Ut på ski: Heistadmoen Skistadion

Skistadion sett fra parkeringsplassen. Bildet er tatt i 2015. Akebakken finner du til venstre for dette bildet. Foto: Bjørn Haavengen

På Heistadmoen venter trikkespor på trikkespor og pur skiglede på deg.

Tekst og foto: Bjørn Haavengen

Heistadmoen Skistadion ligger ca. 10 km syd for Kongsberg sentrum, rundt 200 m.o.h.

Følg fylkesvei 85 til Heistadmoen, ta til høyre ved den store parkeringsplassen ved militærleiren, kjør ca. 3-400 meter over ei fe-rist og ta til høyre ved bom, her er stor parkeringsplass på oversiden av stadion-området.

Skistadion sett fra parkeringsplassen. Bildet er tatt i 2015. Foto: Bjørn Haavengen

Løypenettet på Heistadmoen Skistadion ble oppgradert ifm. NM 2006 og holder generelt høy standard, med både klassisk spor og skøyte-trase.

Her er det utfordringer for alle. I nærområdet rundt skistadion er det enkle og flate løyper for de minste som kanskje prøver skiene for første gang.

For de som vil ta seg en litt lengre tur i løypene der Petter Northug slo igjennom for fullt i 2006, følger man f.eks. rød merking, da kommer man inn i den lengste runden.

Underveis på runden er det muligheter til å korte ned turen siden løypenettet slynger seg rundt i marka og møtes flere steder, her kan man til en viss grad tilpasse lengden på turen som man vil.

Løypene på Heistadmoen holder høy standard. Foto: Bjørn Haavengen (2015)

For å komme ut på den rødmerkede runden, følger man sydsiden av løypa ut fra Skistadion. I de første bakkene ut fra Skistadion holder man til venstre. Herfra stiger det jevnt i 2-3 km til man når Refshalsåsen, som er øverste punktet på runden. På vei opp dit kan man gå rundt Trekanten, eller ta en snarvei rett opp siste bakken til Refshalsåsen.

Refshalsåsen er et fint punkt å ta litt mat og drikke.

Herfra Refshalsåsen kan man følge løypene til høyre ned mot Skistadion igjen eller ta til venstre og gå den innerste runden, merket rødt. Herfra er den røde runden småkupert. Innerst på runden kommer man til Solbakken, hvor man har to muligheter:

Rett over bakketoppen kan man fortsette rett frem eller til høyre.

Tar man til høyre går løypa inn mot skistadion. Går man rett frem blir det en ekstra runde ned mot Landsverkmoen. Nederst i runden møter man på scooterløypa inn på Bjørndalsrunden, så her er det mange muligheter!

Etter en stund, ca. 3-4 km, treffer man på innerste punktet i lysløypa. Her kan man velge å holde til venstre og følge lysløypa inn mot Skistadion. Vil man ha ei skikkelig kneik, går man rett frem opp Friis-kleiva. Da er man tilbake på Refshalsåsen og får noe artige utforkjøringer ned til Skistadion.

Gapahuk, kiosk og akebakke

Tilbake på Skistadion kan man sette seg i Skrimhuken og fyre bål og slappe av. Her er det akebakke og leik-område for barna.

Tar du turen på søndag, så er skistua åpen fra 11.00-15.00. Skrimreserven holder kiosken åpen hver søndag i skisesongen, her kan du varme deg og få kjøpt vafler, drikke, pølser, sjokolade med mer.

Lysløypa

Heistadmoen Skistadion har også lysløype, 4,3 km. Normalt står lyset på til ca. 22:15.

Gjennom året legges det ned mange hundre dugnadstimer i skianlegget på Heistadmoen. Rydding av løyper, vedlikehold av rulleskiløypa, snø-produksjon, løypekjøring med IL Skrim’s tråkkemaskin etc.

Husk å sjekk løypestatus på www.skisporet.no.

Løypene på Heistadmoen kjøres stort sett hver eneste dag, så her er det bare å nyte den flotte vinteren!

Velkommen alle sammen og ha en riktig god skitur!


Denne artikkelen ble først publisert i LP 2015 og er republisert etter tillatelse fra forfatteren og KIR.

3600.no

Se alle innlegg