Ut på ski: Skiløyper fra Meheia

Foto: Ingunn Hagen Våer

Har du et ønske om en skitur i litt roligere omgivelser, med skispor oppgått av skiløpere ikke maskiner? Ta en titt her.

Tekst: Ingunn Hagen Våer, KOT

De fleste i Kongsbergdistriktet som er ute på skitur om vinteren, oppsøker de vanligste og mest populære løypene. De mest besøkte løypene er nok Eriksløypa til Knutehytta, Heistadmoen, Raje og løypene på Ble.

Men det finnes alternativer. Hvor det er menneskene som lager sporene og ikke maskiner.

I dag skal vi ta deg med til noen skiturer med utgangspunkt ved Øksene. De har ikke de bratteste motbakkene eller steileste utforbakkene, men gir mulighet for skiturer i skogen der du kan oppleve ro, og kanskje være helt for dere selv en liten stund.

Vi starter ved parkeringa på Øksene, veien inn hit er stort sett brøyta hele vinteren, og det er gode muligheter for å parkere. Ved parkeringsplassen viser KOT sine skiløypeskilt at det er flere muligheter.

Du kan gå til Kolsjø, Bjørndalsrunden, Breiset og Sveinsbu, eller du kan ta kortere runder. Dermed kan du bruke flere dager her i romjula!

En runde kan være å kjøre ned til vannet og gå sørover på vannet (husk å ta hensyn til isens tykkelse! Er du usikker – gå på land!!) Rett sør for noen små øyer i Øksnes sør-østre vik tar ei merka løype av. Følg denne og du kommer etter hvert inn i et åpent, lettgått og vakkert myrlandskap. Det er et par løypekryss her.

Foto: Ingunn Hagen Våer

Vi tar utgangspunkt i å følge mot Sveinsbu. Ved kryss nr to etter Øksne kan du ta av og ned på Kolsjø og krysse over til Pråmvika. Hvorfor ikke ta en sniktitt på den nye KOT hytta som åpner før sommeren mens du er der? Videre følger vi veien en drøy kilometer sørover (denne er stort sett ikke brøyta), kommer du til KOT- skilter igjen. Herfra kan du følge skilt rett østover og komme inn på oppkjørt løypenett fra Saggerenda (når det er nok snø) etter bare noen hundre meter.

Det er jo også fullt mulig å snu og gå over vannet tilbake igjen, eller følge videre skiltene mot Sveinsbu og Breiset fra kryss nr to før vannet.

Ønsker du å følge skiltene mot Breiset og Sveinsbu i Pråmvika, kommer du etterhvert forbi Bjørkeseter og til et løypekryss nederst i Helvetesdalen. (på kartet «Meheia» går du på det som er tegna inn som sommersti fra Fossvannhytta til Bjørkeseter). Da har du gått drøyt 5 km fra parkeringsplassen.

Foto: Ingunn Hagen Våer

Har du nå gått deg varm og ønsker litt motbakker er det bare å følge merkinga oppover dalen.

Dersom du kommer deg helt opp til Neråsvannet på Sveinsbufjellet, har du steget ca 270 meter fra Øksne, og fått enda 5 km lenger tur.  Og er du først oppe må du også kjøre ned igjen!

Ønsker du ikke å ta motbakkene opp på Sveinsbufjell kan du følge veien som går på vestsida av Øksne og følge en smal, ubrøyta vei til du støter på den merka skiløypa som kommer fra Øksne.

Dersom du ønsker en litt kortere tur, men med en liten høyde, kan du i første stikryss etter oddene, velge å gå nordover og følge merka skiløype opp til Kolsjøhøgda (486 m.o.h). Herfra går skiløypa videre ut til Buvatnet og parkeringen ved bommen her ute, eller man kan gå tilbake over Øksne til parkeringa ved Øksnehyttene.

Vi ønsker alle en fredelig og aktive høytid!

Kongsberg og Omegns Turistforening.

3600.no

Se alle innlegg