Ønsker å starte med amerikansk fotball i Kongsberg

Ine Olsen (til venstre) og Vibe Haugejorden inviterer deg til å teste ut amerikansk fotball. Foto: Anniken Tangerud

Vibe Haugejorden og Ine Olsen inviterer til kick off.

Kongsbergidretten vokser. Om alt går etter planen vil vi få en amerikansk fotballklubb i byen snart.

Amerikansk fotball er kanskje en liten idrett her i Norge, men den samler nesten hele verden foran TV-skjermen én kveld (natt) i året under Super Bowl (mesterskapskampen i National Football League (NFL) i amerikansk fotball i USA).

De to ildsjelene som nå har flyttet til Kongsberg og drømmer om å starte en klubb for gutter og jenter, menn og kvinner, i alle størrelser og fasonger, heter Ine Olsen og Vibe Haugejorden.

For begge var det «kjærlighet ved første kick».

Høsten 2015 gikk Vibe på Norges Idrettshøgskole. En ettermiddag stod det noen jenter i amerikansk fotballutstyr utenfor.

– Den ene huka tak i meg og sa «DU ser sterk ut! Vil du spille amerikansk fotball?». Jeg var solgt, forteller Vibe ivrig.

Ine ble introdusert for sporten gjennom å ha sett broren hennes spille i mange år.

– En dag bestemte jeg meg bare for å reise på trening med Vålerenga Trolls og falt umiddelbart for sporten. Jeg  har aldri vært den som har «fulgt med gjengen» når det gjelder valg av fritidsaktiviteter, jeg liker å gå egne veier. For meg er det viktig å gjøre noe man trives med, forteller Ine.

– På banen får jeg brukt min fysikk på en god måte, så etter mange år med styrketrening og styrkeløft ble fotballen en ny hobby som jeg trives godt med, legger hun til.

Det er ikke i tvil om at dette er en idrett de to jentene elsker.

–  Det er nok en idrett som mange ser på som røff, og noen har til og med nevnt skummel, men jeg tror alpint utfor er skumlere, ler Vibe.

– Amerikansk fotball kan best sammenlignes som en hybrid mellom håndball, rugby og bryting. Det går fort til tider, med korte intervaller, men det er fryktelig gøy!

Fra en kamp mellom Haugesund Hurricanes (blå) og Vålerenga Trolls (gule og sorte) i Haugesund. Foto: Vålerenga Trolls

Allsidig idrett

Selve navnet fotball kan kanskje forvirre mange, siden ballen er avlang og holdes mens man løper, men amerikanerne omdøpte europeisk fotball til soccer og brukte fotball om sin egen gren.

– Det jeg vil si er det mest tiltalende for idretten er dens allsidighet, alle kroppstyper og mentalitetstyper trengs! Du har alt fra de store sterke karene som har litt mage, men som nærmest kan løfte en lastebil, til de bittesmå lettvekterne som kan løpe fort og smette gjennom en jungel av motstandere. Så har vi forsvarsspilleren hvor det eneste som står i hodet er å gruse motstanderen, og alt som er i veien må bort, til Lederen med stor L, som skal lede laget, tolke enhver bevegelse og bestemme hvor ballen skal gå.

– Så jeg vil absolutt si at dette er en idrett for alle. Gutter og jenter, store og små! understreker Vibe.

Det er heller ikke en vanskelig idrett, slik mange kan få inntrykk av.

– Det er vel som alle andre idretter og nye ting, alt ser vanskelig ut til du setter deg inn i det. Europeisk fotball kan se litt vanskelig ut for meg til tider, fordi jeg aldri gadd å sette meg inn i det. Man har gjerne én posisjon, den lærer man seg, og så er det lekende lett, synes Vibe.

Ine, som begynte med sporten i 2016, forteller det kanskje kan være endel nye ord og uttrykk i begynnelsen.

– Men oppgavene er er enkle å løse, smiler hun.

I midten av mars kan du teste om amerikansk fotball er noe for deg. Foto: Anniken Tangerud

Da vi ber de bruke tre ord på å beskrive idretten deres, kommer svarene fort.

– Fellesskap, mestring og idrettsglede, forteller Ine.

– Inkluderende, strategisk, kreativ og kul. Det var fire. Sorry, ler Vibe.

De samme poengene kommer frem da vi spør hva det beste med amerikansk fotball er.

– Hvor gøy det er at så mange forskjellige individer kan jobbe sammen og bli et godt lag?! svarer Vibe.

– Det er samholdet og mestringen, understreker Ine.

Saken fortsetter under bildet. 
Fra seriemesterskapet i 2016 (som de vant). Vibe til høyre. Foto: Vålerenga Trolls

Ekte ildsjeler

Vibe har en prolaps i ryggen som gjør at hun ikke får drevet med den lenger, men det setter ingen hinder for lidenskapen.

– Jeg brenner for dette, på alle måter. Og jeg ønsker så sterkt at andre skal få oppleve den samme gleden jeg har hatt rundt fotballen. Og være en del av et slikt fellesskap – det blir som en ekstra familie på en måte, forklarer hun varmt.

Hvis du ser tilbake – hva er du mest stolt av å ha fått til?

– Faktisk så er det ikke selve prestasjonene på banen eller som spiller jeg er mest stolt av, men heller det arbeidet jeg har utrettet ved siden av og rundt idretten.

Vibe begynte kjapt å interessere seg for det administrative rundt klubben, og det å arrangere treningscamper for ungene

– Jeg så tydelig at det var noe de hadde elsket, så når vi får dratt i gang dette i Kongsberg, så vil nok dette være på toppen!

Hvem passer idretten din for?

Justin James «J. J.» Watt (født 22. mars 1989) er en Amerikansk fotball Defensive end for Houston Texans i National Football League (NFL). Han ble draftet av Texans i den første runden av NFL Draften 2011, og spilte college fotball hos Wisconsin. Foto: Wikipedia

– ALLE! Jeg får ikke sagt det nok. Vi har plass til de som ikke passer så godt inn i det tradisjonelle norske idrettene. Men så absolutt også de som allerede driver med noe. Og også de som har lyst til å drive med en idrett, men finner ikke noe, fordi de er for gamle til å bli med i idrettene som begynner med satsningsnivå når de er 14-15 år.

Dersom du hadde hatt ubegrenset midler, hva ville du gjort for idretten din?

– Jeg ville først og fremst laget flere baner rundt omkring, der det hovedsaklig skal foregå amerikansk fotball. Og så ville jeg laget et treningssenter som har fokus på den type trening som ligger til grunne for idretten. Og ikke minst trenerutvikling! Det er ikke flust av trenere i Norge, så det hadde vært gøy å gjøre noe med det.

Hvilket forbilde har du innen amerikansk fotball?

– Det er kanskje litt klisjé for de som vet hvem det er, men jeg har JJ Watt som mitt forbilde. Han gjør mye bra både «on and off the field» som de sier, og det er mitt mål også. I tillegg har han vært uheldig og skadet seg en del, som jeg jo også har, men han har en mental styrke som får ham igjennom det, og han kommer alltid like sterkt tilbake!

Kick off – 16. mars

Både Ine og Vibe har jobbet i kulissene lenge nå, og den 16. mars inviterer de alle til å teste amerikansk fotball i Kongsberg.

– Lørdag 16. mars holder vi KICK OFF! En «rookie day» der alle har mulighet til å prøve amerikansk fotball! forteller de i kor.

– Det blir helt uforpliktende, med fullt utstyr, og et rått program (laget av Sarpsborg Olavs Menn). Vi tar selvfølgelig også imot de som har litt erfaring fra før, eller som allerede spiller på et annet lag – nivået passer for alle denne dagen.

– Møt opp i SpareBank1-hallen (som IL Skrim har vært så hyggelig å låne bort til oss) klokka 15:00 med fotballsko (vanlig joggesko går også bra altså!) og en tjuekroning til tannbeskytter, og så blir det litt info før vi trener, spiller og har det gøy frem til ca 18:00. Finn oss på Facebook under «Kongsberg Amerikansk Fotball» for mer info eller kontakt! avslutter de.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg