Vi presenterer: Kongsbergmarkens attraksjoner

Det har vært mye å oppleve på «Kjærketårvet» og «Tråkka».

Kongsberg Marken er en vintermarken med årelange tradisjoner. Faktisk går den så langt tilbake som til 1633 og er således et av Norges lengste marked som er holdt vedlike.

Visste du for eksempel at sandsværingene hadde torsdagen som sin spesielle stevnedag, telemarkingene og numedølene hadde onsdag, og eikværingene fredag? Her kan du lese litt av dens historie 

Med et gjennomsnittlig besøk av cirka 25.000, byr marken i dag på salgsboder, tivoli, markedshandel, lokalt håndverk, konserter, kappleik og dans. 

1968 står det på dette bildet fra Widerøe. Da holder Marken til på Tråkka.

Faksimiler hentet fra Hardanderavisa og boken Det var før det.

Fra djerve stunt til elektriske mennesker

Før i tida handlet også marken om å tiltrekke seg folkemengder med attraksjoner som verdens høyeste mann og Ursus – med kallenavnet «den islandske «bjørnen».

Ursus skal ettersigende ha løftet så mye som tolv mann oppå en lem.

Girau – den elektriske mannen skal ha produsert elektriske gnister bare ved å putte fingrene mot hverandre – og det som «verre er». Vi siterer Rolf Sælebakke i boken Det var før det – på Kongens berg:

«Etter at Girau hadde gjort en masse rart, kom det verste. De skrudde hue av’n og satte ei vanlig lyspære der hvor hue hadde sitti. Pæra lyste. Huet satte de på ei hylle. Tilskuerne var sjokkerte, og jeg var glad jeg hadde et hue jeg kunne riste på».

Rolf Ottersen husker de nifse numrene til Miss Kinsy. Hun klatret opp i en høy mast i mørket og stupte ned i et vannkar ikke større enn «de gamle postkara de hadde på landet». Om kvelden tente de til og med på vannet i karet slik at hun hoppet ned i dramatisk flammekar.

Den djerve motorsyklisten Willy Roger gjorde store stunts og nervepirrende nummer i en gammel Indian oppe i ei tønne – både med og uten bind for øynene.

I en søknad fra 1922 ønsket skolefotograf Andersen fra Drammen å vise fram forskjellige dyr, blant annet en usedvanlig gammel skilpadde. Det vites ikke om tillatelse ble gitt, men han kunne i hvert fall vise til de beste anbefalinger.

Skal det være en traktor?

Det var også vanlig å ha hogstkonkurranser og utstilling av landbruksmaskiner og redskaper før i tida. Bare se noen bilder vi har funnet i Widerøes flyfoto fra 60-tallet her:

Les også: Fra Statsarkivet: Kongsbergmarken i 1814

Kilder: Statsarkivet i Kongsberg. Avisa Hardanger, 1954. Det var før det – på Kongens berg. B. 6 : Revaskinn og baklengs salto, Øyvinn Kverna, 1999.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg