På tur: Gaustatoppen

[huge_it_slider id=»42″] [addtoany]

Fra Gaustatoppen har man utsikt over en sjettedel av fastlands-Norge.

På tur: Gaustatoppen

Tekst og foto: Christian Høiberg

Halvannen times kjøring fra Kongsberg ligger Gaustatoppen, et populært reisemål for Kongsberg-folket både sommer og vinter. Noen har hytte der, mens andre reiser på dagsturer eller tar med seg telt.

Fra Gaustatoppen har man Norges videste utsikt, målt etter areal. Under ideelle forhold har en utsikt over et område på 60.000 km², noe som tilsvarer nesten en sjettedel av fastlands-Norges areal. Gaustatoppen er også en av landets høyeste topper, hvis man regner med primærfaktoren på 968 m. Sekundærfaktoren på 93 kilometer er den 11. lengste i Skandinavia.

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

På toppen ligger Gaustatoppen Turisthytte. Hytta oppunder himmelbrynet er stedet der fjellfolk møtes! Gaustatoppen Turisthytte ligger nesten helt oppe på Gaustatoppen (1883 moh.).Gaustatoppen Turisthytte ble satt opp allerede i 1893, og er bygget av naturstein fra selve toppen. Hytta er utvidet og fornyet innvendig de siste årene, blant annet med en ny kafé.

Under en vitenskapelig ekspedisjon til Telemark i august 1810 ble Gaustatoppen besteget for første gang av geolog Jens Esmark og botaniker Christen Smith. Det var på den tiden spørsmål om Gausta var Norges høyeste fjell, så et viktig formål var å få høyden oppmålt. Esmark fant ut at Gaustatoppen var lavere enn Snøhetta (dette var før fjellene i Jotunheimen var oppmålt), og dermed ikke Norges høyeste fjell. Det som imidlertid skulle bli viktig for Norge var Esmarks måling av høyden av Rjukanfossens frie vertikale fall. Han skriver: «Dette Fossefald er det høieste af alle bekjendte Fossefald, ikke alene i Europa, men endog i hele Verden.»

Gausta kan være avledet av gammelnorsk Gausstod til gaus, framstrømmende vatn, og stod, stø, båtstø. Navnet skal ha sammenheng med en gard hvor vatnet fra Månelva ofte svømte over.

Kilder: www.wikipedia.no og www.visitrjukan.no
[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg