Snart 30 år i bransjen

– Jeg har mange ganger lurt på om jeg skal finne på noe helt annet, men har vel innsett at det er dette jeg vil!

Roar Gran (51) hadde vel egentlig ikke noe valg. Han vokste opp vegg i vegg med bilforretningen og verkstedet på Rudsmoen – inn i en familie der både far og bestefar var langt over snittet interessert i bil. Nå jobber han som salgssjef hos Autopartner, og kan snart se tilbake på 30 år i bransjen.

– Bestefaren min, Kjell Gran, drev karosseriverksted. Først oppe i svingen før Skollenborg stasjon og senere i lokalene der Europris ligger i dag. Det var også der faren min startet et mekanisk verksted, forteller Roar Gran.

– På slutten av 70-tallet ble verkstedet bygget ut, og det ble satset mer på bilsalg. Her tråkket mine første tenår med å plage både Roar Tangerud på delelageret, og selger Trond Halvorsen. Husker jeg fikk lov av Trond å parkere biler fra jeg var rundt 14 år gammel – både ute og inne i hallen, så lukeparkering var ikke noe stort problem den dagen jeg skulle ta lappen, smiler Roar Gran.

– Før jeg var ferdig med skolen, jobbet jeg på delelageret, samtidig som jeg hjalp Trond Halvorsen litt på salg. Det var nok der interessen for bilsalg startet, forteller Gran.

– Var også innom verkstedet og skrudde litt, men fant ut at det ikke var noe for meg…

– Mens jeg var inne og avtjente førstegangstjenesten, ringte min bestefar Kjell og lurte på om jeg ville ta over salgsavdelingen – Trond måtte gi seg grunnet sykdom. Dette var i 1988, og i desember 1988 startet jeg med bilsalg på heltid, sier Roar Gran.

– Har aldri vært så interessert i bil at jeg leste meg opp på alle merker og bladde i bilblader og slikt, men interessen for salg og det å ha kundekontakt interesserte meg mer. Det å selge bil, kundebehandling, kontakt med kollegaer i bilbransjen og så videre – det var det som var moro. Det var en totalpakke som fenget meg veldig og som jeg likte veldig godt.

– I løpet av tiden fra 1988 og frem til jeg ga meg i familiebedriften så hadde jeg også vært innom jobben om daglig leder og de utfordringene det var med fire familiemedlemmer som alle hadde sine syn og tanker og ideer. I 2000 la jeg oppsigelsen på bordet og visste egentlig ikke hva jeg ville. Men fikk en henvendelse fra Tronrud Bil som skulle starte opp etter Birger Nestvang og det som da var Nye Centrum Auto. Jeg fikk jobben som BMW og Rover/Land Rover-selger på Moane – i samme bygget som vi er i dag. Der ble jeg i litt over ett år før jeg begynte å jobbe for Autopartner. Først på Numedalsveien med salg av Nissan. I 2002 ble Autopartner overtatt av Ole Grangaard der vi også tok over salget av SAAB. Etter kort tid tok Grangaard over lokalene etter Tronrud Bil og vi flyttet ut på Moane i 2003 – så jeg har så og si jobbet i dette lokalet siden 2000, og jobber nå for Autopartner på det 15 året, forteller Roar Gran.

– Jeg har mange ganger lurt på om jeg skal finne på noe helt annet, men har vel innsett at det er dette jeg vil! Kunne ikke tenkt meg å sitte på et kontor og kun jobbe foran en PC – det er ikke meg. Jeg må ha kontakt med mennesker og liker å jobbe med kundene. Tulle litt og rett og slett ha det kjekt og moro på jobb. Kan selvfølgelig være dager som er tunge, men tar det meste med et smil og godt humør – så går dagen så mye lettere.

– Jeg nærmer meg 30 år med bilsalg, og synes fortsatt det er like moro. Den digitale utviklingen har ført til store endringer, og det blir spennende å se hva som kommer fremover. Salg har også endret seg veldig mye, men det å kunne ha en personlig kontakt med kundene er minst like viktig i dag, tror jeg.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg