Ønsker deg velkommen til åpning av Verk-Stedet

Spente kunstnere før åpningen. Fra venstre: Patricio, Alvilde og Kenneth. Foto: Anniken Tangerud

Onsdag 5. juli åpner billedkunstneren Patricio Esteban Briceno, skulptør- og billedkunstneren Kenneth Stordalen, og gullsmed og designeren Alvilde David-Andersen dørene til hjertet av Mynta for en spennende kunstutstilling.

Trioen stiftet for noen år tilbake kunstnerforeningen Verk-Stedet for å styrke kompetansen innen grafikk, keramikk og smykkekunst/ metallarbeid ved å skape økt interesse for håndverkene – og gjennom dette sette preg på kunstscenen lokalt, i Norge og internasjonalt.

Etter ett og et halvt års leting og et tett og godt samarbeid med kommunens næringssjef Ingar Vaskinn og Kultur og velferdssjefen Heidi Hesselberg Løken, samt Halvor Grene fra Innovasjonsloftet og en henvendelse fra Samlerhuset, falt alle brikkene på plass: de fikk leie det ærverdige produksjonsbygget til Myntverket i Hyttegata.

Historisk sus

Her holder Verk-Stedet til. Foto: Privat

Siden april har de pusset opp lokalene for harde livet ved hjelp av dugnadsarbeid, og nå begynner innsiden å virkelig ta form. Alvilde har laget skreddersydde benker til kurs og artist in residence program og Kenneth egne rom til å brenne og stille ut keramikken sin. Stolt viser de oss rundt i den enorme murbygningen.

– Det føles så stort, forteller Kenneth om det å få ta over slike historiske lokaler.

– Jeg gleder meg noe ekstremt til å endelig få sitte på et verksted og jobbe i et kreativt landskap hvor vi kan lære av og inspirere hverandre. Det bidrar enormt til selvutviklingen, syntes Alvilde.

– Jeg er fylt av en enormt stolthet av å ha kunnet skape min egen arbeidsplass, forklarer Patricio, som før dette, jobbet som lærer ved en ungdomsskole i Oslo ved siden av kunsten.

Trioen er avhengig av støtte fra Kulturrådet for å få ting til å gå rundt, men drømmen over tid er å utvikle noe stort for Kongsberg og kunsten, og at de samtidig kan stå på egne bein. 

– Vi ønsker å skape et kreativt landskap hvor utvikling og læring av kunsthåndverk står i hovedfokus. Verk-Stedet vil tilby atelier, utstillingsrom og artist in residence program for profesjonelle kunstnere – og seminarer, workshops og utstillinger vil være en stor del av programmet. Samtidig vil vi vektlegge kulturutvikling for barn og unge – det vil settes opp kurs innen de ulike grenene, forklarer trioen.

Åpningsutstilling

Åpningsutstillingen som vil vare fra onsdag 5. juli til og med fredag 7. juli, fra 11:00-16:00, er en fellesutstilling der Kenneth Stordalen, Patricio Esteban Briceno og Alvilde David-Andersen viser egne verk .

Håpet er at både barn og voksne vil være med på verksted. Foto: Privat

Om kunstnerne:

Patricio Esteban Briceno (utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen) jobber med grafikk og billedkunst ved hjelp av blandet materialbruk. Han utforsker relasjonen mellom underbevissthet, tilfeldighet og konsekvens. Arbeidsprosessen hans defineres av tilfeldighet og komposisjon – der bevegelsen, streken, malingsstrøket og/eller objektet setter utgangspunktet for det neste valg. Resultatet er en symbiose av farger og former og som smelter sammen til en helhetlig komposisjon. Arbeidsmetoden er nærmest meditativ, hvor all fokus ligger i tilstedeværelse. Som følge av dette får arbeidene til Briceno nærmest et “primitivt” uttrykk, som kan oppfattes rytmisk og organisk.

Kenneth Stordalen (utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen) jobber med skulptur, maleri og keramikk. Arbeidene til Stordalen eksisterer et sted i grenseland mellom disse sjangerene, og henter gjerne elementer fra den ene sjangeren til den andre. Verkene utforsker materialitet, og på hvilken måte materialenes iboende kvaliteter kan være med på å danne et narrativ. Arbeidene oppstår i en kobling mellom materialets symbolske betydning, og assosiasjonene de gir. Stordalen blander ofte elementer av figurasjon med abstraksjon og spiller på hvordan vi mennesker oppfatter verden rundt oss, som individer med hver vår tolkning av det vi oppfatter som virkelighet.

Alvilde David-Andersen (utdannet ved Plus-skolen i Fredrikstad) jobber kommersielt med egne kolleksjoner, samtidig som hun også jobber med konsepter og unikaer rettet mot utstillinger. Hun elsker å skrive og å skape historier. I arbeidet sitt henter hun inspirasjon både fra naturens variasjoner og en arkitekts geometriske former og presisjon. Hun liker et skulpturelt uttrykk, og samler på erfaringer og opplevelser hun gjør sammen med andre. Alvildes arbeider har fokus på sanselighet, hvor hun lar øre, nese, øyne og smak inspirere til nye former og uttrykk. Hun kombinerer tradisjon med modernisme – og liker å eksperimentere i et faglig fellesskap. Alvilde D-A har denne gangen lekt med edelt metall og tegningene til talentfulle Adrian Ystgaard Sagplass på 9 år. Adrian bor på Kråkerøy i Fredrikstad og går på Rødsmyra barneskole. Den unge kunstneren har en tegne- og kunstglede som smitter – og en strek som imponerer.
 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg