Skal du kjøpe bolig for første gang?

Malene Sund Hoffart fra Eiendomsmegler1 og Håvard Kruge Urdal fra Sparebank1 i Kongsberg gir deg råd.

Det å kjøpe sin egen bolig er nok en av de største investeringene man noensinne gjør her i livet og det kan være mange usikre elementer rundt selve prosessen.

Denne artikkelen vil hjelpe deg på reisen.

Snakk med banken

De fleste førstegangskjøpere i Kongsberg er avhengig av å få innvilget et boliglån i banken for å få kjøpt en bolig. Det handler om finansiering.

– Det aller første du bør gjøre er å snakke med banken, forteller Håvard Kruge Urdal, kunderådgiver ved Sparebank1.

– Ta kontakt, avtal et møte eller søk på nettet. Da vil vi kontakte deg for videre vurdering og vi møter kundene gjennom den kanalen de ønsker. Her i byen er det en del som foretrekker å komme en tur i banken – i hvert fall første gangen de skal kjøpe en bolig.

– Vi gir økonomisk rådgivning og tar gjerne et totalmøte for å se på situasjonen og mulighetene.

Hovedregelen er at man skal ha 15% egenkapital av kjøpesummen for å få innvilget et boliglån. I tillegg må man tenke på at lånet skal betjenes over mange år.

– Men det finnes muligheter. Man kan få kausjonist som erstatning for egenkapital, eller medlåntaker som har medansvar for gjelden. Det er to forskjellige ting som løser to forskjellig utfordringer. Selv om du ikke har spart opp alt, ser vi også på atferd, om du har vist spareevne.

Saken fortsetter under bildet
Håvard Kruge Urdal har jobbet som kunderådgiver i Sparebank1 Kongsberg i 1,5 år. Foto. Anniken Tangerud

Få et finansieringsbevis før budrunden

Hvis du har begynt å drømme om din første bolig, kribler det nok etter å gå på visninger eller lete på nett, men Håvard understreker hvor viktig det er å ta praten med banken før du begynner å kikke.

– Da vet du hva du kan se på. Hvilken prisklasse du har mulighet til å kjøpe i og har finansieringen klar om du plutselig finner drømmeboligen.

Dette med å ha finansieringsbeviset klart er viktig. Det er gyldig i tre måneder og gjør budrundeprosessen enklere.

– Hvis du kommer til en budrunde og du ennå ikke har finansieringa, er det ikke sikkert du rekker å få det på plass. Det går ganske fort unna om budrunden er i gang.

– Samtidig anbefaler vi alltid å ha en øvre grense. Det kan fort eskalere, men som kjøper må du være realistisk og tenke på at du faktisk skal betjene dette lånet i ettertid.

Saken fortsetter under bildet
Malene Sund Hoffart er eiendomsmegler i Eiendomsmegler1. Foto: Anniken Tangerud

Vær forberedt før visning

Du har kanskje allerede sett for deg et område du vil flytte til? Da er det lurt å følge litt med på både prisene og etterspørselen, selv før du er klar for å kjøpe noe.

Snakk med lokalmegleren din. De kjenner markedet godt og kan gi deg en pekepinn på hvordan prisene beveger seg, hvordan miljøet er i nabolaget og sitter på verdifull informasjon om boligene de selger.

Samtidig er det viktig å komme godt forberedt på visning. Bruk tiden nøye og invester litt tid til en grundig research.

– Les gjennom prospektet og takstrapporten nøye og spør hvis det er noe du lurer på under visningen, understreker Malene Sund Hoffart, eiendomsmegler ved Eiendomsmegler1 i Kongsberg.

– Som megler er man en mellommann og ingen spørsmål er for dumme. Jeg tror mange førstegangskjøpere kanskje tror at vi kun er på selgers side og ikke tør å spørre, men vi er der for å hjelpe både selger og kjøper. Du kan spørre oss om alt mulig – det er jo derfor vi er der.

Ofte er det vanskelig å vite hva man skal og bør kikke etter også, så ha alltid en sjekkliste i bakhånd. Om det så går på solforhold, parkeringsmuligheter eller tekniske ting ved selve huset og konstruksjonen.

– Husk også at alt kan males. Fargene er ikke alltid så viktige.

Budrunden

Har du først funnet drømmeboligen og ønsker å gi et bud, er det mange veier man kan gå.

– Det er ikke så ofte vi får bud via faks lenger, men det finnes mange muligheter: ved hjelp av prospektet (postalt eller leveres personlig), man kan ta bildet av det på mobilen, scanne det eller levere det elektronisk.

Regelen for å legge inn en budfrist er tidligst kl. 12 dagen etter visning.

– Budrundene starter som regel dagen etter visning, men ingen budrunder er like. Noen legger inn budene samme kveld visningen har vært, så det varierer fra prospekt til prospekt. Her i Kongsberg anbefaler vi å legge akseptfristene på en halvtime. Det er så mye skriftlig avklaringer som må til.

Megleren ringer alltid banken for å bekrefte budet under budrundene.

– Det går under god meglerskikk og sørger for en trygg og sikker prosess.

Det er mange følelser involvert i en budrunde, men en god regel er å forberede banken i forkant, før du legger inn et bud.

– Banken gir deg en ramme slik at det er avklart på forhånd hva du kan kjøpe og om det er noe som må klareres først.

Det neste kapitlet

Budet ble godtatt. Drømmeboligen ble din. Hva nå?

– Når de har fått tilslag på en bolig [kjøpt, red.anm.] må de ta kontakt med banken. Nå skal alle kontrakter skrives.

Dere forvalter mange drømmer. Hva føler dere når førstegangskjøperne endelig får boligen de ønsker seg?

– Du hører det på stemmen din når de ringer. De sprudler litt. Det er jo det som er litt ekstra spesielt med førstegangskjøpere. De blir enda mer glad og gira. Det er stort, noe helt eget, forteller de i kor og understreker hvor gøy de synes det er.

Kontrakter

Ikke lenge etter at kjøpet er et faktum, avtaler megler en dag hvor både selger og kjøper møter for å signere en kjøpskontrakt.

– Møtet er litt avhengig av om man har kjøpt andel eller selveier. [eier en andel i borettslaget eller eier egen eiendom, red.am]. Er det en andel, må forkjøpsretten avklares først. Den tar gjerne en ukes tid.

Banken må så ha kjøpskontrakten når den er signert.

– Etter det signerer vi lånet. Etter det trenger du ikke tenke på så mye, annet enn den store flytteprosessen da. Vi tar oss av det meste.

Hva med boligkjøpsforsikring?

– Vi anbefaler at kjøperen tegner en slik forsikring. Det er din motpart til selges boligselgerforsikring. Det er en engangssum, varer i fem år og kjøper du en liten leilighet, er den ikke så dyr. Gjennom en slik forsikring har man mulighet til å få bistand hvis det dukket opp noe. Har selger tegnet en boligselgerforsikring, er man ganske liten i forhold til forsikringsselskapet om det skulle være en sak. Du slipper å stå aleine.

– Det gir deg en trygghet. De vi bruker er veldig ålreite og du kan alltid ringe de om det er noe du lurer på – små eller store saker.

Selve overtakelsen kommer gjerne 1-3 måneder etter kjøpskontrakten er skrevet.

– Under selve overtakelsen møter som regel bare selger og kjøper og går gjennom boligen, sjekker at det er vasket grundig, leser av vann- og strømmåleren, overtar nøklene og signerer overtakelsesprotokollen.

Hva er det beste med å hjelpe førstegangskjøpere til å få en bolig?

– Det må være gleden jeg ser eller hører at de får, sier Håvard.

– …og muligheten til at man har hjulpet noen til å oppfylle boligdrømmen deres, legger Malene til.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg