Nordmenn er født med ski på beina og såpe i ræva!

– Noe av det første som skjer når du kommer til verden, er at du blir klint inn fra topp til tå med en engangsklut mettet med kjemikalier. Egentlig helt utrolig at foreldre gjør dette mot ungene sine, sier Per Øystein Lohne (53).

 I 25 år har Per Øystein Lohne jobbet med å selge kjemikaliefrie og miljøvennlige rengjøringsmetoder til norske forbrukere.

– Det er vanskelig å overbevise folk om at reint vann og mikrofiber er det som funker suverent best når det gjelder rengjøring, sier Lohne, salgsdirektør i ENJO Norge.

Les mer på ENJOs hjemmesider

«nå er det jaggu reint vann i Lågen»

– Vi har en oppfatning av at det skal lukte såpe etter at vi har vasket, og at det betyr «her er det er reint». Men det stemmer ikke. Profesjonelle rengjørere bruker nesten ikke kjemikalier, fordi de vet at rent vann er det mest effektive, sier Lohne.

Til kamp mot vann og såpe. Les artikkelen fra NTNU.

Grønnsåpe – bakterienes favoritt

cleaning-268126_960_720-1
– Vask mindre om du vil unngå støv og bakterier, er Oddbjørn Sjøvolds oppfordring til det norske folk. Han er landets eneste professor i renhold. Foto: pixabay.com

– Ta for eksempel grønnsåpe: vi forbrukere kobler lukta til renhet, mens vaskemiddelet faktisk har vært forbudt i offentlige bygg i en årrekke – fordi bakterier digger grønnsåpe og formerer seg i stor fart.

– Inngrodde oppfatninger er veldig vanskelig å endre på. Men hvis du sitter i Magasinparken og kjenner en eim av såpe og klor, så tenker du ikke at «nå er det jaggu reint vann i Lågen» – du tenker forurensning, og det er akkurat det det er.

 

 

Les også: Få ræva opp av sofaen!

Per Øystein Lohne er glødende opptatt av miljøet og det «bruk og kast»-samfunnet vi er en del av.

– Husholdningene i Norge forbruker og pøser ut 18 millioner liter såpe og kjemikalier i året. 90 % av dette kan kuttes ved at folk blir mer bevisste. Jeg tror ikke folk flest egentlig er så miljøbevisste, men de er blitt veldig opptatte av egen helse. Mange av våre kunder kjøper våre produkter for å unngå unødvendige kjemikalier og dermed skaffe seg et bedre inneklima.

– Allergier og overømfintlighet er et sterkt økende problem i samfunnet. Ikke det at såpe alene er årsaken, men i tillegg til all annen eksponering av kjemikalier, så blir summen for høy. Vi kan uansett kvitte oss med 90 % av de skadelige produktene vi har i hjemmet og samtidig skape et mye renere og bedre innemiljø, avslutter Per Øystein Lohne.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg