Dette blir en kjempeoppsetning!

Gjør deg klar til en forrykende forestilling. Foto: Kongsberg Teaterlag

I forbindelse med 30-års jubileet, slår Kongsberg Teaterlag på stortromma –bokstavelig talt.

2018 er året byens teaterlag jubilerer. Det skal den blivende trettiåringen feire med flere spennende forestillinger.

Først ut er komedien Lystige Koner i Windsor av William Shakespeare og stykket har premiere den 12. april.

Kort fortalt handler dette sprudlende stykket om den fete og lite sjarmerende ridderen Falstaff, som har stor tro på egen forførerkunst. Falstaff (spilt av Tommy Johansen) kurtiserer konene Ford og Page, men får seg en velfortjent lærepenge.

Tommy Johansen (her med pute på magen for anledningen) spiller den fordrukne Falstaff. Foto: Kongsberg Teaterlag

Men årets utgave får en ganske så annerledes vri.

– Vi har spilt stykket tidligere, så vi kunne jo ikke sette opp et duplikat, forteller en av stykkets to regissører, Arve Fretheim, ivrig til 3600.no.

Sammen med stykkets andre regissør, Stein O. Rasmussen, bestemte de seg for å rykke handlingen frem til 60-tallet.

Arve Fretheim har fulgt teaterlaget siden begynnelsen. Foto: Anniken Tangerud

– Vi gjorde Falstaff til en biker og siden han sliter med å få haus på damene, ref. Rolling Stones låta «I can’t get no satisfaction», spurte vi Kongsbergkaren Svein Myhra og bandets hans A Tribute to Stones, om de ville være med, forklarer han.

Det ble de og med 20 skuespillere og et levende band på scenen, er det duket for et av teaterlagets største oppsetninger siden deres første i 1988.

Da er det kjekt at det skal holdes i selveste Musikkteatret.

Men teaterlaget har faktisk aldri holdt en forestilling i Musikkteatret før, ei heller med et levende rockeband på scenen.

Så det har vært mye nytt å ta tak i for de to regissørene.

– Jeg og Stein funker veldig bra sammen og jeg får ikke roset ham nok. Han er kjempeflink. Det er en stor scene på Musikkteatret, med proff lyd og fullt utstyr og masse muligheter, men vi er absolutt i rute til premieren og den scenen skal vi klare å fylle, insisterer Fretheim.

– Det som blir mest spennende nå, er om det kommer folk, ler han.

«Vi er absolutt i rute til premieren og den scenen skal vi klare å fylle»

Se noen herlige bilder fra prøvene den 13. mars her: (foto: Kongsberg Teaterlag)

30 år med minner.

Arve Fretheim var med å stifte Kongsberg Teaterlag sammen med Olav Såtvedt på slutten av 1980-tallet og den 8. juni, 1988, hadde deres aller første stykke, «Så Edelt et Malm», premiere på den gamle kinoen i byen.

– Det var en kjempeoppsetning, med sang, en messingblåsergruppe og mange skuespillere i alle aldre og det kom masse folk, smiler Arve.

Siden den gang har det blitt satt opp over 38 forestillinger i byen og aktiviteten minner oss om hvor viktig det er å for Kongsbergs kulturliv å faktisk ha et amatørteater som dette.

– Vi trenger alternativer til musikken og selv om vi alltid har hatt høye ambisjoner, klarer vi alltid å lande, sier han.

Fretheim har vært interessert i teater så lenge han kan huske og de tre hovedemnene han tok i engelsklitteraturkunst handlet nettopp om teatret i renessansen, Victoriatiden og det Moderne teater.

– Det beste med å være regissør er at du ser resultatet da du er ferdig. Like spennende er prosessen: se hvordan ting kan bli.

Da vi spør Fretheim hva noen av høydepunktene hans har vært på den 30 år lange reisen, blir han stille.

– Det var ikke et enkelt spørsmål. Men det var vært 30 morsomme år og vi har delt mange gode minner og knyttet sterke bånd i løpet av den tiden, forteller han.

Det er derimot én episode som kanskje skiller seg litt ut.

– Da Svein Luraas spilte Jeppe på Bjerget i 2008, bommet han på scenekanten i en viktig scene. Han gikk som et brak ned i gulvet fra en meters høyde eller vel så det og slo seg fordervet, men siden dette skjedde rett før en innlagt pause, så trodde folk det var en naturlig del av stykket, ler Arve.

– Til tross for et brukket ribbein, reiste Svein seg og avsluttet scenen. Så det var teater med livet som innsats, avslutter han.

Lystige Koner i Windsor har premiere den 12. april i Kongsberg Musikkteater. Billettene kan du kjøpe her.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg