Service med omtanke

Dette er bare et knippe av de mange flinke folka som jobber på ASVO-torget. Fra venstre: Liv Nørdsti, Roger Haugen, Harald og Stine. Foto: Anniken Tangerud

På ASVO-torget får du omtanken med på kjøpet.

ASVO-Kongsberg AS fyller 30 år i 2018, og det vil de feire gjennom hele året i en serie artikler på 3600.no som lar oss bli kjent med de mange varierte og spennende avdelingene/tiltakene deres, de ansatte og arbeidstakerne.

Les også: Artikler skrevet om ASVO-Kongsberg i media

Denne måneden har vi kommet til ASVO-torget på Vestsida.

I de trivelige lokalene i Myntgata 14 ved Nytorget på Vestsiden av Kongsberg, kan du finne alt mellom himmel og jord.

– Her kan du gjøre gode kjøp, og kanskje til og med finne en liten skatt. I butikken vår finner du alt fra smykker, klær, retroartikler og smånips, til møbler, sykler og produkter laget på ASVO, forklarer Liv Nørdsti, arbeidsleder ved ASVO-torget.

Liv tok over som arbeidsleder av butikken den 1. mai, 2018.

Stolt arbeidsleder. Foto: Anniken Tangerud

– Vi hadde gjenbruksbutikk på røysa tidligere, og så alt det fine som kom dit. For å nå flere ble det bestemt at vi skulle prøve oss med et lokale i byen. Den gangen var bekymringen om vi kom til å få nok varer dersom vi flyttet fra Gomsrud?

Det skulle vise seg at folk på Kongsberg bare er glade for å vite at tingene de gir kan komme andre til nytte!

– Nå får vi nye varer inn hver dag, og de som kommer tar seg gjerne en runde i butikken – og går ut igjen med noe «nytt» under armen, forteller hun stolt.

«Nå får vi nye varer inn hver dag, og de som kommer tar seg gjerne en runde i butikken – og går ut igjen med noe «nytt» under armen»

Liv er utrolig takknemlig for at folk er så flinke til å bruke dem. Det skaper viktige arbeidsplasser og bidrar til stor samfunnsnytte.

– Hadde de ikke det, hadde vi ikke klart å skape denne viktige arenaen for tilrettelagte arbeidsplasser. Ikke bare jobber det syv personer her som har varig tilrettelagt arbeid (VTA), men vi har også innom deltakere som er i arbeidsutprøving fra tiltakene AFT og IGang.

Les mer om IGang her og AFT her. 

– Akkurat nå er det fem personer innom fra de tiltakene. Her får de prøvd seg i oppgaver som ligger tett opp mot oppgavene i en ordinær butikk, og i tillegg er det tilrettelagte oppgaver for de som trenger det. Alle som jobber her gjør en kjempejobb, med de ressursene de har, forklarer hun.

Saken fortsetter under bildene
ASVO-torget er glad for å endelig kunne åpne butikken for folk med bevegelseshemming. Foto: Anniken Tangerud
Butikken varierer ofte utstillingene mot temaer som for eksempel advent, Halloween, eller sesongene, og samarbeider med Krona Kino i forbindelse med større filmpremierer. Foto: Anniken Tangerud
De selger nok mest klær på torget, men også møbler, pyntegjenstander og leker går det mye av. Foto: Anniken Tangerud

Ta samfunnsansvar, tenk på miljøet og støtt opp om gjenbruk.

Da vi spør Liv hva det beste med å jobbe på ASVO-torget er, smiler hun begeistret.

– Det er all den positive energien vi har her. Vi er en fantastisk gjeng som utfyller hverandre på en fin måte, og vi har masse gøy og moro på jobben!!

– I tillegg er det beste med jobben møtet med kundene våre. Enten det er de som kommer for å gi, eller det er de som handler. Noen kunder blir en jo litt ekstra glad i også! De kommer ofte innom – og i tillegg så skryter de av oss, og gir en klapp på skuldra! Det er godt å kjenne på. Og her hos oss får alle pengene til å strekke til.

Det å ha ansvaret for butikken, betyr mye for henne som person også.

– Det å jobbe på ASVO gir mening! Det gir mening i dobbelt forstand. Det er en viktig arbeidsplass for de som står utenfor ordinært arbeidsliv. Og det sparer miljøet vårt for enorme mengder søppel at noen kan bruke det andre ikke lengre vil ha.

«Det å jobbe på ASVO gir mening! Det gir mening i dobbelt forstand. Det er en viktig arbeidsplass for de som står utenfor ordinært arbeidsliv. Og det sparer miljøet vårt»

– Dette er mitt andre hjem

Ingrid Fjeldheim er en stamkunde med et glimt i øye. «Denne dukka er meg når jeg blir gammel», spøker hun. Foto: Anniken Tangerud

En av kundene som fast besøker ASVO-torget to ganger i uka, er 90 år gamle Ingrid Fjeldheim.

Den spreke damen fra Vikersund i Modum, som flyttet til Kongsberg i 1949, skryter fælt av hvor godt hun blir mottatt av de ansatte.

– Dette er mitt andre hjem, og jeg kan ikke få fullrost butikken nok. De har en alle tiders betjening, forteller den blide 90-åringen med en varme i blikket.

Ingrid har vært stamkunde siden ASVO-torget åpnet og henter både inspirasjon og glede her.

– De er så blide de som jobber her, og de gir meg påfyll i hverdagen. Her henter jeg energien min, smiler hun.

Ingrid kjenner de ansatte godt og synes det er et positiv sted å være. Her kjøper hun også de fleste klærne hun bruker.

– Man må ikke kjøpe nytt hele tiden, poengterer hun.

Det gir noen fordeler å være stamkunde også.

– Det hender de tar ting til side som passer meg. For eksempel samler jeg på frosker. Noe av det flotteste jeg kan huske å ha kjøpt her er et veldig fint middagsservise som sønnen min har fått. Men huser ikke alt jeg har kjøpt her, forteller hun og ler.

– Det er en alle tiders butikk og betjening. Og så koser jeg meg med å se på alle de fine tingene. Det er alltid noe artig å se på, og å kjøpe. Og de har en sånn service! smiler hun.

Ingrid Fjeldheim og Roger Haugen fant tonen tidlig. Nå er Ingrid som en del av familien. Foto: Anniken Tangerud

En av arbeidstakerne som setter pris på besøkene til Ingrid er Roger Haugen.

– Jeg er like blid hver gang hun kommer innom. Jeg må jo si hei. Det beste med jobben min er jo å møte sånne som Ingrid, forteller han hjertelig.

Roger er en arbeidskar som alltid har et smil på lur.

– Man må jo ha godt humør, og jeg prøver å være sånn med alle kundene våre. Jeg er veldig stolt av å jobbe på en sånn plass, og har utrolig flotte kolleger, bekrefter han.

Kommet for å bli

Observante har kanskje sett at de ruster opp om dagen. Det er en bevisst strategi.

– Vi vet ikke hvor lenge vi får være i akkurat dette bygget, men det er viktig for oss som jobber her at vi har det trivelig og ordentlig rundt oss. Det er også viktig for oss at kundene våre trives her og forbinder ASVO-torget med noe fint og positivt.

– Uansett hva fremtiden vil bringe for dette bygget er ASVO-torget kommet for å bli. Og vi vil jo helst være her på denne siden av byen, og bidra til et levende Vestsida.

Liv vil til slutt nok en gang si at de er evig takknemlig for at folk i Kongsberg er så flinke til å bruke oss. Både gir – og handler!

– Dette skaper viktige tilrettelagte arbeidsplasser, og sparer miljøet, avslutter hun.

Åpningstidene er:

Mandag-fredag: 10:00-17:00
Lørdag: 10:00-15:00

(tlf: 47476 484)

Ønsker deg velkommen. Foto: Anniken Tangerud

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg