Paradeforberedelser i gymsalen på Vestsiden skole

50 unge musikere samlet til paradeforberedelser i gymsalen på Vestsiden skole. Foto: Torbjørn Haugen

Unge musikere er i full gang med øving til åpningsparaden på årets jazzfestival.

Tekst og foto: Torbjørn Haugen

50 unge musikere skal skape festivalstemning.
Paraden er for mange det virkelige symbolet på at jazzfestivalen er i gang. Og de viktigste av alle i den sammenheng, musikerne, er i rute med å øve inn årets paradelåter.

50 entusiastiske unge talenter fra hele distriktet ligger i hardtrening i gymsalen på Vestsiden skole. Prosjektet er et samarbeid mellom Kongsberg kulturskole og jazzfestivalen og er en viktig del av satsingen på å trekke de unge inn i programmet. Kongsberg jazzfestival har som kjent også et eget program for de yngste – kalt Barnivalen.

– Vi gleder oss til å spille for hele byen.

Mattias Neteland, Jenny-Kristine Tverborgvik og Mats Matisen , er tre av musikerne som deltar på workshopen. Foto: Torbjørn Haugen

Mats Matisen, Mattias Neteland og Jenny-Kristine Tverborgvik er tre av musikerne som deltar på workshopen. De sier alle de gleder seg stort til spille i paraden, en dag da ”hele Kongsberg” trekker til byen for å overvære åpningen. De tre musikerne kommer alle fra guttemusikken, men forteller at det å være med på workshopen er noe helt spesielt og annerledes en det de er vant til.

– Dette er utrolig gøy! Vi lærer improvisasjon og vi lærer å memorere musikken i og med at instruksjonen er gehørbasert og uten en eneste note. Dessuten slipper vi å gå i takt, sier de tre spøkefullt.

Når vi spør de unge musikerne hva de gleder seg aller mest til blant konsertene på årets festival, er de ganske samstemte.

– Vi skal selvfølgelig på konserten på Kirketorget på fredag! Nico & Vinz blir kult, men det blir også gøy å høre alle de andre bandene som skal på scenen samme kvelden.

Mats har enda et høydepunkt han vil nevne.

– ORBIT, bandet jeg spiller i, skal spille på festivalen. Vi skal spille i festivalgata, forteller han tydelig stolt.

Landets fremste instruktører

Fire instruktører: David Gald, Kenneth Ekornes og Kåre Nymark Jr. (Even Kruse Skatrud var ikke tilstede da bildet ble tatt). Foto: Torbjørn Haugen

Workshopen ledes av landets fremste instruktører på området. Kåre Nymark Jr., Even Kruse Skatrud, David Gald og Kenneth Ekornes er alle svært erfarne og dyktige musikere som brenner for det de gjør.

– Dersom vi som instruktører kan bidra til å tenne interessen for jazz blant de unge, og at noen av deltagerne velger å bli musikere på heltid, ja da er hovedmålet vårt nådd, sier Kåre Nymark Jr. og tillater seg å skryte av deltakerne.

– Blant deltakerne ser jeg mange spennende talenter.  Det vil ikke overraske meg om vi om noen år vil finne noen av dem i hovedprogrammet til festivaler rundt om i Norge. Det vil i så tilfelle ikke være første gangen. Kongsberg har fostret store musiker, avslutter Kåre med et smil.

 

3600.no

Se alle innlegg