Når alle gode ting er tre

Foto: Bjørn Isaksen

Det er folk i Kongsberg kirke. Og liv. Noen ganger føles det som det skjer noe i kirken døgnet rundt.

Kortrapper og sceneelementer rigges opp og å rigges ned igjen. Lyd, lys og prosjektorer testes. Folk sitter spent i kirkebenkene eller står tålmodig i kø for å oppleve arrangement i de flotte omgivelsene. Korsangere og musikere varmer opp, stolte dåpsforeldre tripper og kaffemaskinen på bakrommet jobber på høygir. I tillegg til å være en (nesten) helt vanlig folkekirke er Kongsberg kirke også en konsertkirke og en museumskirke. Artistene lader ofte opp til konsert i prestesakristiet som også fungerer som back-stage. Sånn er det i en kirke fra 1700-tallet. I sommerhalvåret i Kongsberg strømmer turistene inn i kirken, de ser seg rundt, måper, spør og tar bilder.

Kongsberg kirke virker sterkt på de fleste. Selv de som er ofte innom.

Tekst: Ingvild Støa Skrede

Folkekirken

Kirkelig kjernevirksomhet har blitt reformert gjennom gudstjenestereformen og trosopplæringsreformen, noe som stiller nye krav til kirkebyggene. I Kongsberg kirke er det installert tekniske hjelpemidler som skjermer, prosjektorer og videokamera. Kirken skal fungere som en møteplass for alt fra babysang for de yngste til mer tradisjonell kirkekaffe og et vell av aktiviteter for barn og unge. For det er mye som skjer. I høst har 2-åringene vært på Krøllesamling, 4-åringene på Kirkerotte-teater, 5-åringene på Glogerbursdag, 8-åringene på Agentsamling og 11-åringene har overnattet i kirken på LysVåken.

– Det er fint å treffe barn og unge og bidra til at de kan utvikle sitt forhold til den kirken de er en del av, sier menighetspedagog Helene Medhaug Simonsen.

Hun har hovedansvaret for kirkens aktiviteter for de yngste.

– Det er viktig for oss at trosopplæringen skal være lagt til rette slik at alle kan delta,  avslutter hun.

Julaften fylles Kongsberg kirke til randen, ikke bare 1 men hele 3 ganger. Historisk sett hevdes det at man kunne få plass til 4.000 kirkegjengere i kirken. Vel, i dag setter brannvesenet en begrensning på 1.100 og da er det rimelig fullt. Og mye folk. Til og med oppe på 3. galleri der bergmennene satt i gamle dager.

Er det hjerterom er det husrom. Og takhøyde.

– Vi ønsker å være en mangfoldig og engasjerende kirke, sier sogneprest Reidar Aasbø, og fortsetter:

– Hos oss skal det være plass for folk i ulike livssituasjoner, med ulike meninger og ståsted. Det skal være takhøyde – både i konkret og overført betydning. Kirken skal være aktuell, få med seg folk og gjøre en forskjell i folks liv. Det betyr for eksempel at vi ikke bare kan fortsette å gjøre det vi alltid har gjort. Vi må stille oss spørsmålet om vi er mangfoldig og engasjerende? Hva vil dåpsfølge som ellers ikke går i kirken si? Hva mener konfirmantenes foreldre? Hva mener de eldre? De unge? Hvis noen av svare er nei – hva skal til for at vi blir en mangfoldig og engasjerende kirke? Dette spørsmålet skal vi stille oss med jevne mellomrom og drøfte, avslutter han.

Konsertkirken

I fjor ble det arrangert nesten 60 konserter i Kongsberg kirke for ca. 12.000 publikummere.

– Kirken en storslått ramme for konserter, sier daglig leder i Glogerakademiet Margit Åsarmoen, og fortsetter:

– Samtidig er det selvsagt utfordringer med å ha arrangement i en denne historiske bygningen. Vi må ta vare på den historiske arven og samtidig bidra til kulturarven. Det gjør vi ved å samarbeide tett og utveksle erfaringer, sier hun.

Margit er daglig leder for Glogerakademiet som er en avdeling i Kongsberg menighetsråd og administrerer ordningen for utleie av Kongsberg kirke til musikalske og kunstneriske formål.

En sentral del av Glogerakademiets virksomhet er de årlige Glogerfestspillene i januar.

– Jeg gleder meg til å bli begeistret, rørt og bergtatt, sier Margit.

– Glogerfestspillene 2018 kan blant annet by på Leif Ove Andsnes, Come Shine og Eldbjørg Hemsing for å nevne noen.

Med seg på laget Margit et kunstnerisk råd og 150 frivillige. De drar lasset sammen.

Temaet for de kommende festspillene er ordskifte. Nett-troll og helsebloggere skal synge ut sine hat-tirader og oppskrifter i operaen Kommentarfeltet. Norske ungdommer skal tolke tekster fra Anne Franks dagbok i et nytt verk.

– Foredrag, debatter og samtaler er en selvfølge når ordet står i fokus. Kjærlighetsbrev og leserinnlegg vil få sin egen plass i lunsjkonserter og festivalpub, avslutter Margit.

Museumskirken

Et like sikkert vårtegn som turistene som banker på kirkedøra, er 6. klassingene fra skolene i og rundt Kongsberg som har kommet besøk hvert år i mai. Besøket er en del av den kulturelle skolesekken og et samarbeid med kulturskolen. Ungdommene klatrer opp de mange og, til tider bratte, trinnene til klokketårnet uten å bli andpustne en gang. Omviserne henger på slep. For klokketårnet i kirken der blant annet storklokken på 2,5 tonn henger er et spennende sted, fullt av historie.

Kirketjener Bjørn Idar Sommer har kirken som sitt faste arbeidssted og har blant annet ansvaret for å legge puslebrikkene og sørge for at det er plass og tid nok for alt som skjer.

– Når turistbussene stopper på Kirketorget med besøkende til kirken møter de våre engasjerte omvisere, sier han og fortsetter:

– Gunvor, Hølje og Tove kjenner kirkens historie ut og inn og kunne fortalt historier i timevis.

Tove Magnussen har jobbet som omviser i Kongsberg kirke i mange år. Hun kjenner både folkekirken, konsertkirken og museumskirken godt etter mange år både på scene, i kulissene og blant publikum.

– Kongsberg kirke er en viktig kulturformidler, sier Tove og fortsetter:

– I forbindelse med markeringen av årets reformasjonsjubileum har vi blant annet hatt en bibelutstilling på 2. galleri. Vi er jo så heldige å ha en Luther-bibel fra 1541, avslutter hun.

Lysekroner og julepynt

De to tingene som Kongsberg kirke kanskje er mest kjent for er Glogerorgelet og lysekronene. Lysekronene i krystall er laget ved Nøstetangen glassverk. De tennes ved spesielle anledninger som f.eks. på påskedag, julaften under konfirmasjonene. «Vi samarbeider med Nøstetangen Glass om håndlaget julepynt i glass med motiver hentet fra lysekronene» sier Sommer. Den første glasspynten i serien er en fiolett pendelokk som vil selges i et begrenset og nummerert opplag på julemessen 9. desember. Og tenk på alt disse vakre lysekronene har opplevd der de henger og kikker ned på artister, turister og babysang-matter. Det være seg konsertkirke, arbeidskirke og museumskirke.

I Kongsberg kirke kan alle gode ting faktisk være tre. På én gang.

Les også: Et skattkammer.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg