Ut på tur: Selsli!

Foto: DNT

Ta noen dager på Selsli! Med riktig utstyr, litt erfaring eller litt tålmodighet ligger fortsatt naturen klar for besøk av oss.

Tekst: Tor Dalaker Lund

Vi er inne i den mørke tiden, og vi vet ikke om vi møter våte myrer eller isete berg ute i naturen. Med riktig utstyr, litt erfaring eller litt tålmodighet ligger fortsatt naturen klar for besøk av oss. Nå har vi klar, frisk luft og farger og lys som møter oss over alt.

Hvorfor ikke legge inn et hyttebesøk eller en dagstur på farsdagen med god niste og kakao i sekken?

Det er slett ikke nødvendig å reise milevis for å få attraktivt terreng under støvelsålene. Bland de mange innbydende mulighetene vi finner i vårt distrikt, skal vi akkurat nå rette oppmerksomheten mot Baklifjellet og turistforeningshytta Selsli.

Saken fortsetter under bildet
Foto: Geir Barmen

Baklifjell ligger rett sør for Baklia og Løkabrua i Jondalen. Her er landskapet særdeles tiltalende og idyllisk, med åpent, litt knausete terreng og mange flotte vann, både store som dominerer landskapet- og de små, overraskende pytter.

Midt i denne herligheten ligger Selsli, 730 moh. Her er det god plass, og har du hund med, er det faktisk ei lita hytte til det også!

Saken fortsetter under bildet
Foto: Jan Rognerud

Mange merka stier fører inn til Selsli. Den mest brukte starter ved Barmen- som ligger 6 km nord for Meheia. Etter en litt bratt start på grusvei, tar vi av på blåmerka sti og svinger vestover. Etter et par små timer i lettgått terreng med åpen furuskog og fine vann og myrer, er vi framme ved hytta.

En litt kortere sti går opp fra Løkabrua i Jondalen. Den begynner nokså bratt, men vil oppe på toppen er det skjære idyllen fram til hytta.

Saken fortsetter under bildet
Selsli i 2009. Foto: KOT

Vi kan også starte på Bolkesjø. Like etter Mjaugetjønn viser KOT-skilter veien. Denne turen er ca 7. km og stiger bort imot 250 meter. Også denne stien tar oss forbi vann og pytter, over åpne furumoer og byr på flott utsyn mot Gausta og Ble.

Det er også merka sti vestfra, om Dårstul og Breistul. Etter litt veitrasking. Kommer vi snart opp i det samme fine terrenget som når vi følger de andre stiene.

Alle disse stiene er inntegna på kartet «Meheia», som absolutt er det beste turkartet over dette området.

Det er sjelden fullt på Selsli, så dersom du ønsker å tilbringe flere dager her, byr ikke det på noe problem.

Forholda ligger også spesielt godt til rette for den som vi «gå hjem».

Start på Bolkesjø eller i Jondalen, overnatt på hytta, og gå til Kongsberg neste dag! Det er drøyt 20 km fra Selsli til Kongsberg. Den som synes det er i lengste laget, kan svinge sørover ved Nordstjerntjenn og følge blåmerka sti forbi Løkentjenn og Helgevann til Meheia. Da slipper man stigningen opp til Knuten, og hele turen fra Selsli til busstoppet på Meheia tar om lag 4 timer.

  • God Tur, hilsen Kongsberg og Omegn Turistforening.

3600.no

Se alle innlegg