Årets sommerstudentprogram for Kongsberg Gruppen er over for denne gang. Torsdag 8. august viste de stolt frem sine spennende prosjekter.

De siste 11 årene har Kongsberg Gruppen gitt studenter fra hele landet en helt unik arbeidserfaring om sommeren.

Sommerstudentprogrammet går over syv uker og gir studenter fra hele landet, flere fra universiteter i utlandet, en praktisk arbeidserfaring i unike prosjekter som tar i bruk splitter ny, verdensledende, teknologi.

Les også: En sommerjobb utenom det vanlige

På tampen av hver sommer arrangerer så Kongsberg Gruppen en stor fagdag hvor studentene presenterer resultatene fra sommerens innsats.

På gjestelista i år stod både rådmann Wenche Grinderud, ordfører Kari Anne Sand, prorektor ved Universitetet i Sørøst-Norge Kristian Bogen, kommunikasjonsdirektør Ronny Lie, konsernsjef Geir Håøy og 17 pensjonister fra konsernet.

Stolte og spente studenter

En halvtime før det hele startet fikk vi satt oss ned og tatt en prat med en knippe spente deltakere.

Magnus Jervan (24), Sandra Garder Løkken (19), Josefine Grønset Løken (19), Celine Haugan Lia (21), Andrea Schnell (19), Markus Kanton (24) og Håkon Jordet (21), alle fra Kongsberg, var syv søkerne som kom gjennom nåløyet og fikk innvilget en unik sommerjobb i konsernet.

– Noe av det beste med sommerprosjektet var at vi fikk jobbe med den kuleste og nyeste på markedet innen gps-teknologi og LIDAR, forteller Magnus som deltok på Lone Wolf-prosjektet.

Det er tydelig at de er stolte og samtlige snakker entusiastisk om muligheten de fikk i sommer.

– Det har vært utrolig verdifullt og noe helt unikt å få en slik erfaring og mulighet allerede etter det første året i studiene, kommenterer en av dem.

– Her får vi en unik sjanse til å jobbe tett på arbeidslivet. Alt vi har lært i sommer har vært relevant og kommer godt med i studiene. Man lærer enormt mye av en slik teori i praksis, svarer en annen entusiastisk.

Magnus (til venstre) sammen med flere av hans team på Lone Wolf-prosjektet. Foto: Anniken Tangerud

Kort fortalt er Lone Wolf et tverrfaglig prosjekt i Kongsberg Protech Systems. Prosjektet i år designet og bygget en autonom ATV som kan unngå hindringer.

Rådmann Wenche Grinderud, ordfører Kari Anne Sand, prorektor ved Universitetet i Sørøst-Norge Kristian Bogen, konsernsjef Geir Håøy og kommunikasjonsdirektør Ronny Lie ser nærmere på Lone Wolf-prosjektet. Foto: Anniken Tangerud

Studentene forteller de er imponert over hva Kongsberg Gruppen får til som konsern.

– Vi fikk en presentasjon av konsernet under sommerfesten og det var utrolig motiverende å se mangfoldet de tilbyr i karriereveien, skryter en av studentene.

De har bare lovord å si om konsernet.

– Her har de et veldig inkluderende miljø med åpne og gode mentorer som mer enn gjerne deler av sin kunnskap.

Noen av elevene fra Subnova-prosjektet. SubNOVA-teamet utviklet et nytt og innovativt mini-CMS som samler, integrerer og presenterer forskjellige sensordata (radar, ekkolodd, periskop, navigasjon) på en ny og kreativ måte. Idunn Haavengen (tredje fra venstre) fra Kongsberg synes det beste med prosjektet var å bli utfordret og få muligheten til å prøve ting i praksis. Foto: Anniken Tangerud . Utfordrende. Det beste er å få prøve ting i praksis.
Noen av elevene fra Smart Ship-prosjektet. De fikk jobbe med et 6 meter langt og 2 tonn tungt autonomt fartøy. – Det beste var vel sjøprøven, da vi fikk se hvordan skipet fungerte i praksis, forteller prosjektlederen oss. Foto: Anniken Tangerud

Imponert konsernsjef

Konsernsjef Geir Håøy gløder av entusiasme for studentprogrammet og fagdagen.

Konsernsjef for Kongsberg Gruppen, Geir Håøy, ønsker alle velkommen. Foto: Anniken Tangerud

– Det er alltid like spennende å se hvor flinke de er. Dette er en veldig fin måte å teste ut nye ideer på, men også en anledning bli bedre kjent med studentene og vice versa. Det går begge veier. De har med seg ny kunnskap til fremtidige løsninger, og går tilbake til studiene med ny erfaring, forteller han og kommenterer at det absolutt er en vinn-vinn-situasjon.

– Dette handler både om fagkunnskap og menneskekunnskap, meddeler han.

Fagdagen er en årlig seanse og under velkomsttalen understreker konsernsjefen hvor mye han ser frem til å se hva de har jobbet med.

– Jeg har gledet meg til denne dagen siden i fjor sommer. Spesielt ønsker jeg samtidig velkommen tidligere kolleger som har vært med på å bygge Kongsberg Gruppen og gjøre det til det konsernet det er i dag.

– Nå har dere møtt oss og sett hvilket mangfold Kongsberg Gruppen kan tilby, også kollegialt, og blitt kjent med utfordringer vi ønsker å løse for morgendagen. Stå på videre i studiene og bli med å løse de utfordringene industrien har i fremtiden, oppfordret Håøy.

Stolt mentor

Jan Dyre Bjerknes (bakerst på bildet) har vært mentor for LocalHawk-prosjektet. Foto: Anniken Tangerud

Hvert prosjekt under programmet får en eller flere ansatte fra Kongsberg Gruppen som følger prosjektet fra A til Å.

Jan Dyre Bjerknes er senior prosjektingeniør og har ansvaret for de dyktige studentene som jobbet med Local Hawk-prosjektet.

Local Hawk er et tverrfaglig studentprosjekt i regi av Kongsberg Defence Systems. 12 studenter med ulik bakgrunn og kompetanse jobbet her sammen mot et felles mål – å lage et overvåkningssystem for sikkerhetskritisk infrastruktur.

Les mer om prosjektet her. 

– Jeg er jo den heldigste i Kongsberg Gruppen som får jobbe med disse fantastiske studentene her! forteller Jan entusiastisk og nærmest gløder over av stolthet mens han peker på studentene som står ved standen deres.

– Det er ganske intense dager, men veldig hyggelig og ikke minst givende. Jeg har nervene men ikke risikoen da det nærmer seg testdagen, ler han.

Fra selvstyrte båter til VR

CoastalShark-prosjektet begynte i 2015. Oppgaven har vært å å lage et fjernstyrt ubemannet overflatekjøretøy (USV) ved å gjenoppbygge en vannstråle og implementere egne mekaniske, elektriske og tekniske løsninger.

Resultatet ble Aegir, en USV oppkalt fra norrøn mytologi; en kjempe som regjerer over havet.

– Det er kult å se hvordan teknologien vi jobber med kan ha et så bredt bruksområde, forteller Alexander Johansen som er en av de 11 studentene som har fått jobbe på prosjektet.

Alexander Johansen har jobbet med Coastal Shark. Foto: Anniken Tangerud
Det er mye å forklare når man jobber med et såpass høyteknologisk produkt. Foto: Anniken Tangerud

Tredje året som sommerstudent

For 24 år gamle Markus Kanton ble denne sommeren hans tredje i programmet.

I år har prosjektet hans handlet om å effektivisere en maskeringsprosess ved å ta i bruk et høyteknologisk lasersystem.

Endel av studentene fra Smart Manufacturing-prosjektet ute på Arsenalet. Markus står nest ytterst til høyre. Foto: Anniken Tangerud

Markus har allerede jobbet i Kongsberg Gruppen i seks år, og har på den måten også bidratt en del med å øke forståelsen til prosessen, det å komme i kontakt med fagarbeiderne og å holde dialog med de gjennom hele prosjektet da det er de som faktisk skal ta i bruk systemet.

– Det beste med prosjektet jeg har vært med på er vel å kunne arbeide med noe veldig teknisk utfordrende og gjøre det lett og intuetivt for operatører å ta i bruk i den faktiske produksjonen her ute på Arsenalet, forteller Markus.

– Det er veldig givende når vi viser fram det vi har gjort til operatørene og de viser interesse og et faktisk ønske om å ta det i bruk selv om det «bare» er oss studenter som har arbeidet med det.

De gode verdiene

Markus forteller han blir fortsatt like overrasket og glad når han opplever hvor interesserte og behjelpelige alle de ansatte i Kongsberg Gruppen er.

– Om det er fagarbeidere, ingeniører eller ledere så er det aldri noe problem for de å ta seg tid til å gjøre vår opplevelse så god som mulig. Nå som jeg kun har et år igjen på skolen før jeg skal tilbake for å jobbe fulltid er det ting som dette som gjør at jeg skjønner at jeg har kommet inn i en veldig flott bedrift med gode verdier.

Når han kom til Kongsberg Gruppen som lærling for seks år siden, hadde han allerede hørt mye godt om arbeidsgiveren, men erfaringen overgikk alle forventninger.

– Som en ung gutt med store mål og drømmer kunne jeg aldri sett for meg den støtten jeg faktisk har mottatt gjennom min arbeids-og studentkarriere. Jeg har fått vært med på å fronte Kongsberg Gruppen for videregående skoler, fagskoler og universiteter, jeg har fått muligheten til å fullføre fagskole- og universitetsutdanning med Kongsberg Gruppen i ryggen, jeg har fått lov til å jobbe i produksjonen gjennom hele studentperioden og som sommerstudent hver eneste sommer.

– På bakgrunn av dette er mitt inntrykk av Kongsberg Gruppen at de er en bedrift som satser på å gi sine ansatte muligheten til å utvikle og forbedre seg og dermed utvikle og forbedre bedriften.

Han vil trygt anbefale Kongsberg Gruppen både som arbeidsgiver og arbeidsplass.

– Hvis du ønsker en trygg arbeidsplass hvor du jobber med noe av verdens mest høyteknologiske utstyr og i tillegg få muligheten for å kontinuerlig utvikle deg selv vil jeg definitivt anbefale KOG som arbeidsplass.

Det som gjør han mest stolt av sommerjobben er hvor langt de som gruppe kom samlet sett.

– Prosjektet startet med et «proof of concept» mål, noe som vil si å bevise at prosjektet kan funke. Det vi har fått til er å skapt et produkt som nesten kan direkte implementeres i produksjonen. Det gjenstår fortsatt noen faktorer som vi ikke har kunnet tatt tak i som sommerstudenter, men grunnlaget før KOG skal overta prosjektet å videreføre det er veldig mye bedre enn det vi i starten av prosjektperioden trodde vi skulle få til.

Han unner alle studenter en slik mulighet han nå har hatt.

– Det å komme inn i vanlige arbeidsrutiner og da spesielt på en så profesjonell bedrift som dette tror jeg alle studenter kan ha godt av. Man blir påvirket av de man omgåes og når de du omgås med er noen av verdens flinkeste fagarbeidere, ingeniører og ledere så gjør det noe med deg.

– Dette er erfaring jeg kommer til å ta med meg tilbake til det siste året mitt på universitetet som jeg er sikker på at kommer til å hjelpe meg i lang tid framover.

Drømmen videre

Nå som han er på det siste året i studiene før han skal tilbake i jobb, tenker han mye på hva han ønsker å jobbe med konkret ute på KDA når han skal være der som fulltidsansatt.

– Heldigvis har vi på USN Kongsberg begynt med et praksis prosjekt hvor vi som studenter kan ha et fag som praksis i bedrift. Dette faget skal jeg ta og håpet mitt er å gjennom denne perioden, sammen med mine ledere, finne ut av hvor jeg kan gjøre mest nytte for bedriften.

– Min drøm er å ha en jobb hvor jeg kan fortsette å utvikle meg og bli utsatt for nye utfordringer. Det er jeg helt overbevist om at jeg kommer til å få muligheten til her i Kongsberg Gruppen, så jeg gleder meg veldig til jeg kommer tilbake.

En yppelig merkevarebygging

Rolf Qvenild er et navn du ikke kommer unna når du snakker om Kongsberg. Qvenild var adm.dir. for KV fra 1978 til 1987 og har i en årrekke jobbet for å styrke det teknologiske miljøet og akademia i byen og nasjonen generelt.

Rolf Qvenild (til venstre i bildet) diskuterte ivrig med mange av studentene. Foto: Anniken Tangerud

Den pensjonerte topplederen var tilstede under fagdagen og viste et sterkt engasjement for programmet.

– For det første er dette en fantastisk mulighet til å promotere Kongsberg – som by og selskap. Vi får posisjonert oss i Europa da studentene drar tilbake til sine studieplasser i England, Tyskland, Frankrike og ellers i Norge, forteller han engasjert.

– For det andre får bedriftslivet høre hvordan de vurderer oss, Kongsberg Gruppen og Teknologiparken som arbeidsplass. Det handler om god merkevarebygging, og et slikt program er en ypperlig anledning til å skryte av oss.

– For det tredje får man her kombinert reelle industrioppgaver med akademisk feedback. Det gjør at vi får veldig høy kvalitet på prosjektene. Det slår aldri feil, smiler Rolf.

Ordfører Kari Anne Sand, kommunikasjonsdirektør Ronny Lie, konserndirektør for HR og sikkerhet Hans Petter Blokkum, prorektor Kristian Borgen, rådmann Wenche Grinderud og konsernsjef Geir Håøy var svært fornøyde med årets fagdag. Foto: Anniken Tangerud

Kongsberg-kulturen

Ordfører Kari Anne Sand og rådmann Wenche Grinderud var også tydelig imponerte.

– Her får vi møte så mange dyktige studenter og potensielle arbeidstakere. Det lover godt for fremtida, smiler Kari Anne og fortsetter like ivrig:

– Det er imponerende å se hva de får til, så vi må sende en stor honnør til Kongsberg Gruppen og at de jobber på denne måten.

Arenaer som dette er simpelthen en viktig og unik rekrutteringsplattform.

– De tar med seg erfaringen fra KOG og Kongsberg som by tilbake til studiestedet, og på den måten bygger omdømme og samtidig gir tilbake til fagmiljøet i form av ny kunnskap og kompetanse, understreker hun.

Ordfører Kari Anne Sand og konsernsjef Geir Håøy fikk teste en bil man kunne styre ved hjelp av VR-briller. Foto: Anniken Tangerud
Litt nerver kanskje, men testturen gikk strålende. Foto: Anniken Tangerud

Gir resultater

To timer senere takket konsernsjef Håøy alle deltakerne for innsatsen.

– Det er utrolig flott å se hva dere har fått til. Dere har jobbet hardt og godt, og det er utrolig inspirerende å se hvordan dere tar tak i prosjekter og hele tiden utfordrer oss og dere selv på oppgavene og problemstillingene.

– Dere har evnen til å se muligheter, tenke nytt, er unge, energiske og bidrar med ny kunnskap. Sammen får vi til noe som virkelig gir resultater, og jeg gleder meg allerede til neste år!

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg