Nye muligheter på Vestsida

Har flyttet inn i nye lokaler. Foto: Anniken Tangerud

Denne gjengen har flyttet inn i de historiske lokalene til Løcka Fargehandel.

Den siste tiden har det blitt etablert en rekke nye forretninger på Vestsida.

På Nytorget finner du Sørensen Fisk og Vilt – som selger fisk, vilt, spekepølser, egg og annen type kortreist mat, Terra Nomas – som selger håndlaget og etisk produsert interiørdekor, tekstiler og et eget klesmerke, og Rime Studio – som driver med cryo-terapi, eller kuldeterapi.

I disse dager åpner også dørene til lokalene som holder til ved hjørnet av Kirkegata og Bussedalen.

Galleriet er noe av det første som møter deg når du går inn døren. Foto: Anniken Tangerud
Ikke alt er på plass ennå, men utstillingen er virkelig verdt et besøk! Foto: Anniken Tangerud
Sitteplasser er det også. Foto: Anniken Tangerud
Dag Kristoffersen beundrer et kart fra 1797. Foto: Anniken Tangerud

Skal formidle byens stolthet

Mange har nok lagt merke til at det har skjedd mye med den historiske hjørnebygningen i Bussedalen/Kirkegata den siste tiden – både utvendig og innvendig.

Nå har dørene åpnet og innenfor møter du foto- og filmproduksjonsselskapet Metafor as og Kongsberg og Sandsvær historielag (avdelingene Kongsberg Byhistorielag og Øvre Sandsvær Historielag).

De kaller seg Galleriet, og skal sammen (og hver for seg) jobbe for å formidle byens stolte historie gjennom bilder, tekster og filmer.

Ønsker velkommen til Bussedalen. Foran fra venstre: Kjell Dahlviken, Dag Kristoffersen og Torjus Leiknes. Bak fra venstre: Egil Håvaldsrud, Bjørn Helge Isaksen, Ivar Lie og Magnus Bjørnnes. Foto: Anniken Tangerud

Dette er ikke første gangen Kongsberg og Sandsvær historielag har vært på flyttefot.

– Vi har vært under «kommunens vinger» på Nymoensenteret, biblioteket på Tråkka og så leid av KKE i Peckelsgate – et bygg som skulle bygges om til flyktningboliger og senest i Hans Andersen gården ved kinoen. Så har vi ikke fått napp hos kommunen og flytter nå til Kirkegata 16, forklarer historielagets leder, Dag Kristoffersen, til 3600.no.

Et levende lokalhistorisk senter

Det er Per Ole Bryn som eier bygningen, og hans bror, Tor Bryn, som blant annet har fikset mye av bygningsmassen. Etter det har både historielaget og Metafor stått på dag og natt for å gjøre istand lokalene innvendig.

– Så langt har vi sparkla, malt og satt opp hyller, men vi åpner ikke offisielt før i neste uke forteller Dag.

Det har blitt mye sparkling på gjengen. Her er Ivar Lie i farta. Foto: Anniken Tangerud

De nye lokalene gir mange muligheter.

–  Vi ønsker å få lagerplass til alt vi har, og ikke minst arbeidsplass til alle prosjektene vi driver med.

– Og med dette nye lokalet kan vi ha utstillinger, arrangementer, og flere som kan drive med prosjektene våre. Ønsket er å bli et levende lokalhistorisk senter sammen med 3600.no og Metafor, forteller han.

Ved å flytte til Kirkegata og ha store vinduer mot gata, blir de mer synlig.

– Her er det lettere tilgjengelig for folk til å stikke innom, og medlemmene til å samles.

– Hvem som helst kan stikke innom, men det er samtidig avhengig av at noen er tilstede. Kanskje vi kan ha utvide åpningstider også noen kvelder? Gjerne fast, men det er igjen avhengig av at vi får mange aktive medlemmer, forklarer Dag.

Men ambisjonene er klare.

– Vi ønsker å få enda flere interessert slik vi kan drive fram de mange prosjektene våre til glede for befolkningen, avslutter han.

Magnus Bjørnnes er daglig leder av Metafor. Foto: Anniken Tangerud

Større muligheter

Metafor er et produksjonsselskap for film, foto og andre kreative prosjekter.

– Vi lager mest reklame og content-filmer, men er åpne for alt annet, forteller daglig leder Magnus Bjørnnes.

Selskapet startet som et utspring fra reklamebyrået Akari.

– Vi som jobbet med film der fant ut at mulighetene våre ville bli større om vi skilte oss ut og gikk i en litt annen retning.

Det er Magnus Bjørnnes og Torjus Leiknes som står for produksjon av film og foto.

– Så har vi også Bjørn Isaksen som er en prosjektleder, men som også jobber med digitalisering av gamle bilder og noen historiske prosjekter. Det er her vi kommer til å ha mye av samarbeidet med Lokalhistorielaget, forklarer Magnus.

Ny bruk av tomme lokaler

Magnus forteller de flyttet til Bussedalen fordi vi ville ha muligheten til å ha et galleri for å vise frem noen av produktene våre, og ha diverse utstillinger. Metafor trengte også litt mer plass for kontorer og utstyr.

– En annen grunn til at vi flyttet er at vi ønsker å gjøre noe med tomme lokaler. Det er litt trist å gå forbi tomme butikklokaler i byen vår, så når vi så muligheten til å bidra, så grep vi den.

I flere uker nå har de pusset opp alt selv i lokalene.

– Det er mange kvadrat så det har vært mye jobb. Vi har bygget vegger, sparklet, malt, nye lamper og så videre, smiler han.

Mer synlig i kule omgivelser

Ved å flytte til Bussedalen gir det selskapet muligheten til å bli med synlig for folk.

– Her kan kunder komme innom i et veldig hyggelig og kult lokale og hvem som helst kan komme innom for å kikke eller eventuelt kjøpe noen bilder av oss.

– Vi kommer til å jobbe videre på samme måte som vi har gjort en stund, men med noen nye produkter og muligheter her i Bussedalen, legger han til.

– Hvem som helst kan komme innom, men det er ikke alltid vi er åpne.

– Galleriet er ikke noe vi kommer til å tjene så mye penger på, og da blir det filmproduksjonen vi lever av. Derfor kan vi ikke ha noen faste åpningstider, for vi har mye annet å drive med.

– Men, går du forbi og ser det er folk her er det bare å stikke innom å høre om vi har tid. Når vi er 100% ferdige her kommer det også til å stå et skilt på gata når vi er åpne for alle!

Det er mange spennende ting på utstilling i Galleriet – og mer blir det! Foto: Anniken Tangerud

Litt fakta.

Kongsberg og Sandsvær historielag

Kongsberg og Sandsvær historielag blei stifta 1982 under navnet Lågen historielag.

Dette ble etter hvert forandret til dagens navn. I dag finnes det tre lokale historielag i Kongsberg kommune. Disse lagene er plassert geografisk etter de gamle kommunegrensene som var før storkommunen ble opprettet.

Kongsberg byhistorielag, har som navnet tilsier ansvar for selve bykjernen.

Øvre Sandsvær historielag, tar seg området utenfor bykjernen, ut til Såtvedt på østsiden av Lågen og til Ristvedt på vestsiden.

Ytre Sandsvær historielag, tar seg av den sydligste delen av kommunen, fra ØSHs område til grensen mot Lardal og Hof i Vestfold.

Lagene jobber sammen under paraplyorganisasjonen Kongsberg og Sandsvær historielag hvis mål er å fortelle om og ta vare på byens historie.

Pr. 2017 hadde Byhistorielaget 360 medlemmer

Kongsberg og Sandsvær historielag utgir Langs Lågen, arrangerer turer, vandringer og har flere arrangementer.

Kongsberg Byhistorielag har egne prosjekter med fotografier, intervjuer som er digitalisert og bearbeides, samarbeider med Fortidsminneforeningen om reguleringssaker.

Metafor as

Metafor er et produksjonsselskap film, foto og andre kreative prosjekter.

Daglig leder er Magnus Bjørnnes.

Galleriet

Galleriet er et lokalhistorisk senter på hjørnet Kirkegata/Bussedalen på Vestsida. Foto- og filmproduksjonsselskapet Metafor as og Kongsberg og Sandsvær historielag skal sammen (og hver for seg) jobbe for å formidle byens stolte historie gjennom bilder, tekster og filmer.

Hos dem kan du leie eller kjøpe bilder i alle størrelser og sjangre. De jobber også med digitalisering av film og foto i alle formater. Kanskje du sitter på en liten skatt i form av av papirbilder, negativer eller glassplater – eller gamle filmruller? Alltids verdt å sjekke – velkommen innom!

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg