Sørafor Kongsberg tegner noen fine små fjell seg tydelig mot horisonten, de kalles Skrimfjella. Skrim er et utrolig flott og lett tilgjengelig område bare 30 min med bil fra Kongsberg.

Tekst og video: Eva Jeanette Johnsen

KART: Siljan Nord (Skrim – Omholt) 1:25 000. Ekv. 10m. Utgitt av Telemark Turistforening 2008

Den høyeste toppen i området heter Styggmann og er et populært turmål, men en minst like fin topp er den som rager nest høyest, nemlig Skrimtoppen. Skrimtoppen er 859 meter over havet og stien opp hit ble merket av Kongsberg og Omegns Turistforening allerede så tidlig som i 1890.

Til topps

I 2017 har vi fått vår kjentmann, Tor Dalaker Lund (leder av merkekomiteen og superfrivillig) til å velge ut 15 kjente og mindre kjente topper. Skrimtoppen er en av disse toppene. Alle toppene finner du på kongsberg.dnt.no/tiltopps17

Line Berg på Skrimtoppen. Foto: Eva Johnsen

Flere stier å velge mellom

Turen opp til Skrimtoppen har flere ulike utgangspunkt, men felles for dem alle er at du kjører forbi Heistadmoen og til Raje (bom – tar kort).

Alternativ A er å gå rundt vannet Laua og videre på grusvei til du kommer til Ravalsjøelva. Følg elva oppover til høyre til du kommer til ei hengebru. Kryss brua og veien på andre siden og fortsett på sti til setra Grønli.

Alternativ B (som vi går i filmen) er å gå over Haugsplass. Kjør av inn til venstre før Heivannet til du kommer til en plass hvor du kan parkere. Følg skilt mot Skrimtoppen. Husk å lukke grinda inn til området (beitedyr). Stien snor seg over noen myrer før den etterhvert går ned til Ravalsjøelva og treffer på stien langs elva. Hold til venstre bort til hengebrua. Kryss brua og veien og fortsett på sti til Grønli.

Utsikten fra toppen på en finværsdag er upåklagelig. Foto: Eva Johnsen

Blåmerka stien

Alternativ C er den vanligste veien og den vi anbefaler hvis du ikke er så godt kjent. Dette alternativet er blåmerka av KOT hele veien. Kjør veien opp til Raje og fortsett til veien slutter ved parkeringa ved Ravalsjø. Parkeringa her er et fint utgangspunkt for flere fine turer i området og det er også merka løyper til KOT-hyttene Sørmyrseter og Sveinsbu herfra.  Om vinteren er det et rikt nett av skiløyper her og skiløypa rundt Ravalsjø er ofte fin tidlig i sesongen (mye grunnet at den går på grusvei og derfor ikke trenger så mye snø før det er greit føre).

Fra Ravalsjø følger vi skilt mot Skrimtoppen og blå merking forbi gården Ormetangen. Vi krysser dammen ved enden av Ravalsjø og holder til venstre i stikrysset, mot Grønli. Like før Grønli møter vi på stien fra Ravalsjøelva (alternativ A og B). Herfra fortsetter alle alternativene på samme vei og vi går den blåmerka stien bort til Grønli.

Ved nordenden av seterstulen peker et skilt mot Skrimtoppen. Stien går bratt opp lia. Ca midtveis er et litt flatere parti hvor stien krysser en gammel kjerrevei. Vi fortsetter videre opp og inn i naturreservatet. Et tre har falt over stien, gå under eller rundt til venstre før du tar fatt på det bratteste partiet. Her kan det være sleipt så gå forsiktig. Etter skaret flater det mer ut og vi kommer til et parti med myr. Her er det fort gjort å gå feil, så følg med på merkinga og hold til høyre i første myr. Stien snor seg så slakt oppover langs flere myrete partier. Disse kan være litt våte og gjørmete, så gode vanntette sko anbefales. På toppen kan du nyte en fantastisk utsikt i alle retninger med utsikt til Gaustatoppen, Lifjell, Kongsberg, Knuten og Blefjell for å nevne noe.

Her er Barnas Turlag på Skrimtoppen. Foto: Hilde Moholt

Er du vant til å gå i fjellet og i grei form kan man regne ca to timer opp. Stien er bratt og kan bli veldig sleip ved nedbør, så vær obs på at da kan nedstigninga bli utfordrende. Gode sko er nødvendig!

God tur!

 

 

3600.no

Se alle innlegg