– Du skakke ha noe kokosfett i kaffen da?

– Gutta mine gidder ikke å forebygge, men de kommer løpende så fort de har litt vondt i halsen.

Kari Lill Fætten driver Helsekosten Kongsberg. Butikken i 17. maigata har tre ansatte og er akkurat det den sier den skal være.

– Mammaen min, Solveig Brøtan, startet det hele da hun åpna butikken Helseboden på Lilletorget i 1988, i en alder av over 50. Butikken har flytta to ganger og byttet navn siden den gang, men selv om hun blir 80 år nå i november, har hun fremdeles meninger om hvordan vi burde satse. Det var hun som sa at jeg burde ta over resten av lokalet da det ble ledig. Er’u gæren sa jeg, men jeg hørte på henne, forteller Kari Lill Fætten.

Kari Lill mener at allergiproblemer og andre ting mange sliter med kunne vært minimert ved at folk hadde lagt om kostholdet sitt, men at folk har vanskeligheter med å legge om. Som et lite tips sier hun at det kan være lurt å se etter et sunnere alternativ til det man ønsker å kutte ned inntaket av, og at det kan gjøre det lettere å vende inngrodde vaner. Hun nevner også et sitat fra Hipocrates: «Din mat skal være din medisin, og din medisin skal være din mat».

– For meg ble interessen for helsekost vekket da jeg var alvorlig syk og ikke fikk den hjelpen jeg trengte fra legen. Det var aldri noe snakk om mat og kosthold, men i butikken til mamma fikk jeg et kosttilskudd som fungerte. Nevnte det ikke for legen, men det var som å knipse med fingrene, og problemet var løst. Jeg mener ikke å si at vi selger mirakelkurer, men noen ganger kan det faktisk hjelpe med et kosttilskudd, sier Fætten.

– Jeg har alltid vært opptatt av at ungene skal spise sunt, og siden jeg er utdannet kokk, så er jeg vant til å lage mat fra bunnen av. Jeg har også til tider fått hard medfart når jeg har ytret meningene mine om unger og kosthold. Jeg kom til å si noe som at om du setter frem cornflakes på morgenen, så kan du like godt dra frem sjokoladeplata. Det var nok ikke så populært.

– Navnet «Helsekosten» ble til fordi kundene våre sa at de var på helsekosten når de skulle forklare hvor de var eller hadde vært. Det måtte bare bli det, siden det var naturlig for folk å si. Vi er jo en skikkelig familiebedrift. Både mamma som startet bedriften, og søstera mi, jobbet her før meg, og når det er tid for vareopptelling så er det ungene og mannen min som hjelper til. Jeg lokker med middag på by’n, og da blir de gjerne med. Dattera mi har nok arva litt av interessen, og er opptatt av helsekost. Gutta mine gidder ikke å forebygge, men de kommer løpende så fort de har litt vondt i halsen.

 

3600.no

Se alle innlegg