inn 360 millioner spesidaler i sølv i prosjektet.

– Jeg tenkte det var greit med gamle penger, siden det jo er snakk om et banebrytende prosjekt i et historisk landskap som gav oss så mye flott sølv opp gjennom tidene.

Det vil også bli mulig å ta med ski til toppen. Vognene som vil bli benyttet blir mye større enn denne. Gondolbanen vil forøvrig få navnet «Gondoles hülfe in der noth». Illustrasjon

 

Ren energi

Her illustrert ved vannhjulet nede ved Bergverksmuseet. Kilde: Wikipedia

Investoren legger stor vekt på at prosjektet skal være bærekraftig og miljøsparende og prosjektlederen fra det sveitsiske selskapet som vil levere gondolteknologien, avslører at det grønne fokuset har en overraskende vri:

– For energi skal vi restaurere de gamle hjulstuene og la gondolbanen og strømmen til restauranten gå på ren vannkraft fra vannhjulene! smiler prosjektleder Simen Isachsenjammer til 3600.no og nærmest gløder.

– Som en bonus vil vi installere trimsykler i hver gondolvogn slik at de som ønsker å få en treningsøkt på reisen også får muligheten til å levere rå muskelkraft som energi til banen og restauranten, forteller han entusiastisk videre.

– Det blir jo vinn-vinn, både for miljøet og deg!

Saken fortsetter under bildet. 
Knutehytta blir et naturlig overnattingssted i forbindelse med de nye planene for området. Foto: Geir Bakka

Dreven restauranteier

Gleder seg til byggestart: Foto: Anniken Tangerud

Mannen som vil få ansvaret for den daglige driften av restauranten på toppen, som vil få det passende navnet Sølvtoppen, er den samme personen som i dag driver det populære turmålet Knutehytta: Rune Henninen.

Rune er i fyr og flamme da han endelig kan snakke om prosjektet han har vært involvert i så lenge:

– Dette blir helt fantastisk! Nå får jeg endelig iverksatt mange av de drømmene jeg har hatt siden jeg tok over Knutehytta i 2015, forteller han ivrig.

Knutehytta vil fungere som overnattingssted og for å komme seg ned dit fra Sølvtoppen restaurant, planlegger han å åpne den eksisterende lille taubanen som allerede går mellom Flusspatthytta og toppen.

Derfra vil det så gå førerløse überbusser i skytteltrafikk ned til Knutehytta. Helt i tråd med den nasjonale transportprosjektplanen for 2018-2024.

Saken fortsetter under bildet. 
Taubanen som i dag brukes til vedlikehold av tårnet, skal oppgraderes og benyttes som transportmiddel til Knutehytta. Foto: Anniken Tangerud
Rune Henninen er stolt over at de endelig setter i gang med nye planer for området. Foto: Anniken Tangerud

Kom og prøv

I et banebrytende og innovativt prosjekt som dette, er det viktig for alle parter at publikum er tidlig ute med å komme med innspill.

I den anledning vil det være mulig å teste ut en betaversjon av Gondolvognen, inkludert trimsykkelen, for interesserte på parkeringsplassen utenfor bygg 125 ved Teknologiparken den 3. april mellom 13:00 og 13:06.

At det blir en vanvittig stor åpningsseremoni den 2. mai, 2024, er det uansett ingen tvil om.

– Kong Christian XXXVI har allerede bekreftet at han kommer til åpningen. Nå håper vi bare at han tar med seg noe skikkelige saker å innvie det hele med, avslutter mangemillionæren lurt.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg