Vi presenterer: gamle Grand Hotel

Foto: Mittet & Co. Uvisst år.

Visste du at Hans Majestet Kong Haakon VII en gang kræsjet i en portstolpe her i byen?

Les også:
Vi presenterer: den gamle og nye togstasjonen.
Vi presenterer: Nybrua før og idag.
Vi presenterer: Gamlebrua. 
Vi presenterer: Det gamle Rådhuset.

Området rundt flerbrukskrysset midt i Kongsberg sentrum, har virkelig forandret utseende opp gjennom tidene, men er det én bygning som preget bybildet på begynnelsen av 1900-tallet, så var det gamle Grand Hotel.

Foto: Mittet & Co. Uvisst år.
Foto: Mittet & Co
Tydelig preg av snekkerglede over det gamle hotellet. Foto: Mittet et co
Flott parti. Foto: Mittet et co

Det som en gang reklamerte for seg som «Kongsbergs største hotellkompleks» ble opprettet av den driftige forretningsmannen Johan Christensen i 1893.

Christensen ville eie en gård i nærheten av den gamle togstasjonen og kjøpte denne store bygningen i 1887. 6 år senere ble den gjort om til et hotell som i begynnelsen hadde 40 rom, en stor festsal, spisesal, peisestue, biljardrom, kjeglebane og elektrisk lys og bad med innlagt vann og kloakk.

Etter hvert kjøpte også hotellet opp nabogården som hadde en stor og vakker hage, slik at hotellet fremstod som svært innbydende. Samtidig fikk mye av bygget en vakker Sveitserinspirert fasade. (Denne ble etter hvert endret igjen).

Gammelt postkort. Nasjonalbiblioteket.
1903 står det at postkortet er tatt. Foto: Nasjonalbiblioteket
Tenk å sitte her en varm sommerdag. Foto: Nasjonalbiblioteket
Tenk å sitte her en varm sommerdag. Foto: Nasjonalbiblioteket
Fontenen var virkelig flott. Foto: Nasjonalbiblioteket

Selv Kronprins Gustav, som etter hvert ble Kongen av Sverige, besøkte hotellet i 1900 under bjørnejakten det året og har gjestet mang en celebritet og kongelig personlighet opp gjennom tidene.

Da Hans Majestet Kong Haakon VII skulle overnatte i 1913 og kjøre det siste stykket selv, klarte han til og med å kræsje automobilen inn i den ene portstolpen på veien inn. Ettersigende tok sjåføren over rattet og manøvrerte bilen fri fra porten umiddelbart uten større skader.

I kjelleren på hjørnet av hotellet ble det drevet forretningsvirksomheter fra 1901. Arthur M. Olsen solgte alt fra «cigarer og kortevarer og Kodak fotoartikler». Senere har det også vært apotek her.

«Gamle» Grand Hotel ble revet i 1961/62 og huser i dag Sparebank 1 BV og «nye» Grand Hotel som har sin inngang rundt hjørnet.

Se også flere bilder av hotellet i vår bildespesial om flerbrukskrysset gjennom tidene. 

Apoteket Sølvkronen lå på hjørnet. Med søyler og det hele. 1947. Foto: Nasjonalbiblioteket
Ca. 1949. Foto: Nasjonalbiblioteket
Foto: Lånt av Korvald, privat eie
Rundt 1962 ble bygningen revet. Foto: Nasjonalbiblioteket
Foto: Normanns kunstforlag, 1970
Foto: Bjørn Isaksen

Kilder: Kongsberg næringsliv ved begynnelsen af det 20. aarhundrede, Kristiania, 1910. Gamle Kongsberg, Vidar Skaar Borgersen, 1991.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg