Ut på tur: Langs Lågens østside

Ukens turløype følger Lågens vakre vannvei.

Tekst: Kongsberg og Omegns Turistforening.

 

Numedalslågen er 352 km lang og renner igjennom Kongsberg på sin vei. Frem til 1979 ble Numedalslågen brukt til tømmerfløting, restene kan man fortsatt se langs elva.

Stien på østsiden av Lågen ble åpnet for noen år siden av Turistforeningens Bystikomité. De ryddet, utbedret og merket stien slik at den flotte naturen ble tilgjengelig for flere.

Bystigutta gjør en viktig innsats for turfolket. Foto: KOT

Helt nylig har det kommet opp nye flott grønne turskilt langs ruta. Dette er en helårs tursti, som om vinteren er en mye brukt tursti. Denne våren har det også dukket opp et lite, «hemmelig» treningssenter langs stien. Vi vet ikke hvem som har laget det, men det viser jo at mange bruker området mer enn én gang.

Vakrere «treningsstudio» skal du lete lenge etter. Det ligger inne ved den flotte «Skriverplass Evja». Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Utsikt mot Skriverplass Evja. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Turistforeningens frivillige gjør sitt for at turen er trygg (og tørr). Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Stien starter i Industiveien på Gomsrud. Her er det mulighet for parkering, dersom man trenger det.

Starten er merket med grønne turskilt og man er raskt inne i lett lauvskog. Vi kommer fort ned til elva, og snart blir Lågen smalere og vi kommer til Kloppfoss. Fossen har antakelig sitt navn etter at det tidligere har gått ei klopp over Lågen på dette stedet. Kloppfoss erviktig treningsarena i elvepadling for Kongsberg Padleklubb. Langs stien går det en avstikker ned til noen svaberg. Her kan man bade i noen stille evjer. Stien fortsetter i kant med jordet, øya i elva her heter Korsika og plassen heter Bingeplassen.

Vakkert, fredelig og terapi for kropp og sjel. Foto: KOT

Når vi kommer inn i skogen igjen går stien høyere enn vannet. Her kan man gjerne oppleve andefamilier i vannkanten. Stien er lettgått og har lite stigninger, så den passer for de aller fleste. Det er satt opp hvilebenk ved Laugerud sundt. Her gikk det en liten ferje bygd av tømmerstokker frem og tilbake før den nye brua ved Rudsmoen stod ferdig i 1877. Det var varer og dyr som ble fraktet over med ferja, folk gikk over gangbrua ved Labro. (Kilde: O. Såtvedt: Sandsværs Historie VIII).

Første stigning på turen kommer når vi kommer til sandtaket etter Laugerud. Videre fortsetter turen langs veier og stier, vi følger merkinga hele veien. Vi kommer frem til Haugen, et stort hvitt sveitserhus. På toppen av bakken har man flott utsikt over Hedenstad og Skrim.

Vi følger gang og sykkelveien fra Rudsmoen ned til Labro. Videre kan man gå over brua ved Labro og følge gangveien opp til Sunnegrenda. Der går det inn en sti på jordet bak Menighetshuset (det gule huset ved Solstad) for å komme på sti tilbake til byen på andre siden av Lågen.

Her er det brede flotte stier inn forbi Kongsgårdsmoen. I området er det flere gapahuker og rasteplasser. Følger man stien langs elva kommer man etter hvert ned mot Sandveien og videre mot Veungsdalen. Det er tydelige spor etter beveren på denne siden av elva, nå på våren er det gjerne helt ferske nedgnagde trær å se.

Utsikt mot Veungsdalen. Foto: mobil, Anniken Tangerud, 3600.no

Nærmere Veungsdalen blir stien litt mer kronglete enn på resten av turen, men man kommer fint frem til fots. På grunn av anleggsarbeidet vil det være naturlig å etter hvert komme seg opp på asfalten igjen og følge gangveien inn til byen. Dette gjelder jo bare en periode nå, så blir det etter hvert mulig å gå hele veien inn til næringsparken på sti igjen.

Et annet alternativ når man kommer til Labro er å gå ned til Labromuseene og følge grusveien videre nedover langs Lågen. Her er det mange fine steder med svaberg og jettegryter. Etter ca 2,5 km er stien nede på Kongsberg Golfbane.

Labromuseene består av Norsk Vassdragsmuseum, Numedalslågens Fløtningsmuseum og Norsk Vegmuseum. Det er vel verd en tur innom!

God Tur hilsen Kongsberg og Omegns Turistforening!

Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Bystikomiteen står på. Foto: KOT

3600.no

Se alle innlegg