Vi feirer blåmandag med med fire fiffige oppskrifter for fetetirsdag.

Var du en av de som koste seg med fastelavnsboller i går? Da har du kanskje en “blåmandag” i dag.

Men frykt ei. Du har fortsatt en dag igjen å glede deg til før fasten begynner.

Fetetirsdag er nemlig tirsdagen etter fastelavnssøndag og blåmandag og dagen før askeonsdag (dagen da fasten starter).

Kjær tirsdag har mange navn.

I gamle dager var dette den siste dagen før fasten startet og dagen man skulle kaste seg over den feiteste maten i huset og ellers bruke opp det man måtte gi avkall på i de 40 resterende dagene før Påske.

Det er også derfor denne tirsdagen samtidig er kjent som «sjumålsdagen», «smørtirsdag», «hvitetirsdag», «feitetirsdag» og «flesketirsdag».

Internasjonalt har man også likt å kalle dagen, pannekakedagen.

og det av en grunn:

Skuffer og matskap ble saumfart etter en lang vinter og ofte satt man igjen med egg, melkemat og melmat (ved siden av restene fra grisen som man hadde spart på under sesongen).

Så da ble det som regel pannekaker – gjerne spekket med fleskebiter.

Farvel til kjøttet.

Ofte sammenfaller også Karnevalsfeiringen med denne dagen og man mener ordet «karneval» kommer fra det latinske ordet «Carne Val», som betyr «farvel til kjøttet».

Det var nettopp det Fastelavn og fetetirsdag skulle være: en matfest før man tok farvel med kjøtt og flesk og feit mat.

Så. Uten videre historieleksjon, hopper vi til godsakene.

Fire fiffige oppskrifter. 

Bananpannekaker (2 porsjoner, men her er det enkelt å “gange opp”).

2 modne bananer
2 egg
100 g havremel eller havregryn
2 ts bakepulver (kan utelates)
1/2 dl melk, vann eller havremelk
en bitteliten dæsj kanel (kan utelates)
en bitteliten dæsj kardemomme (kan utelates)

Mos de modne bananene med en mikser eller gaffel. Rør så resten av ingrediensene inn til du får en fyldig og jevn pannekakerøre. (Forsøk deg frem med væske om det er nødvendig).

Stek pannekakene på middels varme i en stekepanne (vi anbefaler å ikke lage såpass store pannekaker at de dekker en hel panne, men gjerne 3 små i slengen).

Server med eller uten det du måtte ønske.

 

Pannekaker med bacon.

3 egg
3 dl. hvetemel
3 spiseskjeer smeltet smør
en halv teskje salt
6 dl melk, vann eller havremelk
150 gram Bacon
Litt revet ost (om ønskelig)

Bland mel og salt. Hell oppi halvparten av melken. Rør til du får en grei røre. Visp resten av melken sammen med det smeltede smøret og eggene og hell så dette oppi resten av røra og bland godt. La det stå i 20 minutter før du steker pannekakene.

Skjær bacon i biter og legg det klart ved siden av stekepannen. Når du så har stekt en pannekake på den ene siden og snur den, fordeler du biter av baconet (og gjerne litt ost om du vil) og steker den ferdig.

Server med eller uten det du måtte ønske.

 

Vaffelpannekaker uten egg (og melk)

2,5 dl vann
2,5 dl havremelk (eller annen melk som tåles for eksempel rismelk)
4 dl mel
1 ss sukker
1 ts salt
1,5 ts bakepulver

(1 dl. smeltet smør uten melk eller litt olje)

Bland alle ingrediensene og la røra svelle i cirka 30 minutter. Hell i det smeltede smøret og bland godt rett før du skal steke. Bruk et vaffeljern i stedet for stekepanne. Husk å smør vaffeljernet før du steker.

Server med eller uten det du måtte ønske.

 

Pizzapannekaker (ca. 6 porsjoner)

3,5 dl grov sammalt hvete
2,5 dl hvetemel
1 ts salt
2 ts bakepulver
7 dl melk
5 stk egg
3 ss smør
1 ss oregano

Topping:

Revet ost (for melkefri variant, bruk revet melkefri ost som Wilhemsburger)
Skinke
Valgfritt Krydder

Bland mel og salt. Hell oppi halvparten av melken. Rør til du får en grei røre. Visp resten av melken sammen med det smeltede smøret og eggene og hell så dette oppi resten av røra og bland godt. La det stå i 20 minutter før du steker pannekakene.

Legg skinken (eller annet kjøtt) og osten klart ved siden av stekepannen. Når du så har stekt en pannekake på den ene siden og snur den, fordeler du biter av skinken og ost i pannekaken og steker ferdig. Krydre etter behov.

Server med eller uten det du måtte ønske.

VEL BEKOMME!

Kilder: Wikipedia, Merkedager, mors kokebok og hukommelsen.

Del og lik!
  •  
  •  

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg