– Jeg er nok definitivt en møbelnerd

Hos Monicas Stoppested vekkes gamle møbler til live igjen.

Det er tidlig på morgenen i bergstaden og første stopp denne dagen, er i et idyllisk trehus rett nedenfor ærverdige Klokkergården.

Nesten skjult bak høye trær og busker, finner du Kongsbergavdelingen av Monicas Stoppested og det klingende navnet er arbeidsstedet til Monica Holtan Kongsjorden og Thorleif Moos  – begge møbeltapesterer av yrke.

For anledningen er det kun Thorleif som er på plass og den trivelige dansken ønsker oss velkommen inn i et verksted som simpelthen oser ekte håndverk og tradisjoner.

Omgitt av gamle symaskiner, verktøy, spiker, tekstiler og stoffer i alle regnbuens farger så langt øye kan se, er det her han er «hjemme på jobb».

Monica startet bedriften oppe på Veggli i 2000 og åpnet avdelingen her på Kongsberg i 2003. Selv startet jeg her i 2004, men har samarbeidet med Monica allerede siden vi traff hverandre i Bergen i 1999. Så da var det naturlig å ta kontakt da jeg flyttet hit til Kongsberg, forteller Thorleif om begynnelsen og hans egen kobling til firmaet.

Thorleif er utdannet møbeltapetserer, men det er faktisk helt tilfeldig.

En kamerat av meg syntes jeg skulle bli med på et kurs, så jeg dro opp til Vinstra i Gudbrandsdalen der kurset pågikk og det året der oppe syntes jeg var veldig morsomt.

Det var aldri noe likt, alltid noe forskjellig å lære og selv om to stoler er like, måtte de behandles på ulik måte. Så det var nok variasjonen og alle utfordringene underveis, som tiltrakk meg til yrket, forklarer 45-åringen.

Er det vanskelig?

Blid danske. Thorleif er virkelig en som lever for håndverket sitt. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Det er kanskje mindre og mindre vanskelig fordi jeg har opparbeidet meg en rekke gode teknikker, kompetanse og erfaring og kjenner verktøyene jeg kan bruke for å løse problemene. De grunnleggende teknikkene er faktisk de samme som ble utviklet for 150 år siden, selv om yrket er eldre enn det,sier han og viser oss innmaten til en gammel rød sofa som står tilnærmet ribbet oppe på en arbeidsbenk innerst i lokalet.

Disse spiralfjærene for eksempel, begynte man å lage for rundt 150 år siden, noe som gav sofaene en helt annen komfort enn tidligere. Disse erstatter vi med helt nye spiralfjærer slik at innmaten faktisk blir helt lik den dag i dag,forklarer han ivrig.

Ut over dette med variasjonen, hva er det beste med yrket ditt?

Det var et vanskelig spørsmål, men utover dette med variasjonen, så er det dette med håndverket jeg elsker. Det er det som alltid har sittet i fingertuppene mine. Skal jeg kose meg hjemme er det med et eller annet håndverk, sier han og forklarer han både driver med fluebinding, snekring, tredreiing og bokbinding på fritiden.

Kvalitetsarbeid

Under besøket vårt, jobber han med å restaurere en flott rød to-seter sofa med innslag av lekker rød ullvelur fra rundt århundreskiftet. Thorleif skryter av grunnarbeidet.

– Her har det vært flinke snekkere på jobb. De har overhodet ikke brukt lim i treverket og det eneste jeg trenger å fikse er fjærene og erstatte stoffet og finpusse treet, skryter han.

Rundt regnet 40 timer vil det ta ham å reparere møbelet, men tiden flyr fort og når Thorleif fordyper seg i jobben, forsvinner han gjerne ofte «inn i møbelet»:

Det er jo litt avhengig av hva jeg jobber med, men noen ganger merker jeg at jeg plutselig «våkner» og oppdager at det har gått to timer, smiler han.

«Jeg er nok definitivt en møbelnerd»

Hvis du ikke skulle drevet med møbeltapetsering, hva ville du jobbet med da?

Snekker tror jeg nok kunne vært fint. Møbelsnekker, svarer han etter en liten betenkningspause.

Møbler er veldig fint, legger han til og smiler lurt.

Hvorfor det?

Bare se på dem, ler han og peker rundt på møblene som er plassert rundtomkring i verkstedet.

Thorleif utdyper så at det ikke bare handler om design, men at han også beundrer håndverket, detaljene, arbeidet, historien bak og at hvert møbel er unikt.

Personlig heller han kanskje mer mot moderne design og den type møbler, men han beundrer håndverket og det er helt klart at dette er en mann som elsker yrket sitt.

Jeg er nok definitivt en møbelnerd og det er lov å si. Det er jo fordi man brenner litt ekstra for det man holder på med, forteller han og innrømmer det har sine morsomme utslag innimellom.

Jeg må jo alltid på museer når jeg er rundtomkring på ferie,ler den gifte tobarnsfaren og poengterer at familien stort sett må henge med, men at de tar det med et smil.

Gamle stoler blir som nye. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Samtidig resulterer lidenskapen hans i plassmangel.

Ja. Jeg har vanskelig for å kaste gode møbler og det resulterer jo i at det ender en del opp i loftet hjemme hos meg selv. Der er det litt av hvert,sier han, men poengterer at det nok ikke er snakk om de største verdiene.

I Kongsberg er det spesielt folk fra de små gatene på Vestsiden som er mest flinke å ta mer vare på møblene sine.

Der er det faktisk en del som kommer med møbler for eksempel fra Wegner [den danske møbeldesigneren, red.anm.], forteller han litt stolt.

Hva er den kuleste jobben du har hatt opp gjennom?

Nei, si det. Igjen må jeg nesten trekke frem variasjonen. Men benken vi lagde i samarbeid med Sandsvær Møbler for den nye kinoen på Krona, var gøy. Og det kjempestore teltet jeg sydde for Labromuseet, var jo litt spesielt vil jeg si. Det ble veldig bra.

Thorleif innrømmer at det hender han sliter litt med å levere fra seg enkelte møbler han har falt litt ekstra for.

Men jeg har ikke plass til alle møblene jeg skulle ønske jeg kunne hatt uansett. Men jeg har jo begynt å leke med tanken om å begynne med møbelutleie til for eksempel 60-årslag og den slags. Men det krever for mye plass og det har jeg ikke nå, avslutter han.

Full fokus. Det krever både erfaring og kompetanse for å fikse et møbel fra århundreskiftet. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Ps. I det kommende minikjøpesenteret på Veggli, planlegger Monica et kombinert verksted og interiørbutikk, så her blir det nok flere godsaker i vente.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg