Da nissene hentet sølv fra gruvene i Kongsberg.

Har du noen gamle julekort fra Kongsberg liggende?

Å skrive julekort til familie og venner for å vise glede og takknemlighet eller rett og slett bare for å vise at du er glad i dem, er en fin og god tradisjon nå i juletiden.

Med glitrende hjerter, hyggelige bilder av familien eller barna og et hjertelig ønske om God Jul og Et Godt Nytt år, sender vi av gårde et sted mellom 15-20 millioner julekort hvert år ifølge Posten.

Det blir det mye kjærlighet og lykkeønsker av.

firstchristmascard
Verdens aller første julekort så slik ut. Kilde: Wikipedia

I år er det 173 år siden det aller første julekortet så dagens lys. Tegnet av britiske John Calcott Horsley i 1843 illustrerte det et bilde av en engelsk familie som feirer jul sammen med påskriften «A Merry Christmas and a Happy New Year to you».

Det første norske julekortet kom til verden hos Beyer i Bergen i 1870, men siden det ikke var lov å sende ut privat post før i 1883, tok det litt tid før denne nymotens skikk tok seg opp her til lands.

Nå kan vi saktens si det ble en suksess, men selv om mangt et motiv har preget de mange forskjellige julekortene opp gjennom tidene, er det ett som står i særpreg: nissen.

Den aller første julekortnissen ble tegnet av Wilhelm Larsen i 1883, men de mest kjente er nok kortene som er illustrert av Nils Bergslien, med de ofte humoristiske bildene av smånisser med stor nisselue og langt hår omgitt av et norsk bondelandskap.

nissekort
Helt tydelig har også nissene vært med på å drive nasjonens mest betydelige bergverk. Foto: Digitalt Museum, Norsk Bergverksmuseum

Kan du hjelpe oss?

Her i byen har vi også nissene godt representert i julekort-tradisjonen.

På Bergverksmuseets Digitale Museum, snublet vi nemlig over et postkort med et særpreget og vakkert julemotiv.

Tegnet på en tapetlignende bakgrunn viser det noen nisser som henter sølv ut av gruvene ved Kongsberg Sølvverk og lager penger ut av det.

Sikkert en god ekstrainntekt for nissene den gangen. Men. Vi må vel kunne klare å skaffe oss noen andre og like lokale kort også?

Vi har rett og slett lyst til å se mer og samle flere av de flotte julekortene fra gamle dager for vår histories skyld.

Sitter du på noen? Da vil vi veldig gjerne ha et bilde av de!

Send en mail til tips@3600.no og fortell gjerne noen ord om hvor og når kortene stammer fra.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg