Når skolene og idretten samarbeider

Her er et knippe av elevene som skal engasjere seg i SFO-prosjektet. Foto: Anniken Tangerud

Samarbeidet med SFO-ledelsen sentralt i kommunen gjør at Damien Renard ser lyst på fremtiden.

I Skolefritidsordningen står fritid, trygghet og lek i sentrum. Hva om du så kombinerte dette med aktivitetsglede og samtidig forente skolen og idrettens ildsjeler?

En av de som kaller dette en vinn-vinn-situasjon er Damien Renard.

Den tidligere verdenskjente orienteringsløperen er mannen som de siste fire årene har ledet et prosjekt som sender elever fra tredje året på idrettslinjen ved Kongsberg Videregående Skole, til å lære treningsledelse og bruke denne i praksis på ulike SFO-ordninger rundt i byen.

Ved å bruke elevene på idrettslinjen eller den unge garden i idrettsklubbene i Kongsberg til å aktivisere barna på SFO i samarbeid med de ansatte i SFO og på den måten gi de en opplevelse av mestring, gode aktivitetsopplevelser og gleden ved fysisk aktivitet, får du så mye mer tilbake enn bare idrettsglede, forteller han engasjert.

Damien snakker varmt om prosjektet han brenner for:

– Ikke bare blir barna glade i elevene vi sender, de ser jo opp til de som om de er superstjerner, men du ser en enorm forskjell på alle de involverte etter hvert som tiden går. De vokser enormt av dette – også som menneske.

Når du tar inn ungdom for å lære fysisk aktivitet til barn, får du enormt mye bevegelsesglede ut av det. Energien er utrolig. Samtidig kan kompetansen heves på alle nivåer og på lang sikt, gir vi noe tilbake til samfunnet i form av kunnskap, glede og folkehelse. 

Får 100.000 fra Buskerud Idrettskrets til Kongsberg Idrettsråd.

Damien har selv drevet med toppidrett i mange år og vet hva som skal til for å gjøre noen glade i å bevege seg. Foto: Anniken Tangerud

Før sommeren fikk prosjektet et nødvendig tilskudd fra KIR (Kongsberg Idrettsråd) på hele 100.000. På den måten kan de løfte ideene til nye høyder.

Vi ser at det er behov for å gjøre prosjektet enda større enn før. Ved å lønne ungdommen, heve kompetansen deres og veilede de gjennom et prosjekt som dette, får du en kraftig synergieffekt, understreker Damien.

Samtidig tar man også et større samfunnsansvar. All statistikk viser at barn er mindre aktive enn før og det vil gi store utslag om noen år. Lærer du barna gleden ved å bevege seg tidlig, klarer du å så det frøet som gjør de glade i å være aktive.

«Lærer du barna gleden ved å bevege seg tidlig, klarer du å så det frøet som gjør de glade i å være aktive».

Målet for prosjektet er klart:

På sikt ønsker vi å lage et opplegg som er bærekraftig. Det skal være lønnsomt å satse på ungdom som lærer bort aktivitetsglede i SFO. Men vi må se mulighetene. Håpet er at vi ser gevinsten av dette i fremtiden, avslutter han.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg