«Øyet» på Kongsberg

øye

[addtoany]

Installasjonen «Øyet» smelter sammen kunst og forskning, og kan vise deg hvordan det er å ha en synsfeil.

Tekst og foto: Audun Ibenholdt/HBV

«Øyet» på Kongsberg

Den interaktive installasjonen «Øyet», ble nylig oppført og avduket rett innenfor ved hovedinngangen til biblioteket i Krona på Kongsberg.

Installasjonen viser hvordan folk opplever langsynthet og nærsynthet, samt hvordan det oppfattes å ha forskjellige typer av fargesvakhet. I tillegg vil fargen på øyet forandre seg fra dag til dag.

Øyet har et kamera plassert i overkant, som holder øye med alle bevegelser i rommet.

Installasjonen kom på plass som resultat av et samarbeid mellom biblioteket og Nasjonalt senter for syn, optikk og øyehelse på HBV, Campus Kongsberg.

[the_ad_group id=»119″] [the_ad_group id=»120″]

Økt nysgjerrighet: Prodekan Rigmor Baraas ved Fakultet for helsevitenskap håper at installasjonen gjør folk bevisst på at landets eneste optikerutdanning ligger i Kongsberg.

– Det er viktig for oss at vanlige folk kan se hvordan det er å ha en synsfeil, sier Baraas.

– Dette blir en litt annen måte å vise frem hvordan synsfeil kan oppleves hos andre, forteller Baraas.

Også tredjeårsstudentene på optikerutdanningen, Henrik Horgen og Torunn Herstad, mener dette kan få opp interessen rundt utdanningen:

– Folk vil legge merke til dette og kanskje blir det en slags attraksjon som folk kommer og besøker, sier de to.

Herstad tror endog «Øyet» kan lokke flere til å begynne på optikerstudiet.

– Hvis dette blir brukt på riktig måte, så kan det også bidra til større allmennkunnskap om hva en optiker driver med. Folk vet egentlig ikke mer om hva vi gjør enn at vi lager briller, sier Herstad.

[the_ad_group id=»120″]

Fargesvak framfor fargeblind: Under avdukingen holdt doktorgradsstipendiat Jon Gjelle et kort foredrag om øyet, og sa blant annet følgende:

– Skal dere lære én ting her i dag, så er det å aldri benytte ordet «fargeblind»! Benytt heller «fargesvak», sa han og forklarte videre at fargesvake ser farger, men har problemer med å skille mellom rød og grønn, og eksempelvis se om kjøttet er gjennomstekt (grått) eller rosa.

Videre kunne Gjelle fortelle oss at sirka 80 prosent av verdens blinde er blinde, fordi de de har manglet enten medisinsk hjelp og/eller briller.

Unik installasjon: Bibliotekssjef Elisabeth Bergstrøm på Kongsberg Bibliotek, hvor installasjonen er plassert, er fornøyd med å ha fått på plass Øyet.

– Selve installasjonen er unik og idéen med Øyet er at det skal trigge «vanlige» folks nysgjerrighet omkring øyne og syn. Øyet skal også bli et sted i biblioteket der vi kan informere mer, og på andre måter, om disse temaene. Vi planlegger ett populærvitenskapelig foredrag med dette temaet, med HBVs egne fagpersoner, hvert halvår, forteller Bergstrøm.

Installasjonen har kommet på plass fordi HBV og bibliotektet er i samme bygning. Tanken er å formidle forskning som foregår på høyskolen på en annerledes måte.

– Et stort, interaktivt Øye som også kunne fungere som forskningsformidling var tidlig en tanke vi begynte å jobbe med, kan bibliotekssjefen fortelle.

Lyst til å bli optiker? Les mer om landets eneste optikerutdanning

[the_ad_group id=»119″] [the_ad_group id=»120″]

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg