Plukket søppel i Kongsberg

Denne ivrige gjengen ryddet for miljøet. Foto: Martin Skadal

Amalia-Louise Miniggio (24) er på norgesturné for å vise frem sitt «Zero Waste Van» prosjekt, og gjøre det hun kan for miljøet.

Tekst: Lene Martinsen 

«Zero Waste Van» er navnet hun har gitt varebilen hun har bodd i de siste 3 månedene, som går på brukt frityrolje.

20. november var hun i Kongsberg, og vi ble med henne på en søppelplukkingaksjon.

Den engasjerte 24-åringen er kjent fra NRKs «Planet Plast» og ble kåret til «månedens havfrue» av Nordic Ocean Watch i august.

Etter studiene tok hun et friår, og reiste til Chile, og på interrail i Europa. Det var på denne reisen tankene om et miljøvennlig prosjekt vokste.

– Uansett hvor jeg tok buss eller tog, så lå det søppel overalt. Det er ikke det man forventer å se når man drar på ferie, forteller Amalia.

Står på for miljøet Foto: Martin Skadal

– Da jeg kom tilbake til Norge, så så jeg at vi hadde samme problemet her, bare at det kanskje ikke var så stort enda.

Ønsket om å gjøre en forskjell ble forsterket av en hendelse på Sotra.

– Dette var samtidig som de fant plasthvalen på Sotra med over 40 plastposer i magen. Da følte jeg at jeg hadde lyst til å gjøre alt jeg kunne for å gjøre en forskjell, sier hun, før hun plukker opp enda en bit med plast fra bakken.

– Det hadde gått alt for langt når dyr og natur må lide.

Amalia sitt første initiativ var å reise rundt i Norge i 70 dager for å plukke søppel hver eneste dag.

– Jeg ville skape oppmerksomhet rundt plastproblematikken, og nå ut til flest mulig mennesker. For å spre budskapet lagde jeg en instagram-konto og en facebookside som heter Amalia Plukker Opp. Der delte jeg bilder av søppelet jeg plukket, stedene jeg dro, og menneskene jeg møtte.

I denne bilen bor Amalia-Louise Miniggio bærekraftig. Det betyr blant annet at den må bruke frityrolje som drivstoff. Foto: Martin Skadal

Frityrolje som drivstoff

Nå er hun på norgesturné for å vise frem sitt neste prosjekt: En gammel varebil, som hun har gjort om til en kul, beboelig varebil med en tank som går på brukt frityrolje, og solcellepanel på taket.

Til og med en gammel støvsuger fant de når de plukket søppel! Foto: Martin Skadal

– Prosjektet var at jeg tok en gammel varebil, og ville gjøre den til en bærekraftig bil man kan bo i. Da brukte jeg restmaterialer og redesignede materialer. Jeg kjøpte mest mulig brukt.

Amalia bor i bilen under norgesturneen, sammen med Martin Skadal fra organisasjonen World Saving Hustle.

– Vi drar innom gatekjøkken og spør om de har noe frityrolje til overs, og de fleste sier ja. Brukt frityrolje er spesialavfall, så de er nødt til å betale for å kaste det. Når vi har fått tak i oljen, filtrerer vi det, og da går det an å kjøre på det.

Utenom de spesifikke prosjektene, er «zero waste» og veganisme en stor del av Amalias hverdag.

– Zero Waste» går ut på å ikke lage mer søppel, ved å ikke kjøpe plast produkter, plast emballasje, eller restavfall, forklarer hun.

«Når jeg var ute og plukket 1-2 handleposer med søppel hver dag, føltes det rart å gå inn i en matbutikk etterpå. Der så jeg ofte emballasjen og flaskene som jeg akkurat hadde plukket. De føltes som et skritt tilbake.»                                                                           AMALIA-LOUISE MINIGGIO

– Det var sånn jeg kom inn på zero waste. Det er viktig å plukke opp plasten, men det er også viktig å forebygge at det havner i naturen, avslutter Amalia – som også har blitt veganer og blant annet kuttet ut kjøttforbruket på grunn av miljøet.

Amalias tips til å feire en mer miljøvennlig jul:

  1. Gå ut i naturen. Det viktigste tipset hvis man vil bli mer miljøengasjert, er å være litt mer ute i naturen. Dette gjelder uansett hvilken årstid. Vi er nok ikke like tilknyttet naturen som før, og hvis vi går litt mer ute i naturen, og ser hva vi har, så verdsetter vi det mer.
  2. Velg å gi grønnere julegaver. Det er alltid en god ide å gi en opplevelse, framfor en ting. For eksempel en konsertbillett. Man kan også gi bort hjemmelaget mat eller emballasje-frie produkter.
  3. Styr unna glanset gavepapir. Glanset gavepapir, eller julepapir, kan ikke resirkuleres i alle kommuner. Dermed er det et godt valg å pakke inn gaver i gråpapir, avispapir, eller bruke tøyposer som kan bli brukt som fruktnett senere.
  4. Legg til vegetarkost i julemiddagen. Det kan ofte være vanskelig å endre på julematen, når pinnekjøtt og ribbe er veldig tradisjonelt. Da kan det være et godt tips å redusere noe av kjøttet rundt julebordet, og legge til en nøttestek eller veggisterkaker.
  5. Ta vare på deg selv. Når du passer på hvordan du selv har det først, har du ekstra energi du kan gi tilbake til planeten.

Hvis man vil følge Amalia videre, og bli med på fremtidige rydde-aksjoner, kan man følge henne på instagram: @amaliaplukkeropp

3600.no

Se alle innlegg