Ut på ski: Bjørndalsrunden

Ertsttjern, 24. januar, 2015. Foto: Anniken Tangerud

Naturskjønne områder med et rikt dyreliv. Denne turen er verdt å ta.

Tekst: Bjørn Haavengen

Skiløypene i området Saggrenda syd/Bjørndalssetra har vært kjørt siden slutten av 1970-tallet. Løypa går i naturskjønne områder og berører Kolknuten naturreservat i øst og syd. Skiløypa har i tillegg flere fine utsiktspunkt, og det er også et rikt dyreliv i området.

Løypenettet har nå navnet Bjørndalsrunden.

Skituren i Bjørndalsrunden kan ha utgangspunkt fra flere steder, men mest brukte er Kisgruveveien. Det er flere parkeringsplasser langs Kisgruveveien. Den innerste parkeringen er størst og mest brukt, men alle parkeringsplassene har kort avstand til skiløypa.

På flotte utfartsdager kan det bli svært fullt på parkeringsplassene, så vi oppfordrer til å utnytte plassene best mulig.

De fleste som bor i området Landsverkmoen/Hedenstad, starter skituren i dette området, men her er det ikke opparbeidet parkeringsplasser.

Fra løypenettet på Heistadmoen er det også mulig å komme til Bjørndalsrunden via den gamle 10 km løypa.

Det siste utgangspunktet vi vil anbefale, er Raje.  Benytt parkeringsplassen der hvor veien ned til Sandoren starter.  Du finner skiløypa der veien opp til det nye hyttefeltet (Kopperskjerpet) starter.

Skiløypa Bjørndalsrunden består av flere rundløyper, totalt ca. 38 km.

Løypene er preparert med snøscooter, fjøsmatte og løypesetter. Dette er en skogsløype som ikke har en bearbeidet trasè, bortsett fra broer og klopper over bekker/grøfter. Bjørndalsrundens Venner har i løpet av høsten fått satt opp ny skilting i hele Bjørndalsrunden. Skiltingen er nå i henhold til den nye nasjonale standarden for merking/skilting av turruter.

Hovedrundene i Bjørndalsrunden er som et 8-tall, hvor Trytetjern er midtpunktet/ løypekryss. Det er også lagt til en rundløype i syd, som går til Sandoren og Raje.

Deler av løypa har i perioder også vært kjørt tidligere. Fra denne rundløype kan en fortsette videre til skiløypene på Raje og Skrim.

Foto: Per Henriksborg

De fleste som går «Lillerunden».

Den starter fra Saggrenda (der Kisgruveveien krysser skiløypa) og fortsetter opp Lassedalen. Når en har passert Glomstul og Mørkseter, flater terrenget ut. Videre går løypa i småkupert terreng innover forbi Sleikbekkdammen (Sleiken) og fram til løypekrysset ved Trytetjern.

Mange starter skituren ved Kisgruva og går de ca. 2 km opp til løypekrysset ved Trytetjern, før de fortsetter innover.

Saken fortsetter under kartet

 «Storrunden»

«Storrunden» starter ved Trytetjern, og den går i nesten flatt terreng inn til Bjørndalssetra. Noen har Bjørndalssetra som mål, og går samme vei tilbake.  Andre fortsetter videre, og etter ca. 1 km passerer en løypekryssene som går til Raje/Sandoren.

Storrunden fortsetter videre over Fjellvannet, passere like vest for Ringtjernkollen og Slåttemyrseter, før en kjører ned til Trytetjern igjen.

Bjørndalsrundens Venner står for preparering og vedlikehold av skiløypa både sommer og vinter. Bjørndalsrundens Venner er en frivillig organisasjon som har som hovedmål å tilrettelegge for gode skiopplevelser i Bjørndalsrunden.

Du finner mer informasjon om Bjørndalsrunden på vår nettside «Bjørndalsrunden.no» eller vår side på Facebook. Bjørndalsrunden er også på «Skisporet.no», hvor en hele tiden blir oppdatert på når løypa sist er preparert.

Det er også 5 info/karttavler i Bjørndalsrunden, merket med «i» på vårt løypekart.  Løypekart finner du også i de sorte postkassene ved info/karttavlene i Saggrenda og Kisgruva.

GOD TUR!

Ps. Husk å sjekk løypestatus på www.skisporet.no.

 


Denne artikkelen ble først publisert i LP 2015 og er republisert etter tillatelse fra forfatteren og KIR.

3600.no

Se alle innlegg