Selge bolig for første gang?

Slik går du frem.

Å selge en bolig er en av de største transaksjonene man gjør i livet og prosessen kan være ganske så omfattende.

Førstegangsselgere er kanskje usikre på hvordan de bør gå frem og i denne artikkelen gir  eiendomsmegler MNEF, John Egil Iversen ved Eiendomsmegler1 i Kongsberg, deg gode råd og tips på veien.

Verdivurdering / befaring  

Noe av det aller første du bør gjøre om du vurderer å selge boligen din, er å få en verdivurdering av en profesjonell eiendomsmegler. Den vil gi deg en pekepinn på hva du kan få solgt boligen din for i dagens marked.

Allerede før verdivurdering vil megleren gjøre et grundig forarbeid før hun eller han kommer og gjør den fysiske befaringen av boligen din.

– Befaringen er kjempeviktig. Under en befaring går jeg gjennom huset nøye og kommer med anbefalinger om hva man kanskje bør gjøre for at boligen skal gjøres klar til salg og så tar vi det derfra, forklarer Iversen.

En verdivurdering gir begge parter en unik mulighet til å bli bedre kjent og legge en god strategi for veien videre.

Finn en god megler

John Egil Iversen har jobbet som megler i snart 20 år og kjenner markedet i Kongsberg godt. Foto: Bjørn Isaksen

John Egil har jobbet som megler i snart 20 år. For ham handler veien mot et salg først og fremst om kommunikasjon, tillit og trygghet.

– Skal du bruke en megler, bør du velge en som både kjenner markedet ditt og er en megler du føler deg trygg på, som gir deg mest tillit. Du må føle de vil gjøre en bra jobb for deg. For det er jo det som er poenget. Om megleren er 2000 eller 5000 kroner billigere, tror jeg ikke spiller noen rolle i denne sammenhengen, forteller John Egil.

Hva gjør megleren for meg? 

Har du så bestemt deg for hvem som skal selge boligen din for deg, blir fremdriftsplanen som regel tilpasset den enkelte selger i samarbeid med megleren.

– Hva slags plan vi legger er helt avhengig av personene. Folk har forskjellige behov og da er det viktig at vi som megler, sørger for at ting tilpasses det.

Megleren innhenter alt av lovpålagte opplysninger og informasjon fra tidligere salg, egenerklæringsskjema, innhenter tilstandsrapport hos autorisert takstmann, forbereder foto, markedsføring, visning og sørger for at du får en ryddig salgsprosess.

– Inngår vi en avtale, gjør vi alt. Vi bestiller en takstmann som igjen ringer selger og avtaler tidspunkt for takstvurderingen. Det samme gjør vi med bildene til prospektet. Dette gjøres parallelt. Det eneste du som selger trenger å tenke på er om du vil følge noen av de (eventuelle) anbefalingene vi gav under befaringen før bildene tas.

– Vi ordner rett og slett alt fra A til Å og oppdaterer selgeren underveis hele tiden og målet er alltid å få solgt boligen til best mulig pris, understreker Iversen.

– Men det er viktig å være realistisk og være litt nøkterne i forhold til forventningene man som selger kanskje har. Det handler om tillit, sannferdighet og troverdighet, poengterer han.

Bør jeg pusse opp eller rydde før salg?

Før takstmannen kommer er det ofte greit å rense sluk, rydde under kjøkkenbenk og ordne tilgang til loft, krypkjellere og steder takstmannen trenger å undersøke, men det er først og fremst bildene i prospektet og hvordan boligen fremstår på visningsdagen som er det viktigste.

Les også: Slik viser du boligen din fra sin beste side. 

– Er de tomme, er det positivt å style litt. Da får leiligheten et annet preg. Sånn personlig så mener jeg for eksempel at om du skal selge for eldre mennesker, så er det håpløst å begynne å forlange at de skal fjerne alt og style om. Det går ikke. Det er de heller ikke interessert i. Men noe fjerner vi. De har som regel alt for mye. Man må skape litt rom. Kanskje ta ned nipset og det er jo uansett greit å få pakket ned endel på forhånd, smiler Iversen.

Visningsdagen(e)

Fotografen jobber for å få frem både egenskapene og potensialet i hjemmet ditt og på visningsdagen er det viktig at boligen fremstår slik den gjorde på bildene. De fleste anbefaler selgeren å ikke være tilstede under visningen. Megleren skal uansett være klar til å svare på alle spørsmål potensielle kjøpere vil ha.

Hva med mellomfinansiering?

– Nå anbefaler alle at du skal selge før du kjøper, men da sitter du jo litt på bar bakke om boligen er solgt og du må ut. Da må du mellomlagre et sted, både deg og inventaret og det er det ikke alle som har muligheten til.

De fleste som flytter her på Kongsberg, kjøper en ny bolig før de selger den gamle. Da vil man ofte trenge mellomfinansiering – et boliglån du tar opp i banken din med sikkerhet i den boligen du skal selge, altså den du flytter fra.

Overtakelsen 

Etter at alle puslebitene er på plass og visningsrundene er over, koordinerer megleren alt med eventuelle budrunder, kjøpskontrakter og det endelige salget.

– Kontraktsmøtet holder vi her på kontoret i Storgata. Da går vi nøye gjennom hele prosessen og det som skjer videre. Overtakelsen og overleveringen av nøkler finner som regel sted uten megler, men vi tar turen om de ønsker.

Glad i mennesker

Hva betyr det for deg å selge en bolig?

– Det å selge en bolig er det største folk gjør i sitt liv. Det er en vanvittig investering og mye tankevirksomhet og ikke minst følelser involvert. Så det er klart det betyr mye.

Hvorfor trives du i megleryrket?

– Det er menneskene. Du treffer nye folk hele tiden. Det er gøy med hus. Er du eiendomsmegler er du glad i mennesker, smiler John Egil varmt.

– I tillegg trives jeg utrolig godt her i Eiendomsmegler1 på Kongsberg. Her har jeg veldig gode kolleger og det er viktig.

Det er mye ansvar på dine skuldre og menneskers liv du forandrer gjennom yrket ditt. Du skapet er nytt kapittel i livet deres. Kjenner du noen gang på de følelsene?

– Ja, det vil jeg si. Samtidig er ikke markedet det det engang var. Derfor er vi nøye på å informere om dette tidlig. Men jeg har mange gode minner, både de som går vanvittig høyt over takst nesten før de blir lagt ut på finn og de som betyr noe ekstra. Så det er et yrke jeg virkelig stortrives i, avslutter Iversen.

Skal du selge? Ta kontakt med Eiendomsmegler1 Kongsberg på telefon: 32868111.

Fakta

Eiendomsmegler1 består i dag av syv ansatte.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg