Ut på tur: Overstigerboligen på Sachsen

Bygningen ble reist i 1867 for å være bolig for Overstigeren – daglig leder av driften ved Haus Sachsen og Gottes Hülfe in der Noth gruver.

Sachsen har vært en populær turplass for store og små i lang tid. Da vi var små bygde vi hoppbakker i skråningen nedenfor det vi kalte «sjefsboligen». Ganske riktig var dette sjefsboligen, rettere sagt en bolig for gruvesjefen.

Men boligen og området rundt har en mye rikere historie en kun å være benyttet som hopp- og akebakke for vinterglade barn.

Bygget ble reist i 1867 for å være bolig for Overstigeren. Han var daglig leder av driften ved Haus Sachsen og Gottes Hülfe in der Noth gruver. Materialer ble hentet fra plassen Lille Fuglemyr i Jondalen, som Sølvverket kjøpte i 1866. Bryggerhuset ble satt opp i 1870.

I 1891 kom Christian 7. stoll fra Saggrenda fram til sjaktene fra Sachsen-gruvene. Det medførte at driften av gruvene ble flyttet til Saggrenda. Fra år 1900 ble bygningene ved Sachsen delvis revet og solgt, delvis brukt av Sølvverket som base for vedlikehold av dammer og renner.

Driften av Sachsen-gruvene fortsatte helt til Sølvverket ble nedlagt i 1957. Da var den såkalte «nord-gangen» i gruva drevet ned til 566 m. Det er beregnet en sølvproduksjon på 55.000 kg fra Sachsen på Sachsen.

Haus Sachsen framstår som et lite gruvesamfunn for seg selv. Her finner du Sachsen gruve med flere lichtloch, fundament for kjerrat, fundament for sjeidehus, sakkerhus og hestegjøpel.

3600.no

Se alle innlegg