Opplevelser i Kongsberg og omegn

Høyt og Lavt

Du skal ikke trenge å kjede deg i sommer om du befinner deg i Kongsberg og områdene rundt. Her presenterer vi et utvalg av opplevelser for store og små i alle aldre!

Høyt og Lavt
Høyt og Lavt

HØYT OG LAVT

58 minutter sør for Kongsberg finner du Skandinavias største klatrepark!

Høyt & Lavt klatreparker består av klatreløyper med ulike hindere & zip-liner i skogen. Ingen forkunnskap trengs for å ha det gøy i parkene. Her finner man moro for store og små. Årets nyhet er Nett & Sprett! De har bygd ut tidligere Nøtteparken og laget Nett & Sprett for de minste barna i familien! Nå finner dere blant annet en stor bagjump som ungene kan kaste seg ut på fra ulike høyder og en stor sprettboks til å hoppe og sprette i.

Du sikrer deg plass til klatreparken ved å kjøpe på nett innen midnatt dagen før du/dere ankommer parken. Det er gratis inngang i klatreparken, det er kun de som skal klatre i løypene som må kjøpe klatrebillett.

Hele året tar de imot bestillinger i ukedager for grupper og bedrifter. Se www.hoytlavt.no for mer info.

Norsk Bergverksmuseum

BERGVERKSMUSEET

På Norsk Bergverksmuseum kan du få et innblikk i norsk gruvedrift gjennom 335 år.

Utstillingene tar deg tilbake til en tid da Christian den fjerde var konge av Danmark og Norge, og Kongsberg var Norges nest største by.

I tillegg kan du blant annet oppleve verdens største samling av gedigent trådsølv, norske mynter og medaljer fra 1600-tallet og frem til i dag, KragJørgensen geværet og Kongsberg våpenfabrikks historie, den omfangsrike premiesamlingen til Kongsbergskiløpere med nærmere 5000 premier, derav seks olympiske medaljer til sammen 16 verdensmesterskapsmedaljer og en rekke hedersbevisninger.

Se mer på: www.norsk-bergverksmuseum.no

Sølvgruvene

SØLVGRUVENE

Bli med på togtur til Kongens gruve og en omvisning 2300 meter inn i fjellet. I Sølvgruvene kan barna være med på skattejakt. På aktivitetsplassen utenfor Sølvgruvene kan de blant annet vaske ut ekte sølv og lage sin egen mynt. I området rundt gruvene er det både badeplass og spisested.

Sølvgruvene ligger i Saggrenda, ca. åtte km utenfor Kongsberg sentrum, retning Notodden.

Hulenes Hemmelighet

Nytt show i Sølvgruvene!

Hulenes hemmelighet – en teaterforestilling for barn i Sølvgruvene! Forestillingen handler om de merkelige Fånokkene som har som oppgave å pusse fram sølv. De er fjellets vaktmestere som sørger for at alle de andre skapningene får det sølvet de trenger. Men hva skjer den dagen kjelen med sølvpuss forsvinner?

Forestillingen passer for barn fra fem år og oppover. Billett kr. 230,- barn/voksne.

Hver kveld fra 6. til 21. juli unntatt den 15. juli, kl. 18.00.

For billetter: www.norsk-bergverksmuseum.no.

Tlf: 91 91 32 00.

Lågdalsmuseet

LÅGDALSMUSEET

Det familievennlige museet i hjertet av Kongsberg!

Lågdalsmuseet er et kulturhistorisk museum for Kongsberg, Sandsvær og Numedal. Museet ligger kun fem minutters gange fra sentrum. I sommersesongen beiter det tradisjonelle husdyrraser på løkkene, og Norges eneste bevarte tårnlåve ligger også her. Denne bygningen er et viktig minne fra den gang bergmannsfamiliene dreiv byjordbruk.

Den trivelige lille Kongsberggata består av bergmannstue, våpenarbeiderbolig, klokkergård, skolestue og ei velfylt krambu. Numedalstuna har rosemalte stuer og ei tingstue hvor tre generasjoner Røyslandslensmenn befesta maktposisjonen sin i Uvdal på 1700- tallet.
Hovedbygningen huser «Lille galleri» og forskjellige utstillinger, blant annet folkekunst og Rolf Hansen-utstillingen «Keramikk til glede». Her finnes også verkstedene etter flere av byens håndverkere og Norges eneste spesialmuseum for briller og optikk.

Det er en rekke aktiviteter, arrangement og mulighet for omvisninger ved museet hele året.

Se mer på www.laagdalsmuseet.no.

Labromuseet
Labro – turbin

LABRO

Labromuseene består av Vassdragsmuseet Labro, Numedalslågens Fløtningsmuseum og Norsk Vegmuseum Region Sør. Vassdragsmuseet i den gamle kraftverksbygningen formidler kraftproduksjon og andre måter å utnytte vannkraft langs Numedalsvassdraget.

Fløtningsmuseet i Damhuset presenterer skogen og tømmerets betydning i Numedalsvassdraget. Autentiske innretninger og et rikholdig fotomateriale viser skogsdriften og tømmerfløtning.

Vegmuseet i Langbrakka presenterer veghistorien i Region Sør som utgjøres av Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Biltilsynet har egen utstilling.
På Labromuseenes aktivitetsområde kan man gjennom modeller i nær full størrelse lære om tidligere tiders vannkraftutnyttelse og barna kan boltre seg med vann.

Se mer på www.labromuseene.no

Kongsberg og Omegn Turistforening

Kongsberg og Omegn Turistforening

Skal du ut på tur i sommer?

I Kongsbergområdet finner du merkede turstier for enhver smak, i ulike lengder, og i mer eller mindre kupert terreng. Om du vil gå tur alene, med venner og familie, eller i organiserte grupper – Kongsberg og Omegns Turistforening (KOT) har lagt til rette for det meste, enten du vil ta bena eller sykkelen fatt.

Foreningen er bygget på frivillighet og dugnadsarbeid, og med nesten 100 aktive frivillige tilbys et bredt utvalg av aktiviteter til alle aldersgrupper.

Pråmvika

Hyttetur i Kongsberg-området

Kongsberg og Omegns Turistforening har åtte hytter, som alle er ubetjente. At hytta er ubetjent vil si at du finner det du trenger til overnatting inne i hytta. Mat og sengetøy eller lakenpose må du ta med selv. Alle hyttene er låst med standard DNTnøkkel.

Pråmvika er KOTs nyeste hytte. Den ligger idyllisk til ved Kolsjø på Meheia, cirka seks km fra Kongsberg sentrum. Pråmvika er en stor, laftet hytte med plass til 30 overnattingsgjester, og på hytta finner du kanoer og kajakker som gjestene kan låne. Det er også gode bade- og fiskemuligheter her. Området ligger helt i kant med et verneområde, og ørnen hekker ikke langt fra hytta.

Turen inn til Pråmvika er kortest fra Kolsjøhyttene. Derfra er det cirka tre km på sti langs vannet over til hytta.

Kilometer på kilometer med sti

I sentrum av Kongsberg finner du mange kilometer med merka og velholdt sti. Blant annet finner du flotte stier på begge sider av Lågen fra sentrum og ut til Labro. Andre populære stier går til utsiktspunkter som Langevannstoppen, Beckerkjøkkenet eller Haus Gabelåsen.

I skogen på Gamlegrendåsen er det også mange flotte stier som innbyr til gå- og sykketurer. Kongsberg og Omegn Turistforening har turkort på mange av disse turene. Turkortene kan du hente gratis i Hyttegata 3, eller hos for eksempel Kongsberg Bibliotek og Kongsberg Næringsforum.

Arrangerte turer

Ønsker du å være med KOT på tur? Ta en titt på aktivitetskalenderen på hjemmesidene til Kongsberg og Omegns Turistforening. Her finner du turer for alle – alt fra trillegrupper til seniorturer, fra korte turer til lengre turer med overnatting.

Mer info på kongsberg.dnt.no.

3600.no

Se alle innlegg