Ut på tur: Fauleplass

For dem som ønsker en fin tur i skog og historiske omgivelser er turen til Fauleplass en slager.

Ut på tur: Fauleplass

Tekst og foto: Christian Høiberg

Turområdet blir mye brukt av skoler, mosjonister og glade turgåere generelt. Selv om området brukes mye, kan man som regel gå tur i fred og ro. Er du heldig kan du også møte på et rådyr eller to.

Fra utgangspunktet på Raumyr Barneskole ved rød markering er det en jevnt bratt stigning de to kilometerne opp til Fauleplass. Totalt skal vi opp 200 høydemeter.

Det finnes også muligheter til å gå fra Kampestad. Kanskje litt brattere – men kortere.

På turkartet til ut.no kaller de plassen for «Fugleplassen». Skjermdump

Ved Fauleplass er det en liten benk man kan hvile ved, pluss et flott område hvor man kan nyte naturen.

Hvis du virkelig vil ha en kondisjonstest kan du også legge turen videre opp til Langvannstoppen hvor høyeste punkt er på 497 moh. Veien opp til Langvannstoppen byr på mange rasteplasser og spor etter bål. Det kan være finere å grille ved en av disse plassene fremfor i den litt tettere skogen rundt Fauleplass.
Utsikten fra Langevannstoppen er formidabel! Foto: Mette Martinsen

Les også: Han har allerede nådd toppen 365 ganger!

En historisk plass

Rundt de gamle byggene på Fauleplass kan du lese om den spennende historien plassen har.

Fauleplass har mest sannsynlig fått navnet sitt fordi det har vært spillplass for orrfugl i området. Stedet har fått sin plass i Kongsbergs historie ikke minst på grunn av Olava Fauleplass, som vokste opp på denne plassen og bodde der i perioden 1882 til 1919.

På Fauleplass hadde de både kuer og sauer og de dyrket poteter. Olava drev plassen sammen med sine foreldre. Det ble mange tunge løft, men Olava var sterk; det fortelles at hun bar sekker på 50 – 60 kg opp bakkene fra byen.

I ledige stunder arbeidet Olava med utstopping av dyr og fugler. Hun tegnet også en del. Olava arbeidet hardt og hun tok også på seg slakting for folk. Den gangen var det gris på de fleste gårder. Skikken var at slakteren som en del av oppgjøret fikk ei halv flaske brennevin, men det syntes ikke Olava noe om. Hun averterte med at hun tok på seg slakting, men at «brennevin frabedes».

 

 

3600.no

Se alle innlegg