Pråmvika er ÅPEN!

– Og der er hytta åpen! Foto: Nils Øveraas

Lørdag 26. mai, 2018, åpnet den nye hytta i Pråmvika. Kongsberg og Omegns Turistforening feiret med turer, grillmat og hilsninger. En dag foreningen, og byggekomiteen spesielt, har gledet seg til lenge.

Tekst: Ingunn Hagen Våer

Over 120 mennesker tok turen ut i vika i Kolsjø for å se hytta og være med på markeringa. Mange møtte opp ved Kolsjøhyttene på andre siden av vannet og gikk de 3,5 km inn til hytta. Noen padlet, andre fant veien selv, enten via sykkel fra Steingunnsvannet eller til fots, noen gikk fra Saggrenda og andre fra Meheia.

Barnas Turlag var spreke i varmen og stilte med sykkeltur fra Raje. Det var også noen som benyttet muligheten til skyss med minibussen fra bommen (Steingunnvannet), og på den måten kom enkelt inn til hytta på lørdag.

Til sammen ble det en stor og sammensatt gjesteliste ved åpninga, like sammensatt som man håper brukerne av hytta vil bli.

Saken fortsetter under bildene
Mange glade mennesker møtte opp på åpningen av den nye turisthytta. Foto: Ingunn Våer

Godt badevann var det også. Foto: Ingunn Våer

En hytta for alle

Spreke karer. Eirik og Nils. Foto: Anne Mari Hjelle.

Hytta i Pråmvika har en lang historie allerede før den har blitt tatt ordentlig i bruk. For Kongsberg og Omegns Turistforening starter historien tilbake før år 2000. Ideen om at man ønsket en ny hytte, gjøre distansene mellom dagens hyttenett noe kortere begynte å ta konkret form. Tankene var at man ønsket å bygge en hytte som kunne passe for Barnas Turlag og barnefamilier.

Fra 2000 til 2014 var flere tomter til vurdering og mange tanker og prosjekter diskutert. I 2014 fikk man klarsignal fra kommunen på å sette i gang i Pråmvika, og i 2015 kom klarsignalet på å rive noen av tømmerkassene til Statskog for å flytte de til Pråmvika. Det er tømmerkassene som utgjøre flere av byggedelene i den nye hytta, og de har også sine historier. Det samme har stedet hytta er bygd på, midt i Sølvverkets rike, og helt i kanten av naturreservatet.

Byggekomiteen var stadig på dugnader og oppsyn etter at startsignalet ble gitt. Det var entreprenørene A til Å bygg som fikk jobben med å restaurer og sette opp tømmerkassene på riktig sted, og som har stått for mye av det utvendige arbeidet. Friis Arkitekter har vært gode fagpersoner gjennom hele prosessene, fra tomt og ide, via tegnebrett og søknadsprosesser, helt til siste slutt. For dette gode samarbeidet fikk hytta Arkitektprisen nå like før åpning! Dette har blitt et bygg i historiske områder med god blanding av historisk sus og flotte moderne innslag.

Anne Mari Aamelfot Hjelle (fagsjef naturforvaltning DNT sentralt) uttalte idet hun kom inn i kjøkkenet og stua at dette må være den flotteste DNT-hytta hun har besøkt.

Saken fortsetter under bildet
Generalsekretær Nils Øveraas. Foto: Ingunn Våer

For besøk hadde Kongsberg og Omengs Turistforening virkelig fått på hytta.

Her var Generalsekretær Nils Øveraas, Jon Erik Lund fra Gjensidigestiftelsen, Anne Marie Aamelfot Hjelle fra DNT sentralt, DNT Ringerike og Roger Heimdal Notodden Turlag, Nils Friis, Kjetil Syrstad Statskog, Ordfører Kari Anne Sand, Hilde Roland Byantikvaren i Kongsberg og veldig veldig mange flere!

Denne hytta består av mange mange dugnadstimer, og det er byggekomiteen som helt klart leder i regnskapet der! Hytta hadde aldri vært mulig for foreningen å bygge uten støtte fra stiftelser og enkeltpersoner, og den store mengden med dugnad som er lagt ned.

Kongsberg og Omegns Turistforening er avhengig av dugnad for å kunne drifte hytter, lage turer og arrangement, merke stier og delta i folkehelsearbeidet. Dugnad er hovedverdien i foreningen, og det har virkelig denne hytta bekrefta.

Byggekomiteen har lagt ned sin fritid og sjel i hytta, og det merker man når man kommer inn. Det er en sjel og en ro inne som gjør at skuldrene senker seg og man har lyst til å bli.

Saken fortsetter under bildet
Byggekomiteen.

Hytta i seg selv består av to bygg.

Hovedhytta består av to av de gamle Statskogskoiene og et nytt mellombygg, inneholder soverom, stort kjøkken, hems og stue og et vaskerom. I bygg nr 2, kalt Stallen/båthuset/ annekset finner vi toaletter, et soverom med plass til hunder, et oppholdsrom med noen senger og matlagingsmuligheter, og i enden er det båthus.

Tilsammen rommer hytta 30 sengeplasser. Det burde være greit for både skoleklasser og større grupper å finne seg til rette her sammen med andre vandrere.

Ute er det mulighet for både bading, bærplukking, kanopadling og skogen er full av dyr. Ved Karlstjern ser vi tydelig at beveren jobber, og vi har hatt lange tidsrom der vi ikke har kunnet bygge på hytta grunnet ørene som bor like oppi åsen. På lørdag var det også flere ekorn som var ute å lufta seg samtidig som oss.

Kongsberg og Omegns Turistforening håper dette blir en perle for alle i lokalsamfunnet og gleder oss til tiden som kommer!

Og du… Har du store bevegelseshemninger – så ta kontakt med kontoret om du vil inn til Pråmvika på tur.

3600.no

Se alle innlegg