Ut på tur: langtur til Skrim via Styggemann

Hva med en vakker vandretur fra Skrim Vest til Skrim Øst i sommer?

Tekst: Kongsberg og Omegn Turistforening. Foto: Ingunn Våer

Denne gangen kommer et krevende turforslag. Turen er beregnet å ta 5 dager og går tvers over Skrim- fra vest til øst!

Dag 1.

Vi starter med å ta toget til Nordagutu. Herfra er det ca 10 km på merket setervei opp til hytta. Fugleleiken ligger i nordenden av Svanstulvannet på Luksefjell. Terrenget er åpent og vennlig med vannet omkranset av gamle setervoller. I andre etasje er det reservert overnatting til DNT-medlemmer. Det er Turistforeningen i Telemark som eier denne hytta. Fugleleiken er ubetjent.

Dag 2.

Dag 2 starter vi tidlig med god frokost i magen. Denne dagen er lang og vi skal totalt gå ca 3 mil. Første etappe er ca 1,5 mil til hytta Sommerseter. Stien hit er blåmerket, og gir mange muligheter for avstikkere. Denne dagen har vi en lang marsj foran oss og holder oss til hovedstien. Det er et nydelig vekslende terreng, og vi startet stigningen ved Fjellstul og forsetter innover Røysefjell. Høydeforskjellen på dagens etappe er ca 250 m. Alternativt kan man gå over Ørnenuten og via Bølevatn og inn på stien igjen ved Steinbruvatn. Herfra er det vei inn til Sommerseter.

Sommerseter er også ei av DNT Telemark sine hytter og her passer det bra med lunsjpause. Etter pause og påfyll av mat og drikke vandrer vi videre mot Sveinsbu. Denne stien er også blåmerket. Vi starter med å følge skogsbilveien mot Eiangen. Ca 1 km nord for Grantjern tar blåmerket sti av fra veien og går øst for Eiangen og videre nordover til Surtetjørn. Herfra fortsetter vi sørøst for Vardefjellene mot Vindmosdalen.

Vi nærmere oss nå den tidligere grensa for Sondalsfjella Naturreservat. Området er et barskogvernområde. Stien kommer inn på vei som følges ca 1,5 km før merkingen tar av mot nord, forbi Primtjørn, over Arebubekken, som normalt steingås, over veien og etter hvert opp i østkanten av Sveinsbufjell. Vi møter stikryss med ruta fra Ravalsjø og går langs denne opp til Sveinsbu.

Sveinsbu er Kongsberg og Omegns Turistforeningshytte. Sveinsbu ligger høyt og fritt øst for Sveinsbuvarden. Terrenget er åpent og lettgått med mange småvann og glissen furuskog. Det er rik flora og dyreliv i området, også innslag av urskog. Den er låst med DNT- nøkkel og er ubetjent. Her overnatter vi.

Foto: Ingunn Våer

Dag 3.

Dag tre er dagen for topptur! Vi følger merking fra Sveinsbu mot Sørmyrseter, forbi Ravalsjø og opp lia mot sør-øst. Vi følger den flotte og litt ville Skrimsdalen opp på baksida av Skrim og passerer Skrimsetra og Skrimvannet. Ved øvre Urdstjern kommer vi til et stikryss. Vi går her nordover opp Urdskleiva mot Styggemann. Følger blåmerket sti østover
bort til selve toppen.

Merk at det kan være vanskelig å følge merkinga oppe på myrene, så følg nøye med!

Styggemann er Skrimfjellas høyeste topp med 871 m.o.h, herfra og ned til Særmyrseter er det ca 240 meter høydeforskjell. På vei ned går vi ruta som går rett ned sør for toppen til Sørmyrseter.

Sørmyrseter er også Kongsberg og Omegnes Turistforening sin hytte. Den er ubetjent og låst med DNT- nøkkel.

Foto: Ingunn Våer

Dag 4

Dag 4 skal vi videre igjen og har mulighet for å besøke to hytter. Vi starter med å følge stien østover mot Omholtseter. Vi kan velge to trasseer fra Store Kongstjern, den sørligste går over Fantefjell, om Kongstjerna og er ca 8 km lang, den nordligste går om Svarttjern og Stølesetra, ca 9 km lang. Når vi kommer til Omholtseter kan vi velge å følge stien ned mot parkeringa og skilting til Darrebu eller vi kan gå en kortere tur rett til Ivarsbu.

Darrebu driftes av Tønsberg og Omegns Turistforening, er låst med DNT- nøkkel og ubetjent.

Ivarsbu ligger fint til ved Vesle Stølevann og her er det mulighet for både å fiske og bade. Ivarsbu består av 3 hus, der to er låst med standardnøkkel mens den siste har egen nøkkel og kan leies. Se mer info på ut.no.

Foto: Ingunn Våer

Dag 5

Dag 5. Vi skal ned fra fjellet og ned til bussen. Merk at bussen kun går på hverdager! Rutetabellen finner du på brakar.no Fra Ivarsbu tar vi retning Stølefjell, på toppen her (750 m.o.h) har vi turens siste store utsikt! Deretter følger vi merking nedover mot Efteløt. Det er KOT skilt frem til du møter skogsbilveien. Følg skogsbilveien ned til du møter en gårdsvei. Herfra er det bare å følge veien nedover til du kommer til busslomme nord for Efteløt kirke.

God tur!

Oversikt.

Dag 1: Tog til Nordagutu. Gåtur til Fugleleiken.
Dag 2: Lang dag, først 4,5 t til Sommerseter, deretter 5,5 t videre til Sveinsbu. (totalt ca 3 mil)
Dag 3: Gåtur via Ravalsjø og Styggemann, deretter ned til Sørmyrseter.
Dag 4: Gåtur til Darrebu, før et par timers gange til Ivarsbu.
Dag 5: Fra Ivarsbu og ned til Efteløt.Reis kollektivt: -Tog til Nordagutu. -Buss fra Efteløt mellom Svarstad og Kongsberg (går mandag- fredag).

Kart: Skien Nord og Skrim- Vindfjell

Hytteinfo (trykk på navnet for å komme til nettsiden):

Fugleleiken 
Sommerseter 
Sveinsbu 
Sørmyrseter 
Darrebu
Ivarsbu 

 

 

3600.no

Se alle innlegg