Ut på tur: Lurdalen

Foto: Mette Martinsen

Lurdalen – en fin dagstur i spennende landskap.

Lengde: Ca.  7 km

Tekst: Mette Martinsen

Lurdalen ligger noen kilometer nord for Kongsberg. Dette området er kjent og kjært for mange, mye brukt til rekreasjon og mosjon både sommer og vinter. En fin dagstur på drøye 7 kilometer.

Utgangspunktet for turen er parkeringsplassen ved Kjennerudvannet. I det innerste hjørnet av plassen starter stien, som også er løypetrasé om vinteren. Denne biten kan være gjørmete, så hvis det er vått i terrenget, kan det være å foretrekke å starte turen samme vei som vi skal komme inn (se seinere i rutebeskrivelsen). Vi krysser bekken som kommer fra Kjennerudvannet, og svinger nordover og innover, til vi kommer til et stikryss. Her skal vi til høyre. Stien innover herfra er brei og fin, og går i flatt terreng.

Foto: Mette Martinsen

Den vennlige furuskogen har spor etter folks bruk i gammel tid, her er både rydningsrøyser og steingjerder i fullt monn. Kanter er ryddet for kratt og småtrær, siden det kjøres skiløype her om vinteren. Vi skal krysse under ei kraftlinje. Idet vi får øye på ei ganske nybygget og brei bru foran oss, tar vi av til venstre fra hovedsporet. Den stien vi følger videre er mindre, og tar oss nordover langs et bekkevassdrag. Vi kommer til den lille plassen Løkka, som ligger idyllisk til på en åpning i skogen. Her er ei flott eng. Det er fortiden folk på setrene i Lurdalen. Så vis hensyn til de som bor på gårdene.

Vi skal nå gå over åsen nordøst for Løkka. Noen meter inn på skogsbilvein mot åskanten, tar en liten sti av mot venstre, oppover i åsen.

Oppi bakken bør du snu deg, og nyte utsikten av Løkka, som ligger som et lite smykke i landskapet. Vi går nordøst-over til stien deler seg i et T-kryss. Her tar vi mot høyre. Det bærer videre oppover og bortover i furulia. Her er et gammelt, lite skjerp, og nedfallsfuruer påfører oss litt siksak-gåing. Vi går høyt oppe på åsen, parallelt med bekken, som nå har blitt ei lita elv. Etter en stund kommer nedstigningen. Elva krysses på ei bru, og vi skal videre mot venstre.Et stykke videre klatrer vi over sauegjerdet, og her kan du høre sauen om de har kommet ut i vårsola. Etter et par bakker, er vi oppe på Aspeseter. Her er det flere bygninger av ulik alder, og stedet er under oppussing for å bli helårsbolig igjen. De små setervollene kommer til nytt liv.

Aspeseterbru. Foto: Mette Martinsen

På hjemturen skal vi følge hovedveien. Langs den breie fine veien sørover, kan vi gå flere i bredden, og det heller svakt nedover hele veien. Her er det god plass både til rolige vandrere og forbipasserende joggere. Ei grind sperrer veien, og skiltet «Sau beiter, lukk» gir klar beskjed om at vi skal ta hensyn til dyra. Vi kommer til et veikryss. Her går bilvei til Løkka mot høyre. Veien kommer fra Fiskeløs på Gamle-veien. Flott utsikt mot Skrim! Vi krysser plassen, og finner stien som skal ta oss videre sørover. Vi passerer noen fine tyttebærkoller på høyre side. Så kommer vi til den breie trebrua og krysset der vi tok av på oppturen. I det neste stikrysset skal vi nå ta av mot høyre. Vi kommer snart ut på bilveien, og følger den opp og ned noen bakker. Snart tar det av en liten sti over kollen mot Kjennerudvannet.

Mer info finner du på nettsidene til Kongsberg og Omegns Turistforening her. 

Foto: Mette Martinsen

3600.no

Se alle innlegg