Se hva vi har fått låne!

Foto: Anniken Tangerud

Det du ser på bildet er faktisk restene av det som ble en kjempeskandale på Kongsberg i 1932.

Onsdag 20. mars, 2019, fikk vi et usedvanlig hyggelig lån av Bjørn Idar og Kirken i Kongsberg.

Orgelpipene på bildet stammer fra da Kongsberg ble ført bak lyset for 87 år siden.

Byens store sønn, Tinius Olsen, som utvandret til USA, ga i 1929 en pengegave til byen, og pengene var øremerket restaurering av Glogerorgelet. Orgelet var i den perioden stengt på grunn av dårlig forfatning.

Nå kan du se de på utstilling i Kirkegata 12. Foto: Bjørn Isaksen

Men, da de satte i gang med arbeidet i 1932 var det langt fra noen restaurering. I stedet for å restaurere orgelet så moderniserte de orgelet med massevis av elektriske tilkoblinger fra 30-tallet.

Det ble også bygget en ny elektrisk spillepult med elektromagnetisk styring av orgelpipene. På en måte fjernet de selve sjelen til Glogerorgelet og beholdt fasaden.

– Dette er Norges største orgelskandale, fortalte kantor Reidar Hauge til NRK i 2005. Han mener innbyggerne i sølvbyen ble ført bak lyset i mer enn 40 år.

Se innslaget i Norge Rundt her (ekstern lenke). 

 

 

Glogerorgelet ble restaurert mellom 1997 og 2001. Pipene på bildet kommer fra det såkalte Jørgensen-orgelet som altså ble gjemt inne i Gloger-fasaden i 1932.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg