Med nye eventyr i sikte

Står foran et nytt kapittel. Foto: Mari B. Hole

I over 25 år har Stein Jarle Pedersen – for de fleste kjent som Jarle – drevet Jarles jakt og våpen. Men nå velger han og kona, Kjersti å trekke seg tilbake og gi fakkelen videre – men eventyret slutter ikke her, hverken for de eller butikken!

Det er en flott høstdag ute, solen skinner og luften er frisk, mens vi setter oss ned med en kopp kaffe for å ta en prat med Jarle og Kjersti om livets neste kapittel. Vi tar også et tilbakeblikk på en fantastisk utvikling og karriere av Jarles jakt og våpen, som har vært og vil være, en velkjent del av byens handelsstand.

Å GRIPE SJANSER ER IKKE EN NY TING FOR PARET

Eventyret startet da Jarle hadde arbeidet i 14 år i våpenavdelingen til Knudsen Sportsbutikk. Jarle ville følge drømmen om egen virksomhet, tok sats og åpnet en liten butikk på snaue 34 kvm. i 1990 på Vestsiden – som året etter åpnet på Flåtaløkka.

Butikkens vekst fortsatte og da han igjen åpnet i Skolegata i 1994 var tiden moden for å ta kona, Kjersti, inn i varmen som medarbeider. Han er klar på det at det ligger mye jobb, lange dager og en god dose flaks for å ha kommet dit han er i dag. Driften i Skolegata holdt frem til 2008, da de flyttet i de nesten 1000 kvm. store lokalene og ble en del av Sport1 på Nymoen torg, hvor de er i dag.

En litt annerledes butikk – med sjel

Foto: Mari B. Hole

Men dette er ikke som andre sportsbutikker! Med skiferpeis, kjøpmannsdisk, utstoppede bukker og villsvin, i sin helt egne våpenavdelingen, har de tatt vare på essensen av det Jarle startet opp, da het det Villmarksbutikken Jarles jakt og våpen.

Det er ikke bare omgivelsene som er unike, men også den personlige servicen som butikken er kjent for – de har til og med vært nominert til Service prisen i 2017, og begge har de vært et kjent ansikt utad.

«ALDRI GRUET MEG EN DAG TIL Å GÅ PÅ JOBB»

 

 

– Det å sette kunden i fokus har vært viktig for oss, vi vil gi best mulig råd og mange av kundene har vi fått et personlig forhold til, forteller paret varmt.

Det er tydelig at de er både stolte av butikken – og hverandre. 

– Vi tar gjerne en kaffe og bruker den ekstra tiden det tar. Det tapte arbeide har vi måtte tatt igjen på kveldstid. Men dette har vært en livsstil, ikke bare en jobb for oss. Jeg har ikke gruet meg en dag til å gå på jobb, forteller Jarle varmt.

Hvordan blir det å trekke seg tilbake? spør vi nysgjerrig.

– Dette var ikke en avgjørelse som ble tatt en tirsdags ettermiddag over et glass vin – men heller en lang prosess som vi måtte vende oss til. Det er selvfølgelig riktig vemodig også, sier Kjersti Pedersen.

Saken fortsetter under bildet
Kjersti og Jarle har jobbet sammen i mange år. Nå står Jarle foran et nytt kapittel. Foto: Mari B. Hole

Et nytt eventyr på Svalbard venter

– Det som også var utslagsgivende, var at jeg fikk tilbud om arbeid på Svalbard. Det var en mulighet jeg ikke kunne la gå forbi meg, avslører Jarle ivrig og fortsetter:

– I de neste fem årene har jeg takket ja til å være i Nye Ålesund i tre måneder av gangen for å drive våpenkurs for forskerne der oppe. Det å drive med våpenkurs har jeg gjort siden 1995 – så det blir ikke noe nytt, men jeg ha aldri vært på Svalbard, så jeg tar litt sats å hopper ut i det.

– I tillegg skal jeg ha ansvaret for alkoholsalget de to timene hver uke den bua er åpen – fiffig kombinasjon med våpen og alkohol, men de er i trygge hender, ler Jarle.

Kjersti på sin side, blir igjen hjemme på Kongsberg de månedene Jarle er borte.

Gode støttespillere. Foto: Mari B. Hole

Har dere noen planer i tiden da Jarle ikke er på Svalbard?

Etter mange år med mye jobbing, det har aldri vært noen ni til fire jobb for oss, så tok alderen oss litt igjen. Tiden var rett å slett inne for å prioritere mindre tid på jobb, og spesielt det å få mer tid med barnebarna, er viktig for oss. Men friluftsliv, jakt og fiske blir selvfølgelig en stor del av livet, forteller de varmt i kor.

Har du hatt mange faste kunder? 

– Det har vært mange faste kunder, som man har blitt veldig nær. Det er mange som nå gir uttrykk for at det er trist at vi pensjonerer oss, men butikken skal bestå. Det har også vært et bredt spekter på kundene våres, mye hyttefolk, men også helt ned i Telemark, borte i Lier, så vel som lokalbefolkningen.

Fortell litt om jakt- og fiskekulturen i Kongsberg.

– Det er et fantastisk miljø i Kongsberg og omegnen for jakt og fiske, og da jeg går av med pensjon skal jeg ta en aktiv del her, smiler Jarle med glede i stemmen.

Hva vil dere savne mest med jobben? 

– Det er kundene og den nærheten til de, svarer paret enstemmig.

– Men også alle de flotte ansatte som har vært en viktig del av driften, uten dem ville vi ikke klart å drive så lenge som det vi har gjort, avslutter paret.

3600.no

Se alle innlegg