– New Orleans er en veldig avslappet by, der alt går i sitt eget tempo

alling1

[addtoany]

Kongsbergfolk er bosatt og jobber overalt i verden. Hvordan oppleves det? Eivind Alling er bosatt I New Orleans, Louisiana, med kona og datteren på to år. 

– New Orleans er en veldig avslappet by, der alt går i sitt eget tempo.

Tekst: Mari B. Hole/foto: privat

Navn: Eivind Alling (37), Alma Yadira Alling (31), Camilla Elizabeth Alling (2)
Bosted: New Orleans, Louisiana, USA
Bakgrunn: Ingeniør, HiBU og Washington State University
Driver med: Regional Customer Support Manager, Kongsberg Maritime, New Orleans

Hvor lenge har dere bodd i New Orleans? 
– Jeg har bodd i New Orleans siden august 2007, og min kone flyttet hit i 2011, sier Eivind Alling.
– Jeg endte opp her helt tilfeldig da jeg var på oppdrag for Kongsberg Maritime AS. Jeg skulle på en tredagers jobb i Seattle, men ble også bedt om å ta turen sørover for å gjøre en annen jobb – før jeg reiste hjem. Få måneder senere var jeg på plass i ny stilling i The Big Easy, som New Orleans også kalles.

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Hva er de største forskjellene mellom de som bor i New Orleans og Kongsberg?
– Folk er veldig åpne og pratsomme, terskelen for å komme i prat med noen og skape nye venner er lav. Det er en kultur for å gå på konserter og festivaler, og innbyggerne her er ofte ute og spiser – gjerne flere ganger i uka.
– Her liker man å prate om det meste, men man skal være forsiktig med å diskutere politikk eller religion med noen man ikke kjenner godt. Mange har sterke meninger som kan oppfattes som litt bastante for en nordmann. Stort sett er folk trivelige, men det er viktig å poengtere at nyhetssendinger i Norge fort kan gi et feil inntrykk av amerikanerne generelt.

Savner du Kongsberg og Norge?
– Jeg savner naturligvis familie og venner, men også nærheten til naturen. Her i USA er det mye flott natur, men det meste er regulert i nasjonalparker. Savner også noe av den norske maten, men vi har en Norsk sjømannskirke i New Orleans hvor vi får kjøpt varer som kaviar, brunost, melkesjokolade og risgrøt. En ting jeg ikke savner, er det norske klimaet. Det er flott med fire årstider, men været her er mer behagelig.

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Hvorfor skal nordmenn reise til akkurat New Orleans?
– Byen har en rik og spennende historie, og New Orleans kan by på store kulturopplevelser med blant annet konserter og festivaler. Det er utallige barer og restauranter, og alle bør prøve lokale spesialiteter som sjømat, gumbo, poboy, beignets, jambalaya, ferske østers, BBQ-shrimp, breadpudding og grilled red snapper – for å nevne noe, sier Alling.
– Det er et yrende musikkliv med spesiell fokus på jazz og blues. Her finner man artister i verdensklasse i de lokale bulene.

alling2

Hvordan er det å bo og leve i New Orleans sammenlignet med Kongsberg?
– Det er billig her. Man kan gå ut til middag og ta seg et par pils uten å blakke seg helt, og temperaturen tillater at vi kan spise utendørs nesten hele året. Utepils funker året rundt. Det er ganske byråkratisk her, og sunn fornuft kommer du ikke langt med. For de som syns det er vrient hjemme, burde de ta seg en tur hit og prøve å skaffe seg et førerkort eller en bankkonto.

Virker det som at New Orleans er en god by å vokse opp i?
– Her er det privatskoler som gjelder, hvis du ønsker en trygg og god utdannelse. Man kan flytte litt utenfor New Orleans og finne bra skoler som ikke er dyre, men akkurat i byen er det ikke mye å velge blant – som samtidig er gratis. I New Orleans er det mye kriminalitet. Norge oppleves som et tryggere sted å vokse opp.

Er New Orleans annerledes enn andre steder i USA?
– Dette er en veldig avslappet by hvor ting går i sitt eget tempo. Veier og infrastruktur er litt ymse, men det fører med seg en viss sjarm. Du finner en flott blanding av eldre bebyggelse og enorme eiketrær rundt omkring i byen. Uptown og Downtown knyttes sammen med verdens eldste og lengste trikkeforbindelse kalt «Streetcar». Dette er en unik trikke-bane i USA – og en fin måte å oppleve byen på.

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Hva gjør dere på fritiden?
– Med en toåring i huset blir de fleste aktiviteter familievennlige. Det er en bra dyrehage og akvarium i byen vi besøker flittig. Det er også et godt utvalg med parker som kan utforskes. Vi bruker mye av fritiden på å reise, da vi har familie i både Houston og Norge. New Orleans har mange festivaler for barn, og det er også et eget barnemuseum i byen. Vi har fartet mye rundt. Karibien er ikke langt unna, og vi har vært på mange av øyene der. Det har også blitt en del turer til Florida-kysten og Mexico.

Kjenner innbyggerne i New Orleans til Norge?
– Norge har ofte blitt plassert som hovedstad i Sverige, og en gang et sted i alpene – men stort sett er geografikunnskapene ganske bra. Vi blir fort referert til som vikinger, da dette tydeligvis er pensum på skolen.

Følger dere godt med på hva som skjer i Kongsberg?
– Jeg kan ikke si jeg følger godt med, men jeg leser aviser på nett og ser på dagsrevyen, sier Eivind Alling.

– En ting er tydelig, og det er at våre norske politikere har begynt å ta etter uvanene til de amerikanske politikerne. Ved siste valgkamp var det mer drittslenging enn saklige diskusjoner – enn det jeg kan huske fra tidligere.

 

[the_ad_group id=»120″] [the_ad_group id=»119″]

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg