På Hawaii betyr ordet Ohana «familie» – i utvidet betydning. Det er nettopp dette som er i fokus i byens ungdomscafé ved samme navn.

Midt i Kongsberg sentrum, nærmere bestemt i tredje etasjen til byens musikkhus, EnergiMølla, finner du denne caféen. Her er alle ungdommer velkommen til å henge og slappe av med venner – og det har de vært siden høsten 2001.

I de kule lokalene er det mangt som kan friste enhver: brettspill, tv-spill, biljard, bordtennis, tv/film og i kosekrokene er det bare å slenge beina … Rimelig mat og drikke er det her de også.

Et fristed

En av de som har vært aktiv i ungdomsklubben i en årrekke er Lene Johnsen (42).

Lene har jobbet i Ungdomskontoret i Kongsberg Kommune siden høsten 2001 og allerede på barneskolen var faktisk Lene aktiv i styre og stell for ungdom i byen. Det hele startet med Labro Ungdomsklubb – en klubb som hadde åpent annenhver torsdag nede ved Labrolokalet.

– Det var tider det. Vi hadde mimegruppe og greier og køen stod ned trappen og ut døra, mimrer Lene og ler.

I tiden mens hun jobbet i en bank i Oslo, ble hun spurt om hun ville hjelpe til i Bjørneparken ungdomsklubb. Lene takket ja og etter flere år som ansatt der (ved siden av jobben i banken), fant hun ut at hun ville jobbe enda mer med ungdom og søkte en 40% stilling ved Ungdomskontoret i Kongsberg Kommune i 2001.

Lene Johnsen. Foto: Hyunjung Kim

Der har hun vært siden.

– Jeg elsker å jobbe med ungdom. Det er utrolig moro og givende, poengterer Lene ivrig og forklarer hvorfor.

– Ungdomstiden er en spennende, fascinerende, skummel og vanskelig tid. De vokser rett foran øynene på deg og er inne i en massiv utvikling som menneske, både innvendig og utvendig. Da trenger de å bli både sett og hørt og ha en voksen som er der. Det gjelder for all ungdom, understreker hun.

I dagens samfunn, kanskje mer enn noensinne, trenger ungdommen et sted hvor det ikke legges noe krav eller press på dem, et sted hvor de kan være seg selv, gjøre det de vil og bare slappe av i sitt eget tempo.

Ohana er et slikt sted.

Da vi spør Lene hva det Ohana betyr for henne er, trekker hun på smilebåndet umiddelbart:

– Dette er en hyggelig arbeidsplass jeg er skikkelig glad i. For meg personlig gir det mye glede og frustrasjon, sier hun og ler og legger til at det er en jobb som betyr veldig mye for henne.

– Jeg blir nok sett på som en litt streng, men rettferdig «mor» her på Ohana, forklarer hun.

Lene har vært endel av Ohana siden starten av og 16 år med minner skaper en tilhørighet.

– Flere av de som hang her som unge har jo blitt «gamle» nå og når du møter de på gata, forteller de at klubben betydde mye for dem, så det er et sted som betyr mye for mange, understreker 42-åringen stolt.

Saken fortsetter under bildet. 
Stamgjester. Fra venstre: Adrian Hedenstad Elsness (14), Bård Kanstad jr. (13) og William Sten-Halvorsen (15). Foto: Hyunjung Kim

Et møtested for venner

Navnet ‘Ohana’ stammer forøvrig fra ungdommene selv.

– Da vi åpnet den 17. oktober 2001 het dette stedet bare «Mølla», men i 2003 endret vi navn til Ohana. Det vant frem blant en rekke forslag ungdommen selv kom opp med og navnet representerer jo nettopp det vi er: en utvidet familie som tar vare på hverandre og stiller opp for hveranre, forklarer Lene.

Tre som kan bekrefte dette er stamgjestene Adrian Hedenstad Elsness (14), Bård Kanstad jr. (13) og William Sten-Halvorsen (15).

– Ohana er et sted hvor du kan slappe av og møte vennene dine, forteller Bård som er her kanskje en gang i uken ved siden av å være fullt opptatt med aktiviteter som håndball, teater og gitar.

De to andre guttene nikker anerkjennende. 

– Her kan du bli kjent med nye folk og være med venner. Vi blir litt som en stor familie her. Fordi vi er så mye sammen, sier Adrian og William i kor – som henholdsvis er her nesten hver dag og tre til fire ganger i uken.

Alle tre trives veldig godt i de kule lokalene.

– Det beste med Ohana er at det er så mye å finne på her og at du kan være deg selv, forteller de med ivrige ord.

Adrian bidrar også frivillig på kjøkkenet en gang i uken.

– Jeg hjelper til med å lage mat her på tirsdager. Det er et sted å starte, smiler Adrian.

Vil du vite mer? Besøk Ohana på deres hjemmeside her. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg