Samler inn penger til Cuba

Marianne Godstad Eriksen og Linda Konningen har et helt spesielt forhold til Cuba. Foto: Anniken Tangerud

Ønsker å gjøre det de kan for den karibiske øya etter stormen.

Er det én ting Linda Konningen og Marianne Godstad Eriksen har til felles, så er det en forkjærlighet for den karibiske øya Cuba.

Les også: Møt «Cubakona» som turte å satse på drømmen

Begge falt pladask for både øya og kulturen ved første møte og har i ettertid også funnet seg en kjæreste der.

Nå som orkanen Irma herjer ved de karibiske øyene, ønsker de å bidra så godt de kan med midler til mennesker som ikke har så mye fra før av.

Det gjør de ved å bruke hele overskuddet fra et salsakurs og en kommende dansekveld til å støtte de som blir hardest rammet på Cuba – i samarbeid med Linda Hinrichsen og Release dans og trening.

Folk på Cuba har lite fra før og nå under stormen blir det enda verre. Marianne og kjæresten hennes Norge skal dra til Cuba i slutten av september, så her går pengene direkte til de som trenger det mest, forklarer Linda engasjert.

Monsterorkanen har allerede forårsaket store skader på de karibiske øyene Antigua og Barbuda og er nå på vei mot en rekke øyer, deriblant Cuba.

Salsakurs og Dansekveld

Salsakurset holdes 16. og 17. september og Dansefesten den 16. september. For mer informasjon, klikk her. 

I samarbeid med treningsstudioet Release Dans og Trening og utestedet Privat vil Linda vekke salsamiljøet i Kongsberg til live igjen.

For noen år tilbake klarte nemlig Konningen, som allerede som 18-åring begynte å jobbe som danseinstruktør, å bygge opp et ganske bra salsamiljø i bergstaden ved Lågen.

– Vi var en fin gjeng som danset sammen og reiste rundt og det ble etter hvert ganske mange av oss, forteller Linda og skryter:

«Kongsberg er faktisk det stedet hvor det har vært flest menn enn damer på kurs!»

– Vi hadde veldig gode kontakter innenfor FMC og Næringsparken og her var det mange menn som ble med. Samtidig har jeg et stort nettverk og er veldig god på å overtale folk til å bli med på ting. Så det har nok bidratt litt. Men mest av alt var det nok fordi vi hadde et godt tilbud og at folk hadde det gøy, smiler hun.

Salsakurset hun nå holder, er åpne for både voksne og barn, og den formen for salsa Linda lærer bort er den cubanske versjonen.

– Det diskuteres jo hvorvidt salsa er latinamerikansk, men du har i hvert fall ulike utgaver av den. Du har cubansk Salsa, og så har du noe som heter LA salsa og New York Salsa. Det er de tre hovedstilene som danses mest og forskjellen er at man i cubansk salsa danser i sirkel, mens man i LA og New York «style» danser på linje, forklarer Linda engasjert og reiser seg opp for å demonstrere ulikheten.

I Cubansk salsa rister man med andre ord litt mer med rumpa og har mer «flyt» og det er altså dette Linda nå holder kurs i.

– Jeg velger å lære bort cubansk salsa fordi jeg syntes det er mer friere. I de andre stilartene synes jeg det blir flere regler å forholde seg til og det er så mye å huske på og det ser jeg på de som er ute på dansegulvet. De smiler ikke. De er mer opptatt av å tenke. Mens i cubansk salsa kan du «shake» litt og det er mer glede i fokus. Man tør å slippe seg mer løs og det ønsker jeg at Kongsbergfolk skal kjenne på.

De som kjenner Linda litt, vet at dans betyr mye for henne. Veldig mye. 

– Dansen ble jo en form for selvutvikling for meg, et vendepunkt, men også et verktøy til å hjelpe andre gjennom. Cuba kom inn i forhold til den gleden og frihetsfølelsen dansen gir meg, forklarer hun.

– Jeg tror det var frihetsfølelsen jeg falt for først. I dansen fikk jeg være «bare meg». Da forsvant alt. Ved å føle musikken og partneren når du danset ble alt annet borte.

Da hun besøkte Cuba og ble introdusert for «den ekte salsaen» for første gang i 2007, fikk hun oppleve den ekte gleden cubanerne har, til tross for at de har så lite.

– De lever jo så tøft, fra dag til dag. Men så lever de også mye mer i nuet enn oss nordmenn og det ønsker jeg å få frem i dansen. Dansekveldene skal ha denne kjernen, forklarer Konningen.

– Det er vel derfor de danser også, for å glemme hverdagen, skyter Marianne Godstad Eriksen inn.

Nå har du sjansen til å bidra på din måte. Bli med på salsakurset og dansefesten og hjelp en god sak. 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg