Sendte egenproduserte satellitter til værs

– Det er egentlig en helt sprø satsning.

I en by med en høyteknologiindustri av internasjonale dimensjoner, satses det mye på å fremme realfag og teknologi hos barn og unge i samarbeid med næringslivet. Et blomstrende resultat av dette var vi vitne til oppe ved idrettsparken den 1. juni, 2017.

Det var ingen tvil om at vi møtte en begeistret Hanne-Mette Orerød, realfagskoordinator for Kongsberg Kommunes oppvekstkontor, oppe i idrettsparken denne dagen.

Nesten før vi fikk sagt hei, peker hun ivrig opp mot noen røde ballonger som henger i noen trær som omgir hoppbakken, og utbryter:

– Vi har hatt litt uflaks som du ser. På grunn av vinden, har fallskjermene kommet ut av kurs og hektet seg fast i trærne. Men vi har noen forsøk igjen, understreker hun og smiler.

Forsøkene hun snakker om er resultatet av et samarbeidsprosjekt mellom blant annet NAROM (Nasjonalt Senter for Romrelatert Opplæring) fra Andøya Space Center, vitensenteret, oppvekstkontoret, Kongsbergskolen og en rekke 9. klasse-elever fra skolene rundtomkring i distriktet i valgfaget «Teknologi i praksis».

Teknologien denne gangen handler om satellitter og elevene har selv, i praksis, fått bygge kopier av virkelige satellitter som måler trykk, temperatur og er utstyrt med GPS og radiosendere.

Kjempestolt. Hanne-Mette Orerød har koordinert mye av prosjektet. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

– Lærere i faget «Teknologi i praksis» var på kurs hos NAROM i september i fjor og i januar i år startet arbeidet for elevene opp med et motivasjonsforedrag hvor administrasjonssjef Laura Helene Sletbakk i Kongsberg Space & Surveillance bidro sammen NAROM, forklarer Hanne-Mette.

 

– Men det er egentlig en helt sprø satsning. Ingen andre i Norge enn Kongsberg International School her i Kongsberg har gjort slike eksperimenter på dette ungdomstrinnet før, uttaler Hanne-Mette stolt.

 

 

Asgeir Øvergaard og hans elever på Kongsberg Videregående Skole har også bidratt godt i prosjektet, ved siden av Øyvind Tonby og park-avdelingen fra kommunen som har vært til stor hjelp med tilrettelegging på selve slippdagene.

Alle har virkelig stått på i helger og fritiden for å få dette til å gå rundt og virke, utdyper Hanne-Mette og gir all ære til både lærere, sponsorer og bidragsyterne.

– Vi hadde ikke fått dette til om det ikke hadde vært for de mange bidragsyterne og de 50.000 kronene vi fikk i midler fra Sparebank1. Det er jeg utrolig stolt av og takknemlig for, sier hun.

Rett til værs.

… og virke gjør det. I solsteken midt på kunstgresset står en hjemmesnekret drone med en 3D-printet «frakte-og slippe»-komponent. Bak vidunderet står Fredrik Bjarte Pettersen, sertifisert dronekjører og faglærer ved NAROM.

Elevene har selv loddet og bygget programvaren og utstyret som skal fraktes av denne dronen 120 meter til værs for deretter å slippes ned i en fallskjerm.

Det har vært gøy å lære om teknologien og å få lodde selv – når vi får det til, understreker William Sten-Halvorsen, en av elevene som har vært med på å lage målerutstyret som straks skal opp i luften, og smiler.

Dagen i dag er det elever fra Vestsiden Ungdomsskole og Tislegård som får prøve seg. Fredag 2. juni er det Skrim, Hvittingfoss og KIS sin tur.

Saken fortsetter under bildene. 

Kobler teori med praksis. Fra venstre: Herman Baklid, Tonje Stormo, Kristin Le, Monica Tollefsen Wårviken. Foran: Herman Sten-Halvorsen. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Kreativt og gøy. Slik skaper man fremtidens ingeniører. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Hjemmesnekret – men funker som bare det. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

På veien ned vil målerustyret måle det en vanlig værsatelitt gjør, og da Fredrik Bjarte ber alle trekke seg til siden, står det en haug med spente ungdommer og voksne på sidelinjen og venter.

Dronen blir til knapt en prikk på den blå himmelen og via en pc nede på bakken følger elevene med på når den har steget til ønsket høyde. Før vi får snudd oss er den oppe og måleren slippes. Fallskjermen sklir sakte, men sikkert, ned mot jorden igjen idet vinden tar tak i den. Heldigvis lander den i et tre hvor det er mulig å få tak i og ungdommen løper ivrig etter.

William klarer etter alt hell å få tak i utstyret – til publikums jublende begeistring. Tilbake på skolen igjen skal dataene tolkes og settes i system. Akkurat som de «profesjonelle» gjør.

 

Like før oppskyting. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Modig klatrer fanger gull. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

 

 

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg